Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Λιγότερα δώρα θα φέρει ο... Αϊ-Βασίλης φέτος στις ελληνικές οικογένειες


Πιο σφιχτοί από πέρυσι θα είναι οι Ελληνες την περίοδο των εορτών – Τα συμπεράσματα έρευνας της εταιρείας Deloitte για την οικονομική κατάσταση των πολιτών σε Ελλάδα και Ευρώπη

Λιγότερα χρήματα θα διαθέσουν οι Ελληνες και εφέτος για τα δώρα των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρυσι αλλά και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, όπως άλλωστε κάνουν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χριστουγεννιάτικης έρευνας της
συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte για το 2014, στην οποία παρουσιάζονται οι αγοραστικές τάσεις των ευρωπαίων καταναλωτών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων του 2014.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι καταναλωτές δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν 406 ευρώ το 2014 για τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μειώνοντας τον προϋπολογισμό τους κατά 12,5% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013. Πάντως, το 2014 οι ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν, κατά μέσο όρο, 488 ευρώ στις αγορές τους κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ποσό το οποίο είναι κατά μόλις 3% μειωμένο σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που οι ίδιοι δήλωσαν ότι έκαναν την εορταστική περίοδο του 2013.


Οσον αφορά το πού θα ξοδέψουν τα 406 ευρώ οι έλληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δήλωσαν ότι θα τα μοιράσουν σε φαγητό (163 ευρώ), δώρα (162 ευρώ) και σε κοινωνικές δραστηριότητες (81 ευρώ). Σχετικά με τον καταμερισμό των δώρων των Ελλήνων, ένα 58% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα εντός της οικογενείας (24% στα παιδιά τους, 17% για τον/τη σύντροφό τους και 17% για τον εαυτό τους), ενώ 39% του προϋπολογισμού αναμένεται να διατεθεί σε δώρα προς άλλους ενηλίκους (22%) και άλλα παιδιά (17%). Ενα 3% αναμένεται να διατεθεί σε φιλανθρωπικές δωρεές.
Σημειώνεται ότι τα βιβλία αποτελούν το πιο πιθανό δώρο για φίλους και συγγενείς για τα Χριστούγεννα του 2014 στην Ευρώπη. Τα δώρα που οι έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα προσφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια (45%), τα βιβλία (49%) και τα αρώματα και τα καλλυντικά (33%). Σχετικά με τον χρόνο που θα κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές, ελάχιστοι Ελληνες κάνουν τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων τους πριν από τον Δεκέμβριο (5%). Η αγοραστική κίνηση φαίνεται ότι ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου, με το 90% των ελλήνων καταναλωτών να κάνει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του μέσα στον μήνα.
Το σκεπτικό των καταναλωτών

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η οικονομική κατάσταση στο μέλλον αναμένεται καλύτερη σε σύγκριση με την παρούσα αλλά και με τις περσινές προσδοκίες. Η Ελλάδα, παρ' όλο που είναι από τις χώρες με την πιο αρνητική αίσθηση για την παρούσα κατάσταση της οικονομίας το 2014, παρουσιάζεται πολύ λιγότερο απαισιόδοξη για τη μελλοντική κατάσταση το 2015.


Ολόκληρη η Ευρώπη εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μείωση της αγοραστικής δύναμης τα τελευταία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι μειωμένη το 2014 σε σχέση με το 2013, ο ρυθμός μείωσης είναι αρκετά βελτιωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, Consulting Managing Partner και Consumer Business Leader της Deloitte στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «η έρευνα καταδεικνύει μια απαισιοδοξία για την τωρινή οικονομική κατάσταση αλλά παράλληλα και μια αισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν συνέπειες της κρίσης, η οποία οδηγεί τους καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις πιο ορθολογικές όταν σκέφτονται πώς θα κατανείμουν τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό τους».
Πρόκειται για τη 17η κατά σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρεία και εφέτος καλύπτει 17 ευρωπαϊκές χώρες - μεταξύ των οποίων για πέμπτη φορά εφέτος και η Ελλάδα - καθώς και τη Νότια Αφρική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την πρώτη έως και την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε τέθηκαν ερωτήματα σε ένα ευρύ αντιπροσωπευτικό δείγμα καταναλωτών (17.326 άτομα) ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών, προκειμένου να καταγραφούν οι προγραμματισμένες δαπάνες σε δώρα, φαγητό και ποτό, για τα γιορτινά γεύματα, αλλά και για τη διασκέδαση.


Πηγή : tovima.gr


Πρόκληση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Θέλει τα τούρκικα πρώτη γλώσσα στη Θράκη



Πρόκληση μουσουλμάνου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Ζητά να διδάσκονται στα νηπιαγωγεία της Θράκης τα τουρκικά ως πρώτη γλώσσα και τα ελληνικά ως δεύτερη.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Αιχάν Καραγιουσούφ στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο να εισαχθεί στα νηπιαγωγεία η τουρκική ως η πρώτη γλώσσα διδασκαλίας και η ελληνική ως δεύτερη.

«Η παιδεία και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα νηπιαγωγεία θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της μειονότητας και να είναι δίγλωσσες, δηλαδή στη μητρική γλώσσα και την ελληνική», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα και την τεχνολογία.

«Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση εκπαιδευτικών λύσεων πρέπει να γίνει στη βάση της παραδοχής ότι η ορθή εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα παρέχει τη δυνατότητα για την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σπουδών, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» πρόσθεσε.

Ο παριστάμενος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγε να «σηκώσει το γάντι», ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν ασπάζεται την προκλητική θέση του μουσουλμάνου βουλευτή του.

Πηγή : eglimatikotita.gr



Σπασμωδικά κινείται η κυβέρνηση για να ευχαριστήσει την τρόικα τα πάνω κάτω στο ΦΠΑ σε τουρισμό και φάρμακα


Έρχονται σοβαρές αντιδράσεις  στο ενδεχόμενο κατάργησης του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα, στα εμβόλια, στη διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, στα βιβλία, στις εφημερίδες, στις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Επαγγελματικοί φορείς αντιδρούν προειδοποιώντας για επιστροφή στην ύφεση, ενώ ξεκαθαρίζουν πως αντί το εκτιμώμενο από την τρόικα όφελος των 526 εκατ. ευρώ τελικά ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει προσθετό έλλειμμα από μια τέτοια ενέργεια.

Το θέμα της μείωσης του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου. Για το θέμα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου αντέδρασαν έντονα στο άκουσμα της είδησης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης έκανε λόγο για «οικονομική αυτοκτονία».

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος έκανε λόγο για «έγκλημα» και εστίασε στις επιβλαβείς επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στον ΕΟΠΥΥ και στην φαρμακευτική δαπάνη.

Αντίδραση αναμένεται και από φορείς έντυπων ΜΜΕ καθώς ενδεχομένη αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει τις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών.


Πηγή : newsbeast.gr


Τρόικα Για να επιστρέψει στην Αθήνα: Επιμένει για μείωση των 100 δόσεων, επαναφέρει την αύξηση του ΦΠΑ



Έφερε ένα καλό μέτρο η κυβέρνηση το οποίο αποδίδει και φέρνει λεφτά στα ταμεία του κράτους και έγινε στόχος των τροικανών που ο ρόλος τους είναι τελικά πολύ βρώμικος και οι κινήσεις τους περίεργες και υπονομευτικές για την πορεία της χώρας και των πολιτών της΄.

Ζητάει εκβιαστικά κάλυψη δημοσιονομικού κενού, αύξηση ΦΠΑ, αλλαγές στο Ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, αλλά και τροποποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και αυτά τα μέτρα είναι απαιτητά άμεσα και χωρίς καθυστέρηση γιατί  ο χρόνος τελειώνει και βλέπει «πραγματικό κίνδυνο» για τη χώρα εάν λήξει το ισχύον πρόγραμμα στις 31 Δεκεμβρίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Συγκεκριμένα ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό, κάτι το οποίο βλέπουν μόνο οι ίδιοι και κανένας άλλος και συνεχίζουν απαιτούν μετά τα τόσα λάθη που έχουν κάνει εναντίον της χώρας μας και τα οποία έχουν παραδεχτεί χωρίς να έχει εναντιωθεί κανένας από την κυβέρνηση.

Πληροφορίες λένε ότι παρόλο που το ΥΠΟΙΚ έδειξε ότι από την ημέρα έναρξης του μέτρου έχουν ζητήσει να υπαχθούν στην ρύθμιση 40.000 οφειλέτες και κάθε μέρα προστίθενται 10.000 νέοι οι τροικανοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

40.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα, 10.000 αιτήσεις καθημερινά, 416 αιτήσεις ανά ώρα, 7 αιτήσεις το λεπτό ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΝΕ;




La Repubblica: Η Τουρκία ήθελε να ελέγξει ακόμα και τις ομιλίες του Πάπα


Ρώμη, Ιταλία
«Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία κινδύνευσε να ακυρωθεί», αφού «οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ελέγξουν ακόμη και τις ομιλίες του», γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάρκο Ανσάλντο «η πρόθεση του Πάπα ήταν να δεχθεί την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά για να αποβιβασθεί στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε αναγκαστικά να βρεθεί στην τουρκική επικράτεια».

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι η Άγκυρα άργησε να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου «να μπορέσει να μετατραπεί το ταξίδι αυτό σε επίσημη επίσκεψη.

Στην συνέχεια μάλιστα, τούρκος διπλωμάτης μετέβη στο Βατικανό ζητώντας να ενημερωθεί εκ των προτέρων ακόμη και για τις ομιλίες που θα εκφωνήσει ο Πάπας. Φυσικά, «έλαβε μια ευγενική όσο και σαφή αρνητική απάντηση», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Repubblica, «η Αγία Έδρα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις απέναντι στον Ερντογάν, οι οποίες ενισχύθηκαν –σύμφωνα με πηγές του Βατικανού– από το ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για να προστατευθούν οι Κούρδοι της συριακής πόλης Κομπάνι».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ευρωμπάσκετ 2015: Στο τρίτο γκρουπ η Ελλάδα



Τα γκρουπ δυναμικότητας για το Ευρωμπάσκετ 2015 που θα γίνει σε τέσσερις χώρες (Γαλλία - Μονπελιέ και Λιλ, Γερμανία - Βερολίνο, Λετονία - Ρίγα και Κροατία - Ζάγκρεμπ) έδωσε στη δημοσιότητα η FIBA Europe, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο τρίτο.
Μαζί με τη «γαλανόλευκη» βρίσκονται Τουρκία, Λετονία και Βοσνία. Οι 24 ομάδες θα κληρωθούν σε τέσσερα γκρουπ που θα αποτελούνται από έξι ομάδες. Η κλήρωση θα γίνει στην Ντίσνεϊλαντ του Παρισιού της Γαλλίας στις 8 Δεκεμβρίου, με την πρώτη φάση των ομίλων να διεξάγεται 5-11 Σεπτεμβρίου και την τελική 12-20 Σεπτεμβρίου στη Λιλ.
Αναλυτικά, τα γκρουπ:
1. Γαλλία, Λιθουανία, Ισπανία, Κροατία
2. Σλοβενία, Ουκρανία, Σερβία, Φινλανδία
3. Ελλάδα, Τουρκία, Λετονία, Βοσνία
4. Πολωνία, Βέλγιο, Σκόπια, Ιταλία
5. Γερμανία, Ισραήλ, Τσεχία, Γεωργία
6. Ολλανδία, Ρωσία, Ισλανδία, Εσθονία
Πηγή : onsports.gr


Οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τα Δημοτικά Σχολεία


«Ανοιχτά σχολεία» τα οποία θα δίνουν στους εκπαιδευτικούς την δυνατότητα να διαμορφώνουν σε ένα ποσοστό την διδακτική ύλη, λιγότερη πληροφορία και «μελέτη» στο σχολείο, τσάντες που θα μένουν στην τάξη και απογεύματα ξεκούρασης, είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο δημοτικό, που παρουσιάστηκαν την Παρασκευήσε συνεδρίαση του υπουργείου Παιδείας.

Η πρόταση του υπουργείου θα τεθεί σε διαβούλευση ως τις 15 Ιανουαρίου, ώστε τα αποτελέσματα της να κατατεθούν στην συνέχεια στην Βουλή με την μορφή νομοσχεδίου για ψήφιση.

«Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που φεύγει για το σχολείο και γυρίζει από αυτό, με μια βαριά τσάντα και έχει άλλη τόση δουλειά να κάνει στο σπίτι, πρέπει να περάσει στο παρελθόν» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Α. Λοβέρδος. «Η επιβάρυνση των μαθητών με πολλά μαθήματα, και η μεταφορά της δουλειάς και των εργασιών των μαθητών του Δημοτικού στο σπίτι θα κοπούν» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας.

Στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ συμμετείχαν εκπρόσωποι τω εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και των κομμάτων, ενώ γιατί για τρίτη φορά στις τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που σήμερα ήταν ο εκπαιδευτικός κ. Π. Χαραμής), ήρθε για να ανακοινώσει ότι …θα φύγει.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κατήγγειλε ότι συνεργάτες του πρότειναν οι μαθητές να προετοιμάζονται στο σχολείο, ώστε να έχουν το απόγευμα τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστούν, αλλά η πρόταση αυτή συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από ορισμένα πρώην στελέχη του υπουργείου τα οποία έχουν σχέση με μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Σωτ. Γκλαβάς, είπε ότι το ελληνικό σχολείο υστερεί σε δεξιότητες και ικανότητες με βάση τους διεθνείς δείκτες, αλλά παραμένει ένα καλό σχολείο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γκλαβάς το μάθημα με τον τρόπο που γίνεται δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών και δεν εντάσσονται επαρκώς στην εκπαιδευτική διαδικασία οι νέες τεχνολογίες. Επίσης τόνισε ότι το σύστημα μάθησης στηρίζεται ακόμη και σήμερα στην αποστήθιση ενώ «έχει πεθάνει» η δια ζώσης επιμόρφωση του εκπαιδευτικού.

Συγκεκριμένα η πρόταση του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάστηκε και θα τεθεί σε διαβούλευση αφορά:

- Την καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων βιωματικής μάθησης και διαδραστικής διδασκαλίας, που προτρέπουν σε ενεργητική συμμετοχή (διαθεματική προσέγγιση διδακτικών αντικειμένων, ερευνητική δράση, διδασκαλία σε ομάδες).

- Τον εξορθολογισμό των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών.

- Την εμπέδωση των διδακτικών αντικειμένων στο σχολείο και το συσχετισμό τους με την κοινωνική ζωή.

- Την αναβάθμιση του ρόλου και του έργου των εκπαιδευτικών.

- Την καλλιέργεια και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και τη δημιουργία των προϋποθέσεων της εθνικής κατάρτισης.

- Την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, της κριτικής ικανότητας, της επεξεργασίας βιωμάτων, συναισθημάτων και αξιών και την αξιοποίησή τους στη διαχείριση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.

- Τη δεξιότητα στις διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαχείρισης της καθημερινότητας και των προβλημάτων σε έναν διαρκώς εναλλασσόμενο κόσμο.

- Την πιστοποίηση στην ξένη γλώσσα και στη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο.

- Την ενίσχυση της λειτουργικής και διοικητικής αυτοτέλειας των σχολικών μονάδων.

- Την έμφαση στο σχολικό αθλητισμό και τη φυσική αγωγή.

- Τη σταδιακή γενίκευση του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), δημιουργώντας σχολεία ανοιχτά στην καινοτομία και την αυτενέργεια.

- Τη δημιουργία των προϋποθέσεων της κατανόησης του φαινομένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι προτείνεται τους επόμενους μήνες για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας να γίνει:

- Αξιολόγηση των πρόσφατων Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών κατά την εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική πράξη και αναμόρφωσή τους με βάση τα πορίσματα της αξιολογικής διαδικασίας. Η αξιολόγηση με τη συμμετοχή επιστημόνων, σχολικών συμβούλων και εκπαιδευτικών θα οδηγήσει σε νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και νέα σχολικά εγχειρίδια. -

- Εξορθολογισμός και αναδιάταξη της διδακτέας ύλης και του περιεχομένου σπουδών. Η επικέντρωση της ύλης πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένα κεφάλαια με κριτήριο τη σπουδαιότητά τους και με σεβασμό στην ηλικία και στις εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού, να βοηθήσει στην εμβάθυνση στη γνώση μειώνοντας ταυτόχρονα την ύλη και να επιτρέπει την εμπέδωση στο διατιθέμενο διδακτικό χρόνο. Η αναδιάταξη της ύλης ορίζεται από την ανάγκη μεταφοράς δύσκολων διδακτικών αντικειμένων από μικρότερες σε μεγαλύτερες τάξεις

- Εμπέδωση και εμβάθυνση της ύλης στο σχολείο. Να διασφαλιστεί ο αναγκαίος διδακτικός χρόνος για την εμπέδωση της ύλης στο σχολείο στα μαθήματα της γλώσσας, των μαθηματικών, της φυσικής, της γεωγραφίας και της ιστορίας. Οι εργασίες που ανατίθενται στους μαθητές πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο και μόνο στα βασικά μαθήματα. Στόχος να ολοκληρώνονται στο σχολείο όλες οι μαθησιακές διαδικασίες, ώστε να απαλλάσσονται οι μαθητές και οι γονείς από την «κατ' οίκον» διδασκαλία. -

- Δυνατότητα μερικής διαμόρφωσης των προγραμμάτων από τη σχολική μονάδα, με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου (Ειδικής Αγωγής, Νησιωτικά, Ορεινά). Τις ώρες που είναι αναγκαίες, το εύρος ή τη δυσκολία των προγραμμάτων σπουδών, θα τις καθορίζει η κάθε σχολική μονάδα σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο, με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει, όπως η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού (Ρομά, παιδιά μεταναστών, παιδιά από οικογένειες ανέργων ή με χαμηλά εισοδήματα). Προγράμματα ανοικτά και ευέλικτα στις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας θα επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξειδικεύουν τη διαδικασία μάθησης και θα γεφυρώνουν τον ακαδημαϊκό λόγο των σχολικών εγχειριδίων με την εμπειρική - βιωματική γνώση των μαθητών.

- Αξιοποίηση της Ευέλικτης Ζώνης - Βιωματικών δραστηριοτήτων. Η ζώνη αυτή πρέπει να εμπλουτιστεί πέρα από την υποχρεωτική διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων και να γίνει ζώνη δημιουργίας, καινοτομίας, υποστήριξης της κοινωνικό - συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, με ενδεικτικά θέματα: δράσεις προσωπικής/διαπροσωπικής ανάπτυξης, πολιτιστικών και αθλητικών δημιουργικών δραστηριοτήτων, περιβαλλοντικών παρεμβάσεων για την αειφορία, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, σύνδεσης του σχολείου με την οικογένεια και την τοπική κοινωνία, ανάδειξης της τοπικής ιστορίας - πολιτισμού - οικονομίας, προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στο ρατσισμό, το χουλιγκανισμό και τη βία, την παχυσαρκία, το σχολικό εκφοβισμό (σύνδεση δηλαδή με τις δράσεις του κοινωνικού σχολείου).

- Επέκταση του Νέου Σχολείου με τη γενίκευση του προτύπου των ολοήμερων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και τη δημιουργία ενός σχολείου όχι μόνο γνώσεων, αλλά και δεξιοτήτων.

- Αλλαγή στο πρότυπο διοίκησης τόσο της σχολικής μονάδας όσο και γενικότερα σε επίπεδο Περιφέρειας και Διεύθυνσης. Ενίσχυση της αυτονομίας, του σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, του προγραμματισμού, της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της λογοδοσίας. Ισχυροποίηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων με αποκέντρωση, «καθετοποίηση», και αντιστοίχιση υπηρεσιών με κέντρο διαχείρισης προσωπικού την Περιφέρεια Εκπαίδευσης.

- Επιμόρφωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εκπαιδευτικών στις πρακτικές που συνοδεύουν τα νέα προγράμματα σπουδών. Σήμερα απαιτείται ένα σύστημα επιμόρφωσης που να αντιμετωπίζει τον εκπαιδευτικό ως φορέα και συνδιαμορφωτή της όποιας αλλαγής, με διαρκή υποστήριξη στο έργο του και στην αλλαγή των αντιλήψεων σχετικά με την εκπαιδευτική πρακτική. Η επιμόρφωση πρέπει να είναι:

Ενδοσχολική, ώστε να πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες και να λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σχολικής κοινότητας με αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Διασχολική, με τη συνεργασία σχολείων.

Περιοδική (μικρής, μεσαίας και μεγαλύτερης διάρκειας) από φορείς της εκπαίδευσης. -

- Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τον περιορισμό της Σχολικής Διαρροής (Early School Leaving) στην οποία δίνει έμφαση η Ε. Ε. Αφορά πρώτιστα το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο, γιατί εκεί τίθενται οι βάσεις ένταξης στη σχολική εκπαίδευση. Βασίζεται σε δύο άξονες:

α. Άμεση παρέμβαση με υποστηρικτικές πολιτικές στις ευπαθείς ομάδες

β. Μετασχηματισμός προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες - δεξιότητες των παιδιών, ώστε να μην αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες σκληρών προγραμμάτων σπουδών και εγκαταλείπουν το σχολείο.

- Πρωταγωνιστικός ρόλος πρέπει να δοθεί στον μαχόμενο εκπαιδευτικό με ελευθερία για καινοτόμες δράσεις και αυτενέργεια. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σεβόμενος ένα πλαίσιο αρχών που ορίζουν τα νομοθετικά κείμενα, με ευαισθησία απέναντι στα κοινωνικά και πολιτισμικά αιτήματα, όσο και στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της μαθητικής ομάδας στην οποία απευθύνεται ο εκπαιδευτικός, με άλλα λόγια, πρέπει να ορίζει το τι (περιεχόμενο) και το πώς (τη μέθοδο) της εκπαιδευτικής πράξης.

- Έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας στην αξιολόγηση των μαθητών. Η επίδοση των μαθητών πρέπει να εκτιμάται με βάση τα κριτήρια που προκύπτουν από τους σκοπούς της εκπαίδευσης και όχι από τη σύγκριση με τους συμμαθητές τους. Δεν αξιολογείται μόνο η επίδοση αλλά και η πρόοδος σε σχέση με πρότερες επιδόσεις, δηλαδή η εξέλιξη του ίδιου του παιδιού, η οποία και τελικά να βαθμολογείται. Να λαμβάνεται υπόψη ο ατομικός τρόπος μάθησης, το στάδιο της γλωσσικής ανάπτυξης, οι ευκαιρίες που του παρέχονται από το οικογενειακό του περιβάλλον.

- Μείωση της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.

- Ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία. Το σχολείο να είναι σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία μάθησης και ο χώρος όπου μπορεί να αξιοποιηθούν με σταθερή και δομημένη συνεργασία οι κοινωνικοί εταίροι, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι γονείς και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. -

- Εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα.

- Καθιέρωση κανονισμού λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή των μαθητών. Συμμετέχοντας τα παιδιά στην εσωτερική οργάνωση της σχολικής ζωής εφαρμόζουν στην πράξη το μάθημα της Κοινωνικής Αγωγής. Το σχολείο που είναι μικρογραφία της κοινωνίας, οφείλει να εκπαιδεύει και να διαπαιδαγωγεί σύμφωνα με τα πρότυπα και τις ανάγκες της δημοκρατικής κοινωνίας: προϋποθέτει κανόνες, όρια, κατανομή ρόλων και ευθυνών, ιεραρχική διάρθρωση της ομάδας. Η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας για την αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας. Το προσκλητήριο είναι προς όλους για να προετοιμάσουμε όλοι μαζί, με πνεύμα συναίνεσης και σύνθεση απόψεων, το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.


Πηγή : tanea.gr


Στο εδώλιο 14 για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου



Οριστικά με βούλευμα του Αρείου Πάγου παραπέμπονται σε δίκη 14 πρόσωπα, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τις ανταλλαγές ακινήτων στη λίμνη Βιστωνίδα με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το υπ΄ αριθμ. 1221/2014 βούλευμα του απέρριψε την αναίρεση, που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Γεώργιος Μποροδήμος, κατά του βούλευμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη 14 κατηγορούμενοι.
Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα είχε αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα, κάνοντας δεκτή σχετική προσφυγή του ηγούμενου Εφραίμ, του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Με το βούλευμα του ΑΠ αναβιώνει ουσιαστικά το βούλευμα 2000/2013 του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο είχαν παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη και οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης.
Παράλληλα, με το ίδιο βούλευμα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Σταματούλα Μαντέλη.
Ακόμη, θα δικαστούν μαζί στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Πηγή : ethnos.gr


Στην Αγκυρα ο Πάπας - συναντά τον Ερντογάν


Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνοντας διαδοχικά στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη για σειρά συναντήσεων με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πρώτος σταθμός της ιστορικής αυτής επίσκεψης η Αγκυρα όπου ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο ποντίφικας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν να επισκεφθεί το Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ακολούθησε η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο πρόγραμμα υπάρχει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε το πρωί της Παρασκευής από το αεροδρόμιο της Ρώμης και μάλιστα προσέφερε ένα σπάνιο στιγμιότυπο στους φωτογράφους καθώς σκόνταψε ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος της Alitalia για το ταξίδι προς την τουρκική πρωτεύουσα.

Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε τζαμί, ενώ θα μετάσχει σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι συνυπογράφοντας επίσης κοινή διακήρυξη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον οποίο συνδέεται με στενή φιλία.

Ο ποντίφικας προσκλήθηκε στην Τουρκία από τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πρόεδρο της επισκοπικής Συνόδου. Το αποστολικό ταξίδι του έρχεται οκτώ χρόνια μετά την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Το Σάββατο ο ποντίφικας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, το οποίο είχε επισκεφθεί τον Νοέμβριο του 2006 και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'.

Εν συνεχεία ο Πάπας θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πνεύματος και θα παραστεί σε οικουμενική προσευχή στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είχε προσκληθεί τον Ιούνιο στο Βατικανό για την οικουμενική προσευχή υπέρ της ειρήνης στους Αγίους Τόπους παρουσία των Μαχμούντ Αμπάς και Σιμόν Πέρες.

Την Κυριακή ο Πάπας θα εορτάσει την εορτή του Αγίου Ανδρέα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα προχωρήσουν στην υπογραφή κοινής Διακήρυξης.

Τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία θα είναι δρακόντεια εν μέσω της έντασης που έχει πυροδοτήσει στη χώρα η δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Ιράκ και τη Συρία.


Πηγή : tanea.gr


Deutsche Welle: Η Ελλάδα κινδυνεύει, οι πολιτικοί της παίζουν σε μία φάρσα



Tα κόμματα δεν συνεννοούνται ούτε καν για τα βασικά. Ακόμα και τώρα προετοιμάζονται για νέες εκλογές, αντί να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα.

Τον Απρίλιο η Ελλάδα βρήκε το κουράγιο να βγει στις αγορές και να ζητήσει δάνειο, τη στιγμή που η οικονομία της, κατά το τρίτο τρίμηνο, παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από οποιοδήποτε άλλο μέλος της ευρωζώνης. Ακόμα και η ανεργία έπεσε, έστω λίγο, μέσα στο 2014. Μήπως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης είναι στον δρόμο της ανάκαμψης;

Τα φαινόμενα όμως απατούν, σημειώνει σε άρθρο της Deutsche Welle. Ο όρος ανάκαμψη είναι παραπλανητικός. Όταν η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη Οκτωβρίου, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα βγει νωρίτερα από το Μνημόνιο, τα ελληνικό ομόλογα σκαρφάλωσαν σε απίστευτα ύψη. Η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας είναι μια μικρή παρηγοριά, στο 1/5 του ΑΕΠ που έχασε η Ελλάδα στα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και στο ακόμη εξαιρετικά υψηλό ποσοστό της ανεργίας.

Όπως σημειώνεται, αυτά δεν θα πρέπει, φυσικά, να ευτελίζουν τα αποτελέσματα των ελληνικών προσπαθειών, αλλά αυτά δεν αντιπροσωπεύουν κιόλας μια σταθερή βάση για το μέλλον. Ο ασθενής μπορεί να μη βρίσκεται πλέον άμεσο κίνδυνο, αλλά η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη. Η προεδρική εκλογή κουβαλάει μαζί της τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και την πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που χρειάζεται ο Αντώνης Σαμαράς απεγνωσμένα είναι μια επιτυχία για να σταθεροποιήσει τον πυρήνα των ψηφοφόρων της. Ωστόσο η πραγματική ζωή δεν βοηθάει. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ευάλωτη, η αναδιάρθρωση των κρατικών μηχανισμών προχωράει με αργούς ρυθμούς, ενώ τα μέτρα λιτότητας οδηγούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην απελπισία. Ήδη οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν λόγο για κοινωνική κρίση που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα».

Για πάνω από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ζει υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας της Τρόικας αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες τα πολιτικά κόμματα δεν συνεννοούνται για τα βασικά για το πως θα σωθεί η χώρα.

Ακόμα και τώρα προετοιμάζονται για νέες εκλογές, αντί να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στην πολιτική και την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ακόμη και το θέμα του κατοχικού δανείου για να μειωθεί το χρέος της χώρας

Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται σαν φάρσα, αλλά αποτελεί ένδειξη της κουλτούρα των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Για να μπορέσει κάποιος να βοηθήσει την Ελλάδα, θα πρέπει πρώτα να θέσει υπό έλεγχο τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις τους.


Πηγή : thetoc.gr


ΤτΕ: Περισσότερη ρευστότητα στις εταιρείες, λιγότερη στα νοικοκυριά




Περαιτέρω μείωση κατά 3,2% σημείωσε η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις τράπεζες τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, θετική εξέλιξη αποτελεί η θετική ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (οι εκταμιεύσεις των νέων δανείων ξεπέρασαν τις αποπληρωμές των υφιστάμενων), εξέλιξη που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από αρκετόν καιρό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2014 ήταν θετική κατά 209 εκατ. ευρώ, ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,8%, από -4,7% τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -3,5%, από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 235 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 751 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,8%, από -7,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της να διαμορφωθεί στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 355 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες κατά 218 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,0%, από -2,9% τον προηγούμενο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, ethnos.gr


Στη φυλακή ο Αλβανός πιστολέρο - Τι λέει ο ταξιτζής που τον μετέφερε από Πειραιά



Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 31χρονος Αλβανός Αρμπέρ Μπάκο, έπειτα από την απολογία του το πρωί της Παρασκευής στην Εισαγγελία Πειραιά. Εναντίον του 31χρονου, που δεν θέλησε να έχει συνήγορο, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία.

Κατά την διάρκεια της απολογίας του σήμερα, ο Αλβανός κακοποιός είχε περίλυπο ύφος, ενώ στην ερώτηση «γιατί πυροβόλησες τον κόσμο», απάντησε: «Ήμουν μεθυσμένος και δεν θυμάμαι τι έκανα». Αυτή ήταν και η απάντηση που έδινε στις περισσότερες ερωτήσεις, εμμένοντας στον αρχικό του ισχυρισμό, όταν τον συνέλαβαν οι Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη, πιθανόν δεν ισχύει η εκδοχή του δράστη ότι πέταξε το Καλάσνικοφ στο Μικρολίμανο.

Ταξιτζής: «Περνούσα τυχαία και με σταμάτησε. Μου έβαλε το Καλάσνικοφ στα πλευρά»

Σύμφωνα με τον Τάκη Δοροβίτση, συνήγορο του ταξιτζή, που μετέφερε τον κακοποιό από το Μικρολίμανο αμέσως μετά την επίθεση στο μπαρ, το ταξί ήταν περαστικό, όταν ο Αλβανός σήκωσε το χέρι και το σταμάτησε.

Οπως είπε ο κ. Δοροβίτσης, ο Αλβανός δράστης, μόλις μπήκε μέσα, του έβαλε το Καλάσνικοφ στα πλευρά και του είπε να φύγει, παίρνοντας κατεύθυνση για Αθήνα. Οταν

Ο ταξιτζής τον άφησε μετά την Ευελπίδων με κατεύθυνση προς Άρειο Πάγο και το ταξίμετρο έγραφε 22,50 ευρώ, όπως φαίνεται και στη σχετική απόδειξη. Ομως, ο δράστης του άφησε 30 ευρώ.

Μάλιστα, πριν αποβιβαστεί ο δράστης του ζήτησε αρχικά το τηλέφωνο του σπιτιού του οδηγο'υ ταξί, όμως ο ταξιτζής που είναι πατέρας δύο παιδιών δεν του το έδωσε. Αντιθέτως, του έδωσε το κινητό του τηλέφωνο. Τότε ο Αλβανός του έκανε αναπάντητη για να το επιβεβαιώσει και μετά γύρισε και του είπε, πριν χαθεί, με απειλητικό ύφος «ξέρεις τι σημαίνει αυτό».

«Έτρεμα από το φόβο μου δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα», είπε ο ταξιτζής, ο οποίος ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, δεν πήγε κατευθείαν στην αστυνομία, λόγω των απειλών του δράστη.

Την Τετάρτη, πήρε την απόφαση και τηλεφώνησε στον δικηγόρο του, με τον οποίο λίγο αργότερα κατευθύνθηκαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν όλα όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Αρχηγός ο «Κλοντιάν» στη σκληρή συμμορία των επτά αλλοδαπών

Σημειώνεται πως η ιδιαίτερα σκληρή συμμορία επτά αλλοδαπών με αρχηγό τον «Κλοντιάν» και βασικά μέλη των 31χρονο πιστολέρο του Μικρολίμανου, έναν συμπατριώτη με το όνομα «Όλντι» και έναν Πολώνο αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες πολλών ημερών. Ο αρχηγός έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας την ίδια ώρα που στα Σεπόλια αστυνομικοί έπιαναν τον διαβόητο Αλβανό  «Μέτσι» που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου και ήταν για χρόνια στην «κόκκινη λίστα» της Ασφάλειας.

Στο σπίτι του αρχηγού βρέθηκαν, έπειτα από τις σχετικές έρευνες, ένα περίστροφο, ένα πιστόλι και σφαίρες.

Τα όπλα έχουν σταλεί για βαλλιστική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Ο εκτελεστής συνελήφθη μετά από κινηματογραφική επιχείρηση της Ασφάλειας και εξετάζεται αν έχουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους. Αξίζει να τονισθεί πως σε κανένα μέχρι στιγμής διαμέρισμα δεν έχουν βρεθεί όπλα. Παράλληλα, εκτός από τον 23χρονο, στο σπίτι του οποίου συνελήφθη ο Αρμπέρ Μπάκο, κατηγορείται και η φίλη του για υπόθαλψη εγκληματία...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία που ερευνάται από την Ασφάλεια ότι ο «Μέτσι» είχε αναλάβει – πριν μερικά χρόνια - να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου σε βάρος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ ενώ ο ίδιος άνθρωπος εκτιμάται ότι εμπλέκεται δολοφονία στον Κορυδαλλό ενός Έλληνα υπόπτου για συμμετοχή στην εκτέλεση των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Η δράση της συμμορίας

Αξίζει να τονιστεί ότι οι αστυνομικοί μιλούν για μια πολύ σκληρή συμμορία, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπάκο, που η ΕΛΑΣ χαρακτηρίζει ως ψυχωτικό άτομο με αντιδράσεις serial killer. Στο στενό κύκλο του υποκόσμου ο 31χρονος ήταν γνωστός με τα ψευδώνυμα «Ταμτάκο» και «Μάικελ», ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν πως όλα αυτά τα έκανε γιατί ήθελε να ανέβει στην ιεραρχία της συμμορίας. Πυροβολούσαν για το παραμικρό, αναλάμβαναν βρώμικες δουλειές και είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με έναν αλλοδαπό κρατούμενο που εξετάζεται αν είχε την υψηλή επιστασία της συμμορίας. Πρόκειται για συγγενή του 23χρονου ενοικιαστή του διαμερίσματος στο Γουδί, ο οποίος έδωσε εντολή μέσα από την φυλακή στον νεαρό να τον “φιλοξενήσει” σπίτι του.


Πηγή : protothema.gr



Ρύθμιση οφειλών: 10.000 αιτήσεις ημερησίως



Δέκα χιλίαδες αιτήσεις ημερησίως υποβάλλονται για ένταξη των οφειλών στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Εως σήμερα οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπερνούν τις 30.000, παρά το γεγονός ότι η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Τaxis δεν έχει συμπληρώσει ακόμη μια εβδομάδα σε παραγωγική λειτουργία.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως το ενδιαφέρον για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση θα παραμείνει μεγάλο. Δεδομένου δε ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 μεσολαβούν σχεδόν 120 ημέρες, θεωρούν ως ρεαλιστικό στόχο το να υπαχθούν στη ρύθμιση 750.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές (από συνολικά 3,7 εκατομμύρια οφειλετών).

Για να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ο φορολογούμενος πρέπει να εισέλθει με τους προσωπικούς του κωδικούς στον λογαριασμό του στο Τaxis, μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Στην ενότητα «εφαρμογές Taxisnet» του εμφανίζονται οι εξής επιλογές:

Ρ1 - Αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων.

Ρ2 - Αίτηση Πάγιας ρύθμισης.

Ρ3 - Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014.

Ρ4 - Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013.

Ακολούθως ο φορολογούμενος προχωρεί στην επιλογή «Αίτηση ρύθμισης οφειλών με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014».

Αυτόματα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή η «Υποβολή Αίτησης» και κάνοντας κλικ στην επιλογή «Υποβολή Νέας» εμφανίζεται η καρτέλα με τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση.

Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στη ρύθμιση το σύστημα δεν επιτρέπει στο φορολογούμενο να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης πριν ρυθμίσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων ή εξοφλήσει τις εκτός ρύθμισης ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται το μήνυμα «έχετε ληξιπρόθεσμες ατομικές οφειλές οι οποίες δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση. Προκειμένου να τηρηθεί η ρύθμιση την οποία αιτείστε θα πρέπει να τακτοποιήσετε αυτές τις εκκρεμότητές σας».

Αν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες η ρύθμιση ολοκληρώνεται σε δύο ακόμα βήματα. Συγκεκριμένα, γίνεται επιλογή των δόσεων της ρύθμισης και ακολούθως υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση περί υποβολής όλων των προβλεπόμενων φορολογικών δηλώσεων.


ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Εν τω μεταξύ, από τα ξημερώματα της Παρασκευής σχηματίστηκαν και πάλι ουρές στις τράπεζες από φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται πως από τη τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία συνολικά  1,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα από τη δόση του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Νοέμβριου αναμένονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται πιο απλά για φορολογικές υποχρεώσεις  που ανέρχονται συνολικά στο 0,85% του ΑΕΠ !

Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος. Έχει υπολογισθεί η είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την ανωτέρω πηγή.

Κέρδος online   


Η Ελλάδα ζεί την απόλυτη πολιτική παρακμή με φαινόμενα γελοίων καταγγελιών και την συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών.


Καλά να πάθει ο Αντέννα και ο Παπαδάκης γιατί ζήτησαν την γνώμη του Άδωνι, όταν ζητάς την γνώμη κάποιου πολιτικού για πολιτικές γελοιότητες δεν την ζητάς από τον οποιοδήποτε;

Άγριος καβγάς σήμερα μεταξύ Παπαδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη στην πρωινή εκπομπή του πρώτου με αφορμή τα περί χρηματισμού βουλευτών, ανταλλάσσοντας μάλιστα βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Στην ροή της κουβέντας ο Άδωνις Γεωργιάδης που εκπροσωπεί την Νέα Δημοκρατία στο σύνολο της είπε στον δημοσιογράφο «τι είστε, κύριε, ο Στάλιν;», ο κ. Παπαδάκης έγινε έξαλλος και ξέσπασε λέγοντας στον κ. Γεωργιάδη: «Πήγαινε στο καλό, σε εμένα δεν θα μιλάς έτσι. Πάρ’ το πίσω, ζήτησέ μου συγγνώμη, ποιος νομίζει ότι είσαι; Είσαι γελοίος».


Δείτε το βίντεο:





Απλούστερη η χορήγηση αναλώσιμων στους διαβητικούς του ΥΠΕΘΑ


Οι πάσχοντες θα πληρώνουν μόνο τη προβλεπόμενη συμμετοχή

Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αναλώσιμων υλικών στους πάσχοντες από διαβήτη ασφαλισμένους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα στρατιωτικά και τα συμβεβλημένα φαρμακεία.

Μετά την παρέμβαση της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώφης Γεννηματά, στο εξής ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται τα αναλώσιμα υλικά του διαβήτη πληρώνοντας πλέον μόνο την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία συμμετοχή του και όχι το σύνολο της αξίας τους, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Η συνταγογράφηση και εκτέλεση δίμηνης ή τρίμηνης θεραπείας για φαρμακευτικά σκευάσματα επεκτείνεται και στα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη.


Πηγή : newsbeast.gr


Στον “αέρα” τα παιδικά χωριά SOS! Γιατί απειλούνται με λουκέτο!



Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι των χωριών, καθώς με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε αναθεωρείται, με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας παιδιών (Ι.Δ.) και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα.

Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση, καταργείται στην πράξη η λειτουργία στη χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS – και φυσικά κάνει απαγορευτική τη δημιουργία νέων - εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη«κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».

Συγκεκριμένα:

- υποχρεώνει το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτήρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.

- οι χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασική θέση της παιδαγωγικής μας αντίληψης και πρακτικής που επικρατούν στην Ευρώπη για την απο-ιδρυματοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους –ειδικά σε ότι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας - καμία από αυτές δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.

Τα Παιδικά Χωριά SOS ζητούν, έστω και αυτή τη στιγμή, διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για να αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας.


Πηγή : iatropedia.gr


Γρηγοράκος: Αν ο Γιώργος δεν μίλαγε, το ΠΑΣΟΚ θα είχε συνοχή


Σε 6 ερωτήσεις του protothema.gr απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηφοράκος. Ο αναπληρωτής υπουργός επιτίθεται στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας πως δεν ρώτησε κανέναν πριν βάλει την Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης το 2010. Εκφράζει την άποψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει νέο κόμμα, ενώ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμα ψηφοδέλτια.

Έγιναν λάθη από πλευράς του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της κρίσης;

Για να δικαιολογήσουμε το λάθος του «λεφτά υπάρχουν» κάναμε και το άλλο λάθος δώσαμε και 500 εκ σε κάποιες αδύναμες ομάδες τον Δεκέμβρη του 2009. Βλέπετε ότι το ένα λάθος φέρνει το άλλο λάθος. Είναι εντυπωσιακά τα πράγματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι έτσι πρέπει να γίνουν. Οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν στηρίξαμε με πάθος αυτό.
Πρόσφατα ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές για τον τρόπο που λήφθησαν οι αποφάσεις το 2010.
Το 2010 δεν ρωτήθηκα σε τίποτα. Ήμουνα τότε ήδη βουλευτής 10 χρόνια. Είχα μάθει να λειτουργώ συλλογικά, επειδή ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Να μιλήσουμε για Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο, Κοινοβουλευτική Ομάδα, Υπουργικό Συμβούλιο – κοιτάξτε Όργανα που υπάρχουν στις Δημοκρατίες. Αυτοί οι θεσμοί της Δημοκρατίας, όσο και αν θέλει ο Γιώργος να δικαιολογήσει και να λέει ότι πιστεύει στη Δημοκρατία, ο ίδιος δεν ρώτησε κανέναν. Κανέναν! Πήγε στο Καστελόριζο και μας ανακοίνωσε τις αποφάσεις του. Και έρχεται σήμερα και μας λέει δεν κάνει κάτι καλά το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να μάθω τοσο λωτοφάγους έχει δίπλα του; Ποιον ρώτησε όταν πήγε και ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης; Κάποια πράγματα πρέπει να τα λέμε όσο σκληρά και αν είναι.

Τι τον κινητοποιεί πιστεύετε;

Θα είμαι πολύ σκληρός μαζί του. Ο Καραμανλής κάθεται πίσω τουλάχιστον και δεν μιλάει. Ο ίδιος διάλεξε να δίνει διαλέξεις σε διάφορα κολέγια του κόσμου. Ας μη μίλαγε, τουλάχιστον θα είχε μια συνοχή το ΠΑΣΟΚ. Σηκώθηκε και έφυγε και άφησε αυτούς με τους οποίους ετοιμάζεται να κάνει κόμμα τώρα, να πάνε εδώ κι εκεί. Αυτοί που λένε σήμερα ότι είναι δίπλα του ήταν τα πρωτοπαλίκαρά του που στήριξαν το μνημόνιο όσο κανείς άλλος. Μας κουνάνε το χέρι τώρα;

Πιστεύετε ότι θα κάνει νέο κόμμα;

Ο άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα. Εγώ είπα ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει το εμείς, αλλά το «υπερεμείς» και να εξαφανιστεί το εγώ. Πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά και συνθετικά όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για ενδεχόμενες εκλογές;

Ναι, είναι έτοιμο. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι έτοιμο. Είμαστε έτοιμοι γιατί ξέρουμε ότι αν θες ειρήνη ετοίμαζε πόλεμο. Και έχουμε φτιάξει και πάρα πολύ καλά ψηφοδέλτια, ανανεωμένα, προσαρμοσμένα στην εποχή και σε ένα ΠΑΣΟΚ διαφορετικό από το 1974, το 1981, το 1990, το 2000. Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία σε κοινωνικούς χώρους.

Σε ποια φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση;

Είπαμε όχι μείωση μισθών, όχι άλλα μέτρα. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ωστόσο θα μας αιφνιδίαζαν εκλογές. Δεν το συζητάμε καθόλου, δεν έχει μπει στην ατζέντα. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις.


Πηγή : protothema.gr


Συνελήφθη εκτελεστής «συμβολαίων θανάτου» και συνεργός του Μπάκο


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των πυροβολισμών στο νυχτερινό κέντρο του Μικρολίμανου, μετά τη σύλληψη του 31χρονου Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος μιας εγκληματικής συμμορίας αδίστακτων αλλοδαπών κακοποιών, που εμπλέκονται σε σωρεία κακουργηματικών πράξεων και αναζητούνταν εδώ και καιρό από την αστυνομία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, αλλά και από πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μετά τις συλλήψεις του 31χρονου με το καλάσνικοφ και του 23χρονου ομοεθνή του, ο οποίος τον έκρυβε στο ισόγειο διαμέρισμα στου Γουδή, καθώς και ενός ακόμη Αλβανού υπήκοου, εξαρθρώθηκε η ομάδα του Μπάκο, ο οποίος συμμετείχε και σε άλλες ένοπλες αιματηρές επιθέσεις.
Ταυτόχρονα όμως οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο της έρευνας, βρίσκονται μπροστά και σε άλλη ομάδα εκτελεστών συμβολαίων θανάτου.
Μεταξύ των συμβολαίων θανάτου που προκύπτουν από τις αστυνομικές έρευνες, ήταν και το όνομα ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε μέχρι πρότινος στην Ασφάλεια Αττικής και τώρα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το συμβόλαιο αυτό δεν εκτελέστηκε, όπως και άλλα, γιατί οι προθέσεις των δραστών αποκαλύφθηκαν έγκαιρα από την Ασφάλεια Αττικής.
Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό συνεργατών του Αρμπέρ Μπάκο, συνέλαβαν στα Σεπόλια έναν από τους συνεργούς του, μαζί με ακόμα ένα άτομο, επίσης αλβανικής υπηκοότητας.
Ο δεύτερος Αλβανός είναι αυτός που φέρεται ότι εκτελούσε συμβόλαια θανάτου για λογαριασμό μεγαλοκακοποιών που βρίσκονται στις φυλακές και αναζητείτο από την Ασφάλεια εδώ και πολύ καιρό.
Το συγκεκριμένο άτομο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις και στοιχεία, φαίνεται πως συμμετείχε σε ομάδα εκτελεστών μαζί με δύο ακόμα άτομα ελληνικής υπηκοότητας, ο ένας από τους οποίους δολοφονήθηκε πριν από λίγο καιρό στον Κορυδαλλό.
Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να τον δολοφόνησαν οι συνεργοί του για να του κλείσουν το στόμα, επειδή θεωρείτο ύποπτος για σοβαρή δολοφονική επίθεση. Το συμβόλαιο θανάτου για τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποκαλυφθεί περίπου πριν από δύο χρόνια μετά από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του Αλβανού που συνελήφθη στα Σεπόλια και των εντολέων του μέσα από τις φυλακές, γι' αυτό και απετράπη η εκτέλεση του από την αστυνομία έγκαιρα.
Ο συγκεκριμένος κακοποιός ανακρίνεται αυτή την ώρα στην Ασφάλεια, όπως και ο συνεργός του Μπάκο, που συνελήφθη μαζί του.
Σε ό,τι αφορά τη δράση του 31χρονου Αρμπέρ Μπάκο, από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, προκύπτει ότι συμμετείχε σε ομάδα επτά ατόμων που έχει διαπράξει σοβαρά αδικήματα.
Στην ίδια ομάδα οι αστυνομικοί τοποθετούν και άλλα τρία άτομα που κατηγορούνται στην παρούσα φάση για υπόθαλψη εγκληματία.
Πρόκειται για τον 23χρονο που έκρυβε στο σπίτι του στου Γουδή τον Μπάκο, τον αδελφό του 23χρονου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Αγ. Στεφάνου της Πάτρας και την κοπέλα του Μπάκο.
Ο 31χρονος, σύμφωνα με τα στοιχεία, μαζί με τον έναν από τους Αλβανούς που συνελήφθη στα Σεπόλια, με το όνομα «Κλοντιάν», έναν ακόμα ομοεθνή τους, με το όνομα «Όλντι» και έναν Πολωνό, οι οποίοι αναζητούνται, εμπλέκονται στη δολοφονία του 43χρονου ελληνικής υπηκοότητας έξω από μπαρ στο Μεταξουργείο, το οποίο γάζωσαν με καλάσνικοφ στις 31.10.2014 καθώς περνούσαν απ' έξωμε ΙΧ τζιπ.
Από τα πυρά τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα, θαμώνες του καταστήματος.
Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπάκο, το μπαρ πυροβόλησε ο «Όλντι» για εκδίκηση, επειδή τις προηγούμενες ημέρες ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, επίσης Αλβανός, τον ξυλοκόπησε γιατί είχε κλέψει το ποδήλατο ενός εργαζομένου του.
Ο Μπάκο παραδέχτηκε ότι ο ίδιος πυροβόλησε εκτός από το Μικρολίμανο και στις εξής περιπτώσεις:
1. Στις 18.10.2014 εναντίον του μπαρ «Κάβος» στην οδό Μιχαλακοπούλου, με πιστόλι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Είχε πάει στο μπαρ μαζί με φίλο του αλβανικής υπηκοότητας. Με τη χρήση περιστρόφου πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Διέφυγαν πεζοί.
2. Στις 06.11.2014 εναντίον καφετέριας ιδιοκτησίας Αλβανού με καλάσνικοφ στην οδό Αριστοτέλους 106 στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου ήταν μαζί του ο «Όλντι», ο «Κλοντιάν» και ο Πολωνός. Δεν τραυματίστηκε κανείς από τους θαμώνες της καφετέριας.
3. Στις 22.09.2014 σε βάρος Αιγύπτιου, ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου, στην Ομόνοια, από τον οποίο μαζί με τον «Κλοντιάν» και τον« Όλντι» επιχείρησαν να πάρουν μία σακούλα με 12.000 ευρώ, αλλά κατά λάθος του πήραν μια σακούλα με φαγητά που είχε πάρει για το σπίτι. Τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ ανεπιτυχώς, χωρίς να τον τραυματίσουν.
Για τους πυροβολισμούς στο Μικρολίμανο, όπου τραυματίστηκαν 11 άτομα και στο μπαρ της Μιχαλακοπούλου, είπε ότι πυροβόλησε επειδή θίχτηκε γιατί οι σερβιτόροι τον αγνοούσαν και δεν τον άφησαν να πάρει μαζί του φεύγοντας, κοπέλες από τα καταστήματα.
Μετά την αιματηρή επίθεση στο Μικρολίμανο, ο Μπάκο τηλεφώνησε στον κρατούμενο των φυλακών του Αγ. Στεφάνου, ο οποίος του έστειλε συνεργάτη του για τον φυγαδεύσει και τον οδήγησε στο διαμέρισμα του 23χρονου αδερφού του στο Γουδί.
Σημειώνεται ότι ο κρατούμενος των φυλακών του Αγ. Στεφάνου εκτίει ποινή για συμμετοχή στην αλβανική συμμορία που εξαρθρώθηκε το 2008 στον Αγ. Παντελεήμονα και είχε στο ενεργητικό της 11 δολοφονίες και 13 τραυματισμούς σε ξεκαθάρισμα με αντίπαλη αλβανική συμμορία, αλλά υπήρξαν και «παράπλευρες απώλειες».
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο δωμάτιο ξενοδοχείου που βρίσκεται στο Μικρολίμανο και διαπιστώθηκε ότι έμεναν τουλάχιστον τέσσερις δράστες βρέθηκαν: α) ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου, β) ένα ζεύγος χειροπέδες και γ) μία πινακίδα κυκλοφορίας για την οποία ο ιδιοκτήτης της είχε δηλώσει απώλεια την 19-11-2014 στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.
Οι δράστες, επίσης, βαρύνονται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, οι οποίες δεν κατέστησαν δυνατόν να εξακριβωθούν επακριβώς.
Τα υπόλοιπα τρία μέλη της συμμορίας, στην οποία συμμετείχε ο Μπάκο και τα οποία αναζητούνται, είναι ένας 16χρονος Αλβανός και δύο ακόμα άτομα αγνώστων στοιχείων.
Οι έρευνες από την Ασφάλεια Αττικής συνεχίζονται.
Ποια είναι τα μέλη της συμμορίας:
-Ο Αρμπέρ Μπάκο, το 2009 φυλακίστηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, με Ένταλμα Σύλληψης Ανακριτή Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της κλοπής και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Κατ' εκδίκαση του παραπάνω εντάλματος σύλληψης, εκδόθηκε το 2009 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης επτά ετών και έξι μηνών. Το 2010 μετήχθη από το ανωτέρω Κατάστημα Κράτησης, στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Το 2011 μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Αλικαρνασσού. Το 2012 από το Κατάστημα Κράτησης Κω, μετήχθη στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Στις 05-08-2014 αποφυλακίστηκε από το Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου.
- Ο «Όλντι» έχει απασχολήσει τις αρχές από το 1995, οπότε και συνελήφθη για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 1998 συνελήφθη για κλοπές. Το 1999 συνελήφθη για το νόμο Περί Αλλοδαπών, καθώς και για κλοπές. Το 2005 συνελήφθη ξανά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για κλοπές και για τον νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2012 συνελήφθη στην περιοχή της Ομονοίας, για αδικήματα κλοπών. Υπήρξε παραγγελία φυλάκισης για το Κατάστημα Κράτησης Χανίων, από όπου και αποφυλακίστηκε την 29-03-2012. Μετά από τις έρευνες εξακριβώθηκε ότι ο «Όλντι» συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου ιδιώτη σε καφέ-μπαρ στην περιοχή των Αθηνών και στη συμβολή των οδών Χίου και Κρήτης. Ομοίως, στην απόπειρα ανθρωποκτονίας σε καφέ-μπαρ επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και σε τρίτη απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγυπτίου σε ανταλλακτήριο χρημάτων στην Ομόνοια. Τέλος, ταυτοποιήθηκε η παρουσία του στο ξενοδοχείο που είχαν διαμείνει και μετέβησαν και μετά την πράξη τους, στην περιοχή του Μικρολίμανου.
- Ο «Κλοντιάν» είναι ο τρίτος δράστης με συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, με απροσδιόριστο έτος γέννησης, κυμαινόμενο όπως αναφέρθηκε από το 1977 έως το 1981. Συνελήφθη το 1997 για αδικήματα κλοπής και με επιβολή σε βάρος του αναμορφωτικών μέτρων. Συνελήφθη επίσης το 1997 για το νόμο Περί Αλλοδαπών. Το 2003 συνελήφθη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ως διαφυγών από το Κατάστημα Κράτησης Ανήλικων Βόλου. Το 2005 στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα πυροβόλησε και τραυμάτισε με πιστόλι τύπου «TOKAREV», στην κοιλιακή χώρα, ομοεθνή του. Το 2006 μαζί με δύο άλλους ομοεθνείς του, μετέβη στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και έπληξαν ομοεθνείς τους με μαχαίρια στο λαιμό, στα πλευρά και στο πόδια. Ο εν λόγω δράστης συμμετείχε στην ανθρωποκτονία του 43χρονου στο καφέ-μπαρ στην οδό Χίου στην περιοχή των Αθηνών. Ακόμη, συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπαρ, επί της οδού Αριστοτέλους στην Αθήνα αλλά και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο ανταλλακτήριο χρημάτων επί της οδού Ψαρρών.
Ο «Κλοντιάν» αναζητείτο από τις 11-09-2014 ως δραπέτης από το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, όπου κρατείτο με απόφαση από το 2013 του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης δεκαοχτώ ετών και χρηματική ποινή 75.000 ευρώ για τα αδικήματα της αγοράς, κατοχής και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και διακεκριμένες κλοπές. Σε βάρος του εκκρεμούν τουλάχιστον τρεις ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις.
- Για τον Πολωνό υπήκοο, το 2012 διακριβώθηκε ότι εισήλθε σε κατάστημα πώλησης ψιλικών στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και με απειλή μαχαιριού σε βάρος παθούσας ημεδαπής αφαίρεσε χρηματικό ποσό. Συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας στο καφέ-μπαρ επί της οδού Αριστοτέλους. Ταυτοποιήθηκε η παρουσία του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου στο Μικρολίμανο.
Οι δράστες, με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα αποσταλούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο ίδιος ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση της κατά συρροή απόπειρας ανθρωποκτονίας στο Μικρολίμανο.

Πηγή : ethnos.gr


ΑΝΕΡΓΟΙ - ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ




Τη δυνατότητα να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας δίνει σε ανασφάλιστους και άνεργους η νομοθεσία
Το βιβλιάριο αφορά όσους είναι ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας, χρεών, διακοπής επαγγέλματος, αλλά και όσους δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν καρτέλα ενσήμων.
Εκτιμάται ότι με τις συγκεκριμένες διατάξεις, πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο ασθενείας.
Το βιβλιάριο θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, με ανώτατο χρονικό διάστημα ισχύος τα 2 χρόνια.
Οι πέντε κατηγορίες δικαιούχων βιβλιαρίου ασθενείας είναι οι εξής:

-Ελεύθεροι επαγγελματίες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ (επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες) ή στο ΕΤΑΑ (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και το εισόδημά τους τα έτη 2011 έως 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

-Ανασφάλιστοι που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας είτε λόγω χρεών στα ταμεία είτε γιατί δεν έχουν ανοίξει ποτέ στο παρελθόν καρτέλα ενσήμων.

-Άνεργοι ηλικίας 29 έως 55 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους, ανεξάρτητα από το αν χρωστούν ή όχι εισφορές.

-Άνεργοι ηλικίας μέχρι 29 ετών.

Έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ, μέσω ΟΑΕΔ, εφόσον:

1. Δεν έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

2. Έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ επί 2 μήνες συνεχόμενα, πριν από την υποβολή της αίτησης, και έχουν κάρτα ανεργίας που ανανεώνεται κάθε μήνα.

-Μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας άνω των 55 ετών, ύστερα από αίτηση που υποβάλλουν στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας τους, καλύπτονται για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος εφόσον έχουν πραγματοποιήσει οποτεδήποτε τουλάχιστον 3.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ.
Οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια καλύπτονται από το ΙΚΑ για τον κλάδο των παροχών ασθενείας σε είδος.
Οι δωρεάν παροχές ασθενείας 2 χρόνων για όσους εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ σχετίζονται με απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης ανάλογα με την ηλικία τους.
Η κλίμακα ξεκινά από τα 29 έτη όπου απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης και φτάνει τα 54 όπου απαιτούνται 3.000 ημέρες ασφάλισης.
Εντός του 2015 αρχίζει ο δωρεάν εμβολιασμός
Εντός του 2015 θα ξεκινήσει ο δωρεάν εμβολιασμός των ανασφάλιστων και άπορων πολιτών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.
Τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) θα παρέχονται δωρεάν, εκτός από αυτό του ροταϊού για το οποίο προβλέπεται συμμετοχή 25% (η τιμή του κυμαίνεται από 37 έως 65 ευρώ).
Δικαιούχοι είναι:
- Όλοι οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες
- Οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς
- Οι υπήκοοι κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Οι υπήκοοι τρίτων χωρών νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
- Οι παράνομοι μετανάστες θα εμβολιάζονται στα ειδικά κέντρα με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και τις δαπάνες καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πού μπορούν να απευθύνονται
Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται σε ιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), προκειμένου να λαμβάνουν συνταγές.
Η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, με την έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών, πάνω στις οποίες υπάρχει ειδική ένδειξη και η προμήθεια γίνεται από όλα τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία.


Πηγή: onmed.gr





Περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου κατά απαίτηση της Τρόικα.




Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση πλέον με την κυβέρνηση να ελπίζει σε μια ύστατη λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Για τη λύση χρειάζονται υποχωρήσεις και αυτές γίνονται και από τις δύο πλευρές. Κάπως έτσι η κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα των μισθολογικών του Δημοσίου με δυο πολύ βασικές αλλαγές μέσα στους επόμενους 8 μήνες.

Η πρώτη έρχεται από την πρωτοχρονιά και αλλάζει τα δεδομένα για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους.
Οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε τον ίδιο μισθό, ούτε και τα ίδια δικαιώματα με τους παλιούς.

Οι μισθοί που προβλέπονται για τους νέους του δημοσίου

Το πρώτο βήμα γίνεται τώρα με τη μείωση των αποδοχών των νεοπροσλαμβανόμενων κατά 96 ως 148 ευρώ και την επί της ουσίας κατάργηση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους καθώς επί δύο χρόνια θα βρίσκονται υπό δοκιμή και μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού θα κρίνεται η μονιμοποίησή τους.

Για έναν εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 684 από 780 ευρώ που είναι σήμερα, για έναν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 752 από τα 858 ευρώ, για τους νεοπροσλαμβανόμενους τεχνικής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει από τα 1037 στα 889 ευρώ και για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τα 1.092 στα 957 ευρώ.

Οι πρώτες μειώσεις το καλοκαίρι στο υπουργείο Οικονομικών

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και ως προς την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου νωρίτερα από το 2016.

Επί της ουσίας δηλαδή συμφωνεί σε νέες μειώσεις, ειδικά μέσω της προσωπικής διαφοράς που παίρνουν κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων για να αντισταθμιστούν οι βαρύτατες μειωσεις των περασμένων ετών.

Όλα δείχνουν πλέον ότι πάμε σε πιλοτική εφαρμογή στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, εφοριακούς, τελωνειακούς κλπ, από τον ερχόμενο Ιούλιο και όχι από 1/1/2016.


Πηγή : newsit.gr



Βουλή: Ερώτηση 16 βουλευτών της ΝΔ για τους επί πτυχίω φοιτητές



Να δοθεί και φέτος η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου ζητούν από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο 16 βουλευτές της ΝΔ.

Οι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση με επικεφαλής την Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου επισημαίνοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση χιλιάδων οικογενειών, που τα παιδιά τους σπουδάζουν και ειδικότερα εκείνων που η σχολή τους εδρεύει μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Οι βουλευτές ζητούν να δοθεί και φέτος η δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να λάβουν μέρος στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου του 2015 και να εξεταστούν σε μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως του εξαμήνου διδασκαλίας τους.

AΠΕ - ΜΠΕ

Πηγή:capital.gr


Κουβέλης: «Παράταση του Μνημονίου σημαίνει παράταση των πολιτικών που εγκλώβισαν τη χώρα στην ύφεση»



Για για συνέχιση της ύφεσης με τυχόν παράταση του Μνημονίου προειδοποιεί, με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος παράλληλα επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

«Παράταση του Μνημονίου σημαίνει παράταση των πολιτικών που εγκλώβισαν τη χώρα στην ύφεση, απογείωσαν την ανεργία και τραυμάτισαν σοβαρά την κοινωνική συνοχή» αναφέρει ο κ. Κουβέλης και προσθέτει ότι «όσα διαδραματίσθηκαν στο Παρίσι και όσα κυοφορούνται στην Αθήνα αποδεικνύουν πόσο σχέση είχε με την πραγματικότητα η αφήγηση του "success story" και οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες περί τέλους των μνημονίων».

Χαρακτηρίζει δε απαράδεκτη τη στάση που τηρεί η τρόικα, καθώς - όπως επισημαίνει - αναπαράγει τους γνωστούς νεοφιλελεύθερους φανατισμούς, οδηγεί τα πράγματα με σκληρότητα στα άκρα και υπονομεύει την ευρωπαϊκή συνοχή και καλεί τη κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στους δανειστές ότι τα όρια και οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν προ πολλού εξαντληθεί και να αντιληφθεί ότι η συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών ενθαρρύνει την εκδήλωση νέων απαιτήσεων από την πλευρά της τρόικας.

Σε ανάλογη δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι η επιμονή της τρόικας επιδεικνύει ιδεολογικό φανατισμό που οδηγεί στη διάλυση της κοινωνίας.

Επανέλαβε τη θέση του ότι για το χρέος χρειάζεται τώρα εθνική συνεννόηση και κοινή στάση, και επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπισθεί σταδιακά και η ανεργία.


Πηγή : tanea.gr


Ολυμπιακός Μπάσκετ: Πρώτη ήττα


Το αήττητο του Ολυμπιακού στην εφετινή Ευρωλίγκα έσπασε στη Βιτόρια. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν έπαιξαν άμυνα και παραδόθηκαν στις ορέξεις της Μπασκόνια που επικράτησε δίκαια με 89-70.
Αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο πεντάλεπτο του αγώνα κατό το οποίο ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει την επαφή του με το σκορ (10-9, 13-11), οι Βάσκοι έκαναν ότι ήθελαν στο παρκέ. Κάθε κακή άμυνα των "ερυθρόλευκων" τιμωρήθηκε πολύ αυστηρά από την Μπασκόνια η οποία έχοντας σε πολύ καλή μέρα τους ψηλούς της (Μπέγκιτς, Σενγκέλια,Μπέρτανς) πήρε γρήγορα διαφοράψ (24-17, 44-37).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γηπεδούχοι τελείωσαν το πρώτο ημίχρονο με 69% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα την ίδια ώρα που ο Ολυμπιακός σούταρε με μόλις 22% έξω από τη γραμμή των 6.75μ. Το διάστημα όμως που οι Πειραιώτες έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια ήταν το τρίτο δεκάλεπτο. Με αργές αντιδράσεις στην άμυνα, όπως σ' όλο το ματς και διαδοχικά λάθη στις επιθετικές επιλογές, ο Ολυμπιακός παραδόθηκε.

Η Μπασκόνια έφτασε τη διαφορά ακόμα και στους 20 πόντους (66-46) πριν ο Ολυμπιακός μειώσει σε 70-59. Αυτή όμως ήταν και η τελευταία ελληνική αναλαμπή στο παιχνίδι. Αφού ο Λαφαγέτ σπατάλησε τρεις διαδοχικές επιθέσεις, οι γηπεδούχοι ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο και έφτασαν δίκαια στη νίκη.


Πηγή : sigmalive.com


Χαρδούβελης για τον ρόλο ΔΝΤ



Η φράση την οποία φέρεται να είπε χθες στο Κοινοβούλιο ο κ. Γκ. Χαρδούβελης, ότι το ΔΝΤ –που, όπως είπε, τηρεί στις διαπραγματεύσεις την πιο σκληρή και αδιάλλακτη στάση- δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα και αν θα έχουμε εκλογές τον Μάρτιο, προκάλεσε αίσθηση, καθώς έδωσε μια νέα και αποκαλυπτική διάσταση του πλαισίου εντός του οποίου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι δανειστές δεν κάνουν βήμα πίσω. Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων, όμως αυτοί θέλουν και το 1%, φέρεται να συμπλήρωσε, μιλώντας σε πηγαδάκι με γαλάζιους βουλευτές που ευλόγως ζητούσαν να μάθουν τα νέα από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Η δημοσιοποίηση αυτών των επισημάνσεων εκ μέρους του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε εντόνως στο πολιτικό παρασκήνιο και οδήγησε στην εσπευσμένη έκδοση «διευκρινιστικής» ανακοίνωσης από το υπ. Οικονομικών. «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν συζήτηση του κ. Γκ. Χαρδούβελη με βουλευτές στη βουλή, διευκρινίζεται ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Σε ό,τι αφορά τη στάση των δανειστών, ανέφερε απλώς ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας αυτή τη φορά επισήμως στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του 2015, απέφυγε να επαναλάβει περιγραφές όπως η προαναφερθείσα, περιοριζόμενος να χαρακτηρίσει «σκληρή» τη διαπραγμάτευση. Και όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις επίσημες εμφανίσεις κυβερνητικών στελεχών, θέλησε να προσδώσει τόνο αισιοδοξίας για την εξέλιξη των πραγμάτων.

«Κάνουμε μια σκληρή διαπραγμάτευση και το γεγονός ότι καθήσαμε στο Παρίσι έως τα ξημερώματα και πιέσαμε και αυτό κάτι δείχνει» είπε για να συνεχίσει: «Εκτιμώ ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. Δουλεύουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να αποφύγουμε αυτή την αβεβαιότητα. Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει συμφωνία σε μια σειρά από θέματα και επιδιώκουμε να επιλύσουμε και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Η θέση μας είναι με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα και συνεχίζουμε με στόχο να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στο μέλλον θα έχουμε δυσκολίες αλλά δεν θα χειροτερεύει η κατάσταση. «Περάσαμε τα χρόνια της απαισιοδοξίας και της κατάθλιψης, όμως δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση και χαλάρωση».

Απέναντί του ο κ. Χαρδούβελης είχε να αντιμετωπίσει τη μετωπική κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και τον έντονο προβληματισμό βουλευτών της συγκυβέρνησης. «Η πίεση της τρόικας είναι στάση προσβλητική για τη χώρα. Φανερώνει έλλειψη σεβασμού στις θυσίες του λαού μας» υποστήριξε η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, και μίλησε για την ανάγκη άμεσης συναίνεσης και συνεννόησης για την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο. «Συναίνεση και συνεννόηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» ζήτησε και ο κ. Χρ. Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ), για να προσθέσει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για λήψη νέων μέτρων.



Πηγή : kathimerini.gr