Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Έκοψαν τον Άδωνι από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην ψήφο εμπιστοσύνης


Στη θέση του ο Αναστάσιος Νεράντζης

 Μία ξαφνική αλλαγή ανακοινώθηκε σήμερα στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή. Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα εκτελέσει ο Αναστάσιος Νεράντζης αντί για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Η επίσημη δικαιολογία για τη συγκεκριμένη αλλαγή είναι ότι στην ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία, που είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, επιλέγεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο αρχαιότερος εκ των τριών, με αποτέλεσμα τη θέση να καταλαμβάνει ο Αναστάσιος Νεράντζης που εκλέγεται από το 1977, αντί για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κώστα Καραγκούνη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως φαίνεται ότι δεν γνώριζε για την αντικατάστασή του αφού λίγη ώρα νωρίτερα ενημέρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.


Η ενέργεια αυτή πυροδότησε εκ νέου φήμες ότι υπάρχει υπέρμετρη προβολή του στα μέσα η οποία δημιουργεί αρνητική δημοσιότητα.

Πηγή : parapolitika.gr


Η πρώτη πτήση της Ολυμπιακής

24 Απριλίου 1957. Η άφιξη του πρώτου Comet 4B στην Αθήνα. Πίσω από τον κυβερνήτη Παύλο Ιωαννίδη ο συγκυβερνήτης Κώστας Ανταχόπουλος.

Στις αρχές του 1956 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κάλεσε τους εφοπλιστές Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο να επενδύσουν στην Ελλάδα στους τομείς των ναυπηγείων και των αεροπορικών συγκοινωνιών.

Φυσικό θα ήταν να προτιμήσουν τον τομέα των ναυπηγείων δεδομένου ότι και οι δύο διέθεταν σημαντικούς στόλους στην ποντοπόρο ναυτιλία. Παρόλα ταύτα όμως, ο Αριστοτέλης Ωνάσης επέλεξε να επενδύσει στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στις 30 Ιουλίου 1956 υπέγραψε τη σύμβαση εκμεταλλεύσεως των ελληνικών αεροπορικών συγκοινωνιών με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κυρώθηκε με το νομοθετικό διάταγμα 35/6 στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου.

Οι αεροπορικές συγκοινωνίες ήταν ένας εντελώς καινούργιος τομέας γι’ αυτόν. Τον οδήγησε σ’ αυτόν η έμφυτη τάση του να δημιουργεί και να πρωτοτυπεί επιχειρηματικά. Θα ήταν ο δεύτερος ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας παγκοσμίως μετά τον Howard Hughes ιδιοκτήτη της αμερικανικής εταιρείας TWA.

Υπουργός Συγκοινωνιών ήταν τότε ο Γεώργιος Ράλλης. Οταν είπαν στον Ωνάση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους -σήμα διεθνώς κατοχυρωμένο απ’ την Ολυμπιακή Επιτροπή- στο κάθετο της ουράς των αεροσκαφών της εταιρείας, αντέδρασε ακαριαία. «Δεν υπάρχει θέμα. Θα βάλουμε και έναν έκτο κύκλο». Ολοι οι παριστάμενοι έμειναν άφωνοι. «Κανένα άλλο πρόβλημα;» γύρισε και ρώτησε. Δεν πήρε καμία απάντηση.

Η πρώτη περίοδος

Στις 6 Απριλίου 1957 ήμουν προγραμματισμένος να εκτελέσω το πρώτο δρομολόγιο της ημέρας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Με μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό βλέπω το αεροπλάνο βαμμένο με τα χρώματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας (Ο.Α.). Ολοι ξέραμε ότι σύντομα θα ερχόταν αυτή η στιγμή, αλλά δεν ξέραμε ακριβώς πότε. Ενα ήταν βέβαιο, ότι άνοιγε μία νέα σελίδα για τις αεροπορικές συγκοινωνίες της Ελλάδος, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν την προσωπικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο, τη διορατικότητα και την οικονομική δυνατότητα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι από την πρώτη στιγμή η εταιρεία προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στον προγραμματισμό της πρόσληψης και εκπαίδευσης του απαιτούμενου προσωπικού και στη ναύλωση δύο αεροσκαφών τύπου DC-6B από τη γαλλική αεροπορική εταιρεία Union Aeromaritime des Transport (UAΤ). Ακολούθησε η παραγγελία τριών DC-6B από το εργοστάσιο Douglas των ΗΠΑ καθώς και η εκπαίδευση του ιπταμένου και τεχνικού προσωπικού αρχικά από την εταιρεία UAT και εν συνεχεία από την ελβετική Swiss Air.

Η εταιρεία προχώρησε στην εξαγγελία νέων δρομολογίων σε πόλεις του εσωτερικού και του εξωτερικού και στην επέκταση και κατασκευή των απαιτουμένων κτιριακών και τεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ασφαλή και άνετη εξυπηρέτηση των επιβατών της.

Ο στόλος της O.A. τον Δεκέμβριο του 1957 αποτελείτο από 17 αεροσκάφη: ένα DC-4, δύο DC-6B και δεκατέσσερα DC-3, σύνολο θέσεων 596, εξυπηρετώντας 12 πόλεις εσωτερικού και εννιά εξωτερικού. Το 1957 μετέφερε 244.000 επιβάτες ενώ το προσωπικό της ανήρχετο σε 931 υπαλλήλους.

Στις 26 Απριλίου και στις 6 Μαΐου του 1959 οι εταιρείες SAS και Air France αντιστοίχως άρχισαν πτήσεις στην Ευρώπη με δικινητήρια αεροσκάφη Jet τύπου Caravel της Aerospatiale ενώ τον Σεπτέμβριο του 1959, οι εταιρείες United και Delta άρχισαν πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο της Αμερικής με τετρακινητήρια αεροσκάφη Jet τύπου Douglas DC-8. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς ο Ωνάσης θέλοντας πάντοτε να είναι μεταξύ των πρώτων έσπευσε να υπογράψει με το εργοστάσιο De Havilland της Αγγλίας την αγορά τεσσάρων αεροσκαφών Jet τύπου Comet 4Β καθώς και πρωτόκολλο συνεργασίας με τη British European Airways (BEA) για την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση του ιπταμένου και τεχνικού προσωπικού της Ο.Α.

Ο στόχος του Αριστοτέλη Ωνάση για την Ο.Α. ήταν να επαναλάβει αυτό που είχε πετύχει με τον εμπορικό του στόλο, δηλαδή να διασχίζει τους ωκεανούς έχοντας στις «τσιμινιέρες» τους ολυμπιακούς κύκλους.

Ο νους του ήταν το πώς να δώσει στον επιβάτη το καλύτερο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης για να γίνει άνετο και ευχάριστο το ταξίδι του, γεγονός που αναγνωρίσθηκε από τους πάντες. Το τρίπτυχο της πτητικής εκμεταλλεύσεως ήταν κατά σειρά, ασφάλεια-άνεση-κόστος. Η εμφάνιση του αεροσκάφους ήταν συνδεδεμένη με την εμφάνιση της Ελλάδος. Ο τρόπος με τον οποίο φερόταν το προσωπικό έπρεπε να αποπνέει το άρωμα της ελληνικής φιλοξενίας.

Το πρώτο αεροσκάφος Comet 4B έφτασε στην Αθήνα στις 24 Απριλίου 1960 και ακολούθησε η παράδοση δύο ακόμη αεροσκαφών τον Μάιο και Ιούλιο αντιστοίχως και το τέταρτο το 1961, τα οποία αντικατέστησαν τα DC-6B στα δρομολόγια εξωτερικού. Η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού στα Comet 4B ολοκληρώθηκε τελικά τον Ιανουάριο του 1960 στο εκπαιδευτικό κέντρο της BEA στο Λονδίνο.

Παρουσία στις πέντε ηπείρους

Στο διάστημα 1962-1965 η Ο.Α. προσέλαβε και εκπαίδευσε προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των μελλοντικών προγραμμάτων της, και ειδικότερα των υπερατλαντικών πτήσεων. Aύξησε τον αριθμό των γραφείων πώλησης εισιτηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ σε δεκαεννιά και παρήγγειλε τρία αεροπλάνα τύπου Boeing 707-384C στις αρχές του 1965. Η εκπαίδευση του ιπτάμενου προσωπικού για την επάνδρωση των B-707 άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1965 στο εκπαιδευτικό κέντρο της TWA στο Κάνσας Σίτι και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1966.

Στις αρχές του Μαΐου του 1966 παραλαμβάνονται τα δύο πρώτα Β-707 της Ο.Α. και τον Ιούνιο το τρίτο και αρχίζει αμέσως η εντατική εκπαίδευση (line training) στη διαδρομή Νέα Υόρκη - Σάνον - Νέα Υόρκη. Η εκπαίδευση αυτή ήταν απαραίτητη, δεδομένου ότι έπρεπε όλοι οι χειριστές να εξοικειωθούν με τα νέα ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα (Doppler και Loran) προκειμένου να εκτελείται η διάπτηση του Ατλαντικού χωρίς αεροναυτίλο. Η Ο.Α. έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που εγκαινίαζε υπερατλαντικά δρομολόγια με έναν νέο τύπο αεροσκάφους και χωρίς αεροναυτίλο, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, που χρησιμοποιούσαν ακόμη αεροναυτίλους.

Τα εγκαίνια των δρομολογίων, προς και από Νέα Υόρκη, έγιναν την 1η Ιουνίου του 1966 σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ηταν ημέρα περηφάνιας και μεγάλης ικανοποίησης για τον Αριστοτέλη Ωνάση όσον αφορά τον εθνικό αερομεταφορέα μας αλλά και για όλο το προσωπικό, δεδομένου ότι πολλοί αμφέβαλλαν ότι θα τα καταφέρναμε. Ηταν ημέρα μεγάλης ικανοποίησης γιατί στα πρώτα χρόνια οι άλλες αεροπορικές εταιρείες έβλεπαν την Ο.Α. με επιφυλακτικότητα και μπορώ να πω ότι μας κοιτούσαν και αφ’ υψηλού. Αλλά και ο ίδιος ο Ωνάσης είχε ορισμένες ανησυχίες για το κατά πόσο θα ήμασταν έτοιμοι την 1η Ιουνίου του 1966, λόγω τεχνικών προβλημάτων που έπρεπε να αποκατασταθούν αλλά και για τη μη χρησιμοποίηση αεροναυτίλου από την πρώτη ημέρα της έναρξης των δρομολογίων.

Καθιέρωση

Στις 15 Αυγούστου 1966, περίοδο αιχμής της επιβατικής κίνησης, η Ενωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΧΠΑ) –συνδικαλιστικό όργανο των χειριστών– κήρυξε απεργία με οικονομικά αιτήματα. Η κίνηση αυτή, τη στιγμή εκείνη, ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις επί δεκαπέντε μέρες, ύστερα από τις οποίες ικανοποιήθηκαν ορισμένα από τα αιτήματα των χειριστών και κατόπιν αυτού, η απεργία έληξε.

Από το 1968 μέχρι και το 1973 ο στόλος της Ο.Α. ενισχύθηκε με την αγορά 24 αεροσκαφών. Ητοι δύο B-747 Jumbo Jet, τρία B-707, έξι B-720, έξι Β-727 και επτά YS-11A Turbo Prop προκειμένου: να αποσυρθούν τα DC-3, DC-4, DC-6 και τα Comet 4B, να εκσυγχρονιστεί ο στόλος, και να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος.

Από το 1969, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σοβαρή έλλειψη Ελλήνων χειριστών, η Ο.Α. έστελνε κάθε χρόνο για αρχική εκπαίδευση διάρκειας 18 μηνών –με υψηλό κόστος– επιλεγμένους νέους στο καλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο του κόσμου, στην Οξφόρδη. Από το κέντρο αυτό απεφοίτησαν επιτυχώς και εντάχθηκαν στο δυναμικό της Εταιρείας 104 χειριστές!

Την 1η Νοεμβρίου 1968 εγκαινιάστηκε η γραμμή στη Νότιο Αφρική, προς Ναϊρόμπι και Γιοχάνεσμπουργκ.

Την 1η Απριλίου του 1969 εγκαινιάστηκε η γραμμή στον Καναδά, προς Μόντρεαλ και Σικάγο.

Στις 3 Μαρτίου του 1972 εγκαινιάστηκε η γραμμή στην Αυστραλία, μέσω Μπανγκόκ και Σιγκαπούρης προς Σίδνεϊ.

Διεθνής επιτυχία της Ελλάδας

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ευτύχησε να δει τον στόχο του να πραγματοποιείται: τα ελληνικά φτερά με τους ολυμπιακούς κύκλους να πετούν στις πέντε ηπείρους και να κερδίζουν τον σεβασμό των ανταγωνιστών του και την εκτίμηση του επιβατικού κοινού. Η επιτυχία αυτή γέμιζε τα στελέχη του, το προσωπικό και όλους τους Ελληνες, ειδικότερα τους αποδήμους, με ικανοποίηση και περηφάνια.

Τον Δεκέμβριο του 1973 ο στόλος της Ο.Α. αποτελείτο από 30 αεροσκάφη: δύο B-747, οκτώ Β-707, επτά Β-720, έξι Β-727 και επτά YS-11A, σύνολο θέσεων 4.406. Το 1973 μετέφερε 2.977.001 επιβάτες και η δύναμη του προσωπικού ανήρχετο σε 8.023 υπαλλήλους.

Η Ο.Α. δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, μείωσε τις αποστάσεις μεταξύ των ελληνικών πόλεων, έφερε πιο κοντά τα νησιά μας και τις πόλεις του εξωτερικού, διευκόλυνε τη μετατροπή του τουρισμού σε «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και εξασφάλισε πολύτιμο συνάλλαγμα για την εθνική οικονομία.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1974 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση εκμετάλλευσης των ελληνικών αεροπορικών συγκοινωνιών λόγω της πλήρους αδυναμίας συνεννόησης αλλά και κατανόησης -από την τότε κυβέρνηση και από σημαντική μερίδα συνδικαλιστών- των οξυτάτων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν όλες οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα την περίοδο εκείνη (μεγάλη αύξηση τιμής καυσίμων κ.ά.). Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο θρυλικός Ελληνας, ένας επιχειρηματίας με διεθνή αναγνώριση, άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Μαρτίου του 1975 στο αμερικανικό Νοσοκομείο των Παρισίων πάσχων από Myasthenia Gravis. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες και το πρωτόκολλο παράδοσης της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο υπεγράφη τελικά στις 4 Αυγούστου του 1975.

Λόγω ελλείψεως χώρου είναι φανερό ότι ήταν αδύνατο να καταγραφεί η τεράστια προσπάθεια και τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, ειδικότερα το 1973 και 1974, καθώς επίσης και ποιες ήταν οι κύριες αιτίες που συνετέλεσαν στην απόφασή του να καταγγείλει τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο.

* Ο κ. Παύλος Ι. Ιωαννίδης υπηρέτησε ως αρχιεκπαιδευτής, αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμεταλλεύσεως και ως γενικός διευθυντής της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» την περίοδο 1957-1974.

Πηγή : kathimerini 


ΗΠΑ: 4χρονη μοίραζε σακουλάκια με ηρωίνη στο νηπιαγωγείο νομίζοντας ότι είναι... καραμέλες!



Μια νεαρή γυναίκα συνελήφθη σήμερα στο Ντέλαγουερ όταν διαπιστώθηκε ότι η 4χρονη κόρη της μοίραζε στο νηπιαγωγείο σακουλάκια με... ηρωίνη, νομίζοντας ότι είναι καραμέλες.
Η αστυνομία κλήθηκε το μεσημερι στον παιδικό σταθμό Χίκορι Τρι, στην πόλη Σέλμπιβιλ, όταν οι νηπιαγωγοί κατάλαβαν ότι πολλά από τα μικρά παιδιά είχαν στην κατοχή τους σακουλάκια με μια λευκή σκόνη. Οι αστυνομικοί παρέλαβαν τα ύποπτα «δώρα» και από τις εργαστηριακές αναλύσεις διαπίστωσαν ότι περιείχαν ηρωίνη.
Η 4χρονη μετέφερε τα ναρκωτικά στο σχολείο της εν αγνοία της, μέσα σε ένα σακίδιο που της έδωσε η μητέρα της την τελευταία στιγμή, όταν είδε ότι το δικό της είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον σκύλο της οικογένειας. «Νομίζοντας ότι περιείχαν γλυκά, άρχισε να τα μοιράζει στους φίλους της», ανέφεραν οι αστυνομικοί.
Τα παιδιά δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα σακουλάκια. Ορισμένα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όμως όλα επέστρεψαν στα σπίτια τους αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.
Συνολικά μέσα στο σακίδιο υπήρχαν 249 σακουλάκια, συνολικού βάρους 3.735 γραμμαρίων.
Η μητέρα, η 30χρονη Άσλεϊ Ταλ, κατηγορείται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο. Τα τρία παιδιά της, ηλικίας 11, 9 και 4 ετών, ανατέθηκαν σε συγγενικό της πρόσωπο και εκδόθηκε εντολή να μην έχουν καμία επαφή μαζί της. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη αφού κατέβαλε εγγύηση 6.000 δολαρίων.

Πηγή : protothema.gr


Η κατακραυγή για την εγκύκλιο Σαββαΐδου οδηγεί σε διορθώσεις εκ των υστέρων


Του Κωστή Πλάντζου

Έτοιμη να παρέμβει «πυροσβεστικά» για όποια αδικία τυχόν προκύψει στην εφαρμογή των διατάξεων για το φόρο εισοδήματος που θα πληρώνουν υπάλληλοι που λαμβάνουν «παροχές σε είδος» για τις ανάγκες της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία, η εγκύκλιος είναι χρήσιμη επειδή αποσαφηνίζει διατάξεις νόμων για να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα και να μη γίνεται κατάχρηση όπως συχνά συνέβαινε λόγω ασάφειας που δημιουργούσε ανασφάλεια και σε επιχειρήσεις και σε μισθωτούς» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης για τους χαμηλόμισθους».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, από το υπουργείο Οικονομικών και από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άφηναν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμα και να υπάρξουν  βελτιώσεις στην εφαρμογή του νόμου, με μία επόμενη εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ή όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί (πχ μετά από διαβούλευση ειδικής Επιτροπής όπου μετέχουν και φορείς της αγοράς).

Με βάση τις νέες διευκρινίσεις πάντως:

* Εξαιρούνται από φόρο (έστω και αν υπερβαίνουν το όριο των 300 ευρώ ετησίως) οι παροχές που προβλέπονται στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση δεν φορολογούνται, πχ αν η επιχείρηση έχει συμφωνήσει να πληρώνει βρεφονηπιακό σταθμό και αυτό προβλέπεται σε επιχειρησιακή σύμβαση, αυτό δεν φορολογείται.

* Τα εταιρικά αυτοκίνητα φορολογούνται όταν προσφέρονται λόγω θέσης (διευθυντές κλπ).

* Το πάγιο του κινητού δεν φορολογείται, ενώ αν το  ποσό υπερβαίνει το πάγιο αρκεί η βεβαίωση του εργοδότη ότι ήταν επαγγελματικά τα τηλέφωνα που έκανε ο υπάλληλος, προκειμένου να απαλλαγεί από τον φόρο.

* Από την άλλη πάντως, ανοίγει πλέον ο δρόμος και για τη φορολόγηση των μειωμένων ή δωρεάν τιμολογίων ρεύματος, νερού κλπ σε εργαζόμενους και στελέχη ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων (πχ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ).

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ισχύουν αναλυτικά τα εξής:

•             Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται η εφαρμογή του άρθρου 13 Ν. 4172/2013 και, άρα,  δεν πρόκειται για νέα νομοθεσία.

•             Κάποιες παροχές σε είδος φορολογούνταν και με το προϊσχύον καθεστώς του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος από το 1994

•             Σκοπός του Νόμου είναι η φορολόγηση εισοδημάτων που δεν φαίνονταν στη Μισθοδοσία και η φορολόγηση με βάση την πραγματικη φοροδοτικη ικανοτητα.

•             Για τους χαμηλόμισθους δεν τίθεται θέμα φορολογικής επιβάρυνσης, αφού οι παροχές αυτές προορίζονται «κατά κανόνα» για τα υψηλοβαθμα στελεχη που έχουν και μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

•             Δεν φορολογείται το ποσό του παγίου σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας, ανεξάρτητα από τον αριθμό συνδέσεων που έχει δοθεί σε κάθε έναν εργαζόμενο.

•             Δεν φορολογείται ούτε το υπερβάλλον ποσό του παγίου, με την προϋπόθεση ότι αφορά επαγγελματικούς σκοπούς, αρκεί να υπάρχει μία απλή βεβαίωση του εργοδότη (σσ: η εγκύκλιος ορίζει όμως πως και τα ποσά αυτά φορολογούνται αν πχ δεν εκδώσει βεβαίωση ο εργοδότης ή αν ψάξει και ελέγξει ποιες κλήσεις αφορούν προσωπικές ανάγκες του υπαλλήλου του κλπ χωρίς να προβλέπεται και διαδικασία αμφισβήτησης εκ μέρους του υπαλλήλου).

•             Δεν φορολογείται η παροχή συσκευών Η/Υ, tablets, κινητών και λοιπού εξοπλισμού για ένα τέτοιο εργαλείο ανά είδος. Δηλαδή, αν η επιχείρηση χορηγεί σε εργαζόμενό της έναν φορητό υπολογιστή, μία συσκευή τηλεφωνάς και ένα tablet, η παροχή των τριών αυτών εργαλείων εργασίας δεν αποτελεί εισόδημα.

•             ΔΕΝ φορολογείται η δαπάνη πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω των πιο πάνω συσκευών

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ:

•             σκοπός είναι η φορολόγηση των πολυτελών αυτοκινήτων των υψηλόβαθμων στελεχών (status cars).

•             δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι πωλητές, τεχνικοί κλπ εργαζόμενοι των οποίων η εργασία απαιτεί συχνή μετακίνηση αλλά φορολογούνται τα αυτοκίνητα που παρέχονται λόγω θέσης

•             δεν  φορολογούνται τα αυτοκίνητα δοκιμών (test-drive)

•             δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη μετακίνηση των πελατών τους

•             δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού (mini-bus)

•             δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα πίστας των αεροδρομίων

•             δεν φορολογούνται τα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού ή υψηλών προσώπων των επιχειρήσεων διαχείρισης των αεροδρομίων

•             Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παροχή η δαπάνη των καυσίμων και συντήρησης των αυτοκινήτων (π.χ. διόδια, βενζίνη, ΚΤΕΟ, service, parking, αλλαγή ελαστικών κλπ)

ΔΑΝΕΙΑ

•             Δεν φορολογούνται δάνεια παντός είδους (τραπεζικά που χορηγούν οι τράπεζες στο προσωπικό τους, δάνεια με έγγραφη ή μη συμφωνία που δίνουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους καθώς και προκαταβολές ανεξαρτήτως ποσού) που έχουν δοθεί μέχρι 31/12/2013. Αυτό ισχύει ασχέτως του ποσού του δανείου ή του χρόνου αποπληρωμής του.

Τα ανωτέρω δεν φορολογούνται γιατί ΔΕΝ θεωρούνται παροχές.

•             Σε ό,τι αφορά τις παροχές, ΔΕΝ φορολογούνται παροχές ως 300 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο, ακόμα και αν η συνολική αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Δηλαδή, ακόμα και σε όσα στελέχη εταιριών η αξία της παροχής υπερβαίνει τα 300 ευρώ,  το όριο των 300 ευρώ λειτουργεί ως αφορολόγητο όριο και θα φορολογηθεί μόνο για το υπερβάλλον

•             ΕΞΑΙΡΕΣΗ: φορολογούνται μόνον τα αυτοκίνητα σε υψηλόβαθμα στελέχη, (όχι αυτά που παραχωρούνται για επαγγελματική χρήση) δάνεια, stock options και παραχώρηση κατοικίας ακόμα και αν είναι κάτω από 300 ευρώ ετησίως.

Γενικότερα επίσης

•             δεν φορολογούνται παροχές σε είδος, οι οποίες δίνονται σε όλο το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό μίας επιχείρησης σύμφωνα με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεδομένου ότι οι συμφωνημένες αυτές παροχές καλύπτουν τις εργασιακές ανάγκες των εργαζομένων της επιχείρησης

Ειδικά  σε όλες τις περιπτώσεις συμβάσεων εργασίας (ατομικές, συλλογικές κλπ) δεν έχουν την έννοια της παροχής και άρα:

•             δεν φορολογούνται οι κάθε είδους παροχές προς τους εργαζόμενους για την ασφάλεια και υγιεινή στο χώρο εργασίας

•             δεν φορολογείται η παροχή τροφής στο χώρο εργασίας

•             δεν φορολογείται η χορήγηση γάλακτος

•             δεν φορολογείται η φύλαξη των παιδιών στο χώρο εργασίας

•             δεν φορολογείται η μεταφορά των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους με μεταφορικά μέσα (λεωφορεία, mini-bus) με δαπάνες της επιχείρησης

•             δεν φορολογείται η παροχή στολής εργασίας στους εργαζόμενους

•             δεν θεωρείται εισόδημα και δεν φορολογείται η αξία των διατακτικών μέχρι έξι ευρώ καθημερινά (οι διατακτικές εξαργυρώνονται σε σουπερμάρκετ κλπ καταστήματα)

•             δεν φορολογούνται ΓΕΝΙΚΩΣ οι ΠΑΡΟΧΕΣ που δίνονται για την εκτέλεση της εργασίας

•             δεν φορολογείται η χορήγηση θέσης στάθμευσης

•             δεν φορολογούνται οι παροχές που δίνονται για την κάλυψη δαπανών ή την αποκατάσταση ζημιών του εργαζόμενου στο πλαίσιο της εργασιακής του σχέσης

•             δεν φορολογείται η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια ή σεμινάρια ή κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με την απόκτηση γνώσης ή εμπειρίας σχετικής με την εργασία του υπαλλήλου

•             δεν φορολογούνται οι συνδρομές σε επαγγελματικά περιοδικά και επιμελητήρια για τους υπαλλήλους της επιχείρησης

•             δεν φορολογούνται οι υποτροφίες που δίνονται από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση σε αυτά, ακόμα και αν υπότροφοι είναι τα τέκνα των υπαλλήλων των εκπαιδευτηρίων.

•             δεν φορολογείται η χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών για τις ανάγκες της επιχείρησης, όπως για παράδειγμα την κάλυψη δαπανών σε επαγγελματικό ταξίδι

•             δεν φορολογείται η παροχή οικίας σε υπηρετούντες στο Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, δεδομένου ότι  μετακίνησή τους είναι εκ του νόμου υποχρεωτική

•             δεν φορολογείται η παροχή οικίας στους εργαζόμενους σε περίπτωση πρόσκαιρης εκτός έδρας μετακίνησής τους σε υποκατάστημα, εργοτάξιο  ή άλλη εγκατάσταση του εργοδότη

 Πηγή : newmoney.gr


Τι χρειάζεστε για να βάλετε φυσικό αέριο με επιδότηση


της Ελένης Στεργίου

Χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιδότησης για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με λέβητες φυσικού αερίου, με μοναδικό περιοριστικό κριτήριο οι τιμές ζώνης των περιοχών.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα πιστοποιείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ποιες από τις κατοικίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία θα βρίσκονται εντός του επιδοτούμενου ορίου τιμής ζώνης, δηλαδή έως τα 2.500 ευρώ/τ.μ.  Τα διαθέσιμα κεφάλαια αφορούν 10 εκατ. ευρώ για την Αττική, 2 εκατ. για την Κεντρική Μακεδονία και 3 εκατ. στη Θεσσαλία. Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το συνολικό επιλέξιμο κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), με τον ωφελούμενο να καταβάλλει στον εγκαταστάτη μόνο τη δική του συμμετοχή. Αν για παράδειγμα, σε μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων η συνολική δαπάνη είναι 9.000 ευρώ, δεδομένου ότι τα 5.500 ευρώ επιδοτούνται (60%), ο δικαιούχος θα πληρώσει από την τσέπη του μόνο 3.500 ευρώ.

Έτσι, εκτός από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, στη λίστα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι αιτούντες στις τρεις ΕΠΑ είναι και το  πρακτικό της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου, όπου θα προσδιορίζονται και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του συνόλου των ιδιοκτησιών, καθώς επίσης ποια διαμερίσματα είναι θερμαινόμενα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Παράλληλα, απαιτείται αντίγραφο οικοδομικής άδειας του ακινήτου και η αίτηση συμμετοχής, καθώς και οικονομική προσφορά από εγκατάσταση για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, με βάση το κατάλληλο υπόδειγμα.

Διαδικασία,  έγκριση και καταβολή

Η δημόσια διαβούλευση για την οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προκηρυχθεί επίσημα. Τότε, θα ξεκινήσει και η υποβολή των αιτήσεων, με καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση  δικαιολογητικών την 30η Ιουλίου 2015. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται από τη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ, όσο και από τις ιστοσελίδες των τριών ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Όταν ο δικαιούχος ενημερωθεί ότι η αίτησή του εγκρίνεται και εντός είκοσι ημερών τότε μέσα σε 20 ημέρες θα πρέπει να προσκομίσει υπογεγραμμένη σύμβαση παροχής φυσικού αερίου. Αν δεν το κάνει τότε χάνει το σχετικό ποσό επιχορήγησης.

Στη συνέχεια η αρμόδια ΕΠΑ αναλαμβάνει να κατασκευάσει το σημείο παροχής, και να τοποθετήσει τον μετρητή και ο  κάθε εγκαταστάτης θα πρέπει να καταθέσει στην ΕΠΑ μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης προκειμένου να ελεγχθεί από την ίδια την ΕΠΑ κατά πόσο υπάρχει απόκλιση ή όχι από τα όσα προέβλεπε η αρχική οικονομική προσφορά, η οποία και είχε υποβληθεί μαζί με τα δικαιολογητικά. Αν από τη μελέτη προκύπτει πράγματι απόκλιση, τότε θα πρέπει να υποβληθεί νέα προσφορά. Αν δεν προκύπτει αυξημένο κόστος έναντι του αρχικού, τότε ο δικαιούχος πρέπει να ρωτήσει την ΕΠΑ αν και εφόσον είναι διαθέσιμο το υπερβάλλον ποσό επιχορήγησης.

Η πληρωμή στον εγκαταστάτη θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ότι δηλαδή τηρήθηκαν τα όσα περιγράφονταν στην αρχική προσφορά. Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο, θα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ σε ένα λογαριασμό, τον οποίο και θα τηρεί η κάθε ΕΠΑ και πως θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν σε τρεις δόσεις : Μια προκαταβολή 30% με την έναρξη του προγράμματος, ένα άλλο 30% στις αρχές του νέου έτους, και το υπόλοιπο ποσό με τη λήξη του, γύρω στον Ιούλιο του 2015. Ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής και το πότε θα τους εκταμιευθεί, θα μπορούν και οι ΕΠΑ να κάνουν τις πληρωμές στους εγκαταστάτες.

Πηγή : newmoney.gr/


Κόσοβο: "Μη βιώσιμη η κατάσταση" ...σε κίνδυνο οι Σέρβοι της περιοχής!


Την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας προτείνει ο επικεφαλής του γραφείου Συνδέσμου της Ρωσίας στην Πρίστινα, Αντρέι Σουγκόροφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Zeri της Πρίστινας, θεωρεί ως δικαιότερη λύση να παραχωρήσει η Σερβία στο Κόσοβο την κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και να λάβει ως αντάλλαγμα το βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Ο Αντρέι Σουγκόροφ, αφού διευκρινίζει ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη, εκτιμά ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στον αφανισμό της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο.

Η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Εδώ και δεκαετίες, πολλοί Σέρβοι διανοούμενοι, αλλά και πολιτικοί, υποστηρίζουν αυτή την ιδέα ως μοναδική προοπτική για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Στη σημερινή πολιτική σκηνή της Σερβίας, ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος πολλές φορές, δημόσια, τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής εδαφών.

Σε διεθνές επίπεδο, η ιδέα αυτή δεν βρίσκει ανταπόκριση, αφού στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους κυριαρχεί η εκτίμηση πως η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο και θα βρει, ενδεχομένως, μιμητές στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, onalert.gr
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters



Μηνιαίες υποτροφίες 400 ευρώ σε πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές


Προέρχονται από χρήματα που συγκέντρωσαν με έρανο Κύπριοι μαθητές

Μηνιαία υποτροφία ύψους 400 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν πρωτοετείς φοιτητές εφόσον πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις που παρουσιάζονται ακολούθως. Την υποτροφία μπορούν να τη διεκδικήσουν οι πρωτεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις ανεξαρτήτως Τμήματος, με φθίνουσα βαθμολογική σειρά από τα 20.000 μόρια ή τα 22.000 μόρια ή τα 24.000 μόρια, σύμφωνα με την βαθμολογική κλίμακα της εκάστοτε Σχολής. Τονίζεται ότι μόνο ένας υποψήφιος από κάθε τμήμα μπορεί να λάβει την εν λόγω υποτροφία η οποία προέρχεται από τα χρήματα που συγκέντρωσαν μαθητές από την Κύπρο.

Το υπουργείο Παιδείας καθόρισε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία επιλογής και το ύψος των οικονομικών παροχών για την χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές προπτυχιακών σπουδών που σπουδάζουν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος, αποκλειστικά και μόνο από πόρους που διέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου ύψους 440.933,68 €, κατ’ ανώτατο όριο, που συγκεντρώθηκαν , όπως προειπώθηκε, από τον έρανο των μαθητών/ τριών της Κύπρου το 2012, ως έμπρακτη χειρονομία υποστήριξης προς τους Έλληνες συμμαθητές τους, οι οποίοι τώρα είναι φοιτητές.

Η υποτροφία θα διατεθεί για τη στήριξη άριστων και οικονομικά αδύναμων φοιτητών για τους οποίους η εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης αποτελεί προϋπόθεση για τις σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Το πρόγραμμα των υποτροφιών θα έχει έναρξη το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 και θα το διέπουν οι κάτωθι όροι και προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις
-Οι υποτροφίες χορηγούνται σε πρωτοετείς φοιτητές προπτυχιακών σπουδών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος.
-Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πρωτεύσαντες στις εισαγωγικές εξετάσεις ανεξαρτήτως Τμήματος, με φθίνουσα βαθμολογική σειρά από τα 20.000 μόρια ή τα 22.000 μόρια ή τα 24.000 μόρια, σύμφωνα με την βαθμολογική κλίμακα της εκάστοτε Σχολής.
-Επισημαίνεται ότι, ο πρώτος των πρώτων δεν θα πρέπει συγκεντρώσει βαθμολογία κατώτερη των 18.500 μορίων με άριστα τα 20.000 μόρια, των 19.000 μορίων με άριστα τα 22.000 μόρια και των 21.000 με άριστα τα 24.000 μόρια, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα συμμετοχής.
-Επίσης, τονίζεται ότι μόνο ένας υποψήφιος από κάθε Τμήμα έχει δικαίωμα να λάβει υποτροφία.
-Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ηλικία των 25 ετών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014.
-Οι υποψήφιοι θα φοιτούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκτός του τόπου της κύριας κατοικίας των ιδίων και της οικογένειάς τους.
-Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα.
-Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν εγγραφεί για σπουδές σε αναγνωρισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδος.
-Για συνέχιση της υποτροφίας και τα τέσσερα χρόνια οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν προαχθεί στο επόμενο έτος σπουδών με μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον 8,51 σε κλίμακα βαθμολόγησης 0−10 σε μαθήματα του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών εντός της πρώτης ή τουλάχιστον της πρώτης και της δεύτερης εξεταστικής περιόδου.
-Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να έχουν λάβει κατά το παρελθόν ούτε να λαμβάνουν υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. (ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα) για σπουδές πρώτου κύκλου.
-Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να εργάζονται κατά την τετραετή περίοδο της φοίτησής τους.
-Οι αιτούντες πρωτοετείς φοιτητές θα πρέπει να έχουν μηδενικό ατομικό εισόδημα και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο να μην υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ.
-Το Ι.Κ.Υ. ακυρώνει τη χορήγηση υποτροφίας, αν διαπιστωθεί – έστω και εκ των υστέρων – ότι δεν συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις υποψηφιότητας της παρούσης παραγράφου, με την απαίτηση επιστροφής των καταβληθέντων ποσών, αφού ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ποιοι δε μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία
Δεν μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφία οι κάτωθι:
-Όσοι κατέχουν ήδη πανεπιστημιακό πτυχίο Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων,
-όσοι παρακολουθούν σπουδές εξ αποστάσεως ή σπουδές ανοικτού Πανεπιστημίου ή προγράμματα μερικής φοίτησης,
-όσοι τυγχάνουν άλλης υποτροφίας,
-όσοι ευρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σπουδών προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Master.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων, δικαιολογητικά
1. Για να νομιμοποιηθεί η υποψηφιότητα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν χωρίς καμία παράλειψη και να αποστείλουν το αργότερο έως την 20η Οκτωβρίου 2014 στο ΙΚΥ (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234, Νέα Ιωνία), αίτηση−υπεύθυνη δήλωση, που διατίθεται αποκλειστικά στο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Υ. (www.iky.gr) συνοδευόμενη από όλα τα κατωτέρω οριζόμενα δικαιολογητικά. Η αίτηση θα πρέπει να αποσταλεί ταχυδρομικά και αποκλειστικά με συστημένη επιστολή. Το εμπρόθεσμο της αίτησης προκύπτει από την ευκρινή σφραγίδα του ταχυδρομείου και το αποδεικτικό κατάθεσης του φακέλου στο ταχυδρομείο. Σε περίπτωση που δεν αποδεικνύεται το εμπρόθεσμο υποβολής αίτησης και ο υποψήφιος δεν προσκομίσει την απόδειξη ταχυδρομικής αποστολής της, η αίτηση απορρίπτεται.

2. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίζεται η 20η Οκτωβρίου. Υπάρχει δυνατότητα να δοθεί παράταση υποβολής, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής στα Τμήματα των Σχολών των Πανεπιστημίων. Η πιθανότητα παράτασης θα εξετασθεί από το Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ.

3. Για την αποδοχή της αίτησης θα πρέπει οπωσδήποτε να αποσταλούν τα ακόλουθα υποχρεωτικά δικαιολογητικά:
-Αντίγραφο πιστοποιητικού εγγραφής σπουδών από το Πανεπιστήμιο.
-Βεβαίωση επικυρωμένη από την Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος, στην οποία θα δηλώνεται η σειρά κατάταξης κατά φθίνουσα συνολική βαθμολογία.
-Φωτοαντίγραφο Δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
-Βιογραφικό σημείωμα.
-Εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου οικονομικού έτους του υποψηφίου και της οικογένειάς του.
-Έντυπο Ε9 από τη φορολογική δήλωση το οποίο να περιγράφει την ακίνητη περιουσία του ιδίου και της οικογένειας του και πιστοποιεί τον κύριο τόπο κατοικίας.
-Υπεύθυνη δήλωση, του Ν. 1599/86, ότι:
«α) όλα τα αναφερόμενα στην αίτηση στοιχεία είναι αληθή,
β) δεν έχει λάβει κατά το παρελθόν, ούτε λαμβάνει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. ή από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για πραγματοποίηση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών,
γ) δεν έχει λάβει κατά το παρελθόν, ούτε λαμβάνει υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. ή από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα για τη φοίτηση στο πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του οποίου αιτείται την υποτροφία.

4. Σημειώνεται ότι μόνο οι πλήρεις αιτήσεις θα αξιολογούνται. Όσες από αυτές δεν πληρούν τους απαιτούμενους όρους και προϋποθέσεις ή/και δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά/πιστοποιητικά, δε θα λαμβάνονται υπόψη και θα απορρίπτονται χωρίς προειδοποίηση.

5. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές.

6. Καμία αλλαγή στα στοιχεία της αίτησης δεν είναι εφικτή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Κανένα δικαιολογητικό που θα σταλεί μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν γίνεται αποδεκτό.

7. Το Ι.Κ.Υ. διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει συμπληρωματικά πιστοποιητικά ή άλλα στοιχεία που κρίνει απαραίτητα για την εξέταση της αίτησης, σχετικά με το κριτήριο της ακαδημαϊκής επίδοσης και της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης του υποψηφίου και της οικογενείας του, όσο και για την εξακρίβωση της σημερινής αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

8. Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ι.Κ.Υ. (Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως 41, 14234, Νέα Ιωνία).

9. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη διεκδίκηση των εν λόγω υποτροφιών καθώς και η Αίτηση, είναι καταχωρημένα στην ιστοσελίδα (www.iky.gr).

10. Οι υποψήφιοι θα ειδοποιηθούν για τα αποτελέσματα της αίτησής τους μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2014.

11. Η υποτροφία θα έχει ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015.

Διάρκεια υποτροφίας
Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται από τέσσερα έως έξι έτη, ήτοι οκτώ έως δώδεκα εξάμηνα σπουδών κατ’ ανώτατο όριο, ανάλογα με τη διάρκεια σπουδών στη σχολή που θα ακολουθήσει ο υπότροφος. Για σπουδές στην Ιατρική Σχολή θα χορηγείται μια εξαετής υποτροφία, ενώ ανά μία υποτροφία θα χορηγείται για σπουδές σε Πολυτεχνικές Σχολές, σε Τμήματα Φαρμακευτικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στις Οδοντιατρικές Σχολές και στις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών. Οι υπόλοιπες υποτροφίες θα δοθούν για Σχολές τετραετούς φοίτησης.

Οικονομικές παροχές
Οι οικονομικές παροχές του προγράμματος υποτροφιών αφορούν στα καθαρά ποσά τα οποία θα καταβάλλονται στους υποτρόφους, δηλαδή τα ποσά τα οποία θα λαμβάνει ο υπότροφος ανά κατηγορία επιλέξιμης δαπάνης μετά την παρακράτηση των νόμιμων κρατήσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τυχόν τραπεζικά έξοδα. Στους υποτρόφους χορηγούνται μηνιαία τροφεία ύψους τετρακοσίων 400,00 ευρώ μεικτά.

Διαδικασία επιλογής και έναρξη της υποτροφίας
Οι υποτροφίες στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος θα απονέμονται με βάση την ακόλουθη διαδικασία:
i. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εμπρόθεσμα αίτηση υποβολής υποψηφιότητας στο Ι.Κ.Υ., πλήρως συμπληρωμένη και συνοδευόμενη από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ορίζονται στο κεφ. Γ΄.
ii. Το Ι.Κ.Υ. ελέγχει τις εμπρόθεσμες αιτήσεις. Στη συνέχεια καταρτίζει πίνακα επιλεγέντων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στην παρούσα και σε συνάρτηση με τους βαθμολογικούς πίνακες εισακτέων των αντίστοιχων Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
iii. Ο πίνακας με τα ονόματα και την κατάταξη των υποτρόφων, εφόσον έχουν επιλεγεί, επικυρώνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Υ. και διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), η οποία με την σειρά της, ως Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος υποτροφιών, ανακοινώνει τα ονόματα των επιλεγέντων και ενημερώνει σε τακτική βάση το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της υποτροφίας είναι η σύναψη σχετικής σύμβασης με το Ι.Κ.Υ., όπου ορίζονται οι υποχρεώσεις και οι όροι της υποτροφίας.

Όροι υποτροφίας
1. Αναστολή της έναρξης ή ενδιάμεση διακοπή της υποτροφίας δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση αναστολής ή διακοπής τα καταβληθέντα στον υπότροφο ποσά επιστρέφονται.
2. Ο υπότροφος οφείλει να υποβάλει έκθεση προόδου κάθε έξι (6) μήνες και σχετική βεβαίωση της Γραμματείας του εκάστοτε Τμήματος, ώστε το Ίδρυμα να ελέγχει την πρόοδο των υποτρόφων. Το Δ.Σ. του Ι.Κ.Υ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την ανάκληση ή την οριστική διακοπή της υποτροφίας, όταν κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι (αναφερόμενοι στην επίδοση, το ήθος κ.λπ.) που το επιβάλλουν.
3. Ο υπότροφος οφείλει να αφιερωθεί ουσιαστικά – καθ’ όλη τη διάρκεια της υποτροφίας του– στις προπτυχιακές του σπουδές.
4. Ο υπότροφος οφείλει να ενημερώνει το Ι.Κ.Υ, με στοιχεία επικοινωνίας για την ενδεχόμενη προσωρινή διαμονή του στο εξωτερικό, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus + καθώς και για τυχόν μετακινήσεις από την χώρα στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακής κινητικότητας.
5. Ο υπότροφος οφείλει να μνημονεύει στις επιστημονικές του εργασίες: «Η ολοκλήρωση της εργασίας/άρθρου/ διατριβής/ανακοίνωσης χρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών Ι.Κ.Υ από πόρους που διέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου με το ποσό που συγκεντρώθηκε από τον έρανο των μαθητών/τριών της Κύπρου το 2012».
6. Ο υπότροφος, εντός εξαμήνου από τη λήξη της υποτροφίας του, υποχρεούται να καταθέσει στο Ι.Κ.Υ. α) βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης. β) πιστοποιητικό μεταφοράς διδακτικών μονάδων, περίπτωση μετακίνησής του στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
7. Παράβαση των ανωτέρω όρων, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

Πηγή : newsbeast.gr


Οργή για την κακοποίηση ζώων! Ποιες περιοχές με τα περισσότερα περιστατικά


Τα περισσότερα περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων  έχουν καταγγελθεί στην Αττική και την Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης (Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού) για  το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη

Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη για την αντιμετώπιση περιστατικών θανάτωσης ζώων στην Επικράτεια και τις ενέργειες των υπηρεσιών.

Όπως προκύπτει, τα καταγγελθέντα περιστατικά βασανισμού-κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων το 2013 ήταν:

Αττική: 99

Θεσσαλονίκη: 29

Αν. Μακεδονία-Θράκη: 32

Β. Αιγαίο: 17

Δ. Μακεδονία: 12

Ήπειρος: 12

Θεσσαλία: 24

Κεντρική Μακεδονία: 53

Δυτική Ελλάδα: 45

Ιόνια Νησιά: 21

Κρήτη: 102

Ν. Αιγαίο: 19

Πελοπόννησος: 39

Στερεά Ελλάδα: 26



Το 2014 τα αντίστοιχα καταγγελθέντα περιστατικά ήταν:

Αττική: 107

Θεσσαλονίκη: 23

Αν. Μακεδονία-Θράκη: 23

Β. Αιγαίο: 14

Δ. Μακεδονία: 10

Ήπειρος: 17

Θεσσαλία: 26

Κεντρική Μακεδονία: 55

Δυτική Ελλάδα: 29

Ιόνια Νησιά: 20

Κρήτη: 79

Ν. Αιγαίο: 21

Πελοπόννησος: 39

Στερεά Ελλάδα: 32

Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει εγκύκλιες διαταγές προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπου περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για την υποχρέωση διερεύνησης και προσεκτικής εξέτασης κάθε καταγγελίας και πληροφορίας για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Ενημερώνει, επίσης, ότι με επιστολή του υπουργείου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητήθηκε η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, bloko.gr


Σοκ στην ΕΛ.ΑΣ. Ο 19χρονος δεκανέας γιος αξιωματικού της Αστυνομίας - Φωτό


Σοκ και στην Ελληνική Αστυνομία για την τραγωδία στο πεδίο βολής Γλαφυρών Βόλου. Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος ήταν γιος του αξιωματικού της ΕΛΑΣ Κώστα Ανδρικόπουλου.

Το patratora.gr δημοσιεύει φωτογραφίες του νεαρού και αδικοχαμένου δεκανέα των πεζοναυτών.

Ο νεαρός δεκανέας συμμετείχε στην άσκηση του 505 τάγματος Πεζοναυτών στο πεδίο βολής. Τι πήγε στραβά στην βολή του όλμου κανείς ακόμη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.



Πηγή : onalert.gr


Τα έκαναν μούσκεμα με την Τρόικα – Γιατί παίζεται το «κεφάλι» του Δένδια


Μείζον ζήτημα δημιουργήθηκε χθες το βραδυ με την τροϊκα. Οι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου, σε ένα απίστευτο αλαλούμ, παρουσίαζαν ο ένας μετά τον άλλο διαφορετικά στοιχεία και τηρούσαν στάση κατά το δοκούν  στα θέματα της κυβερνητικής τους ύλης, με αποτέλεσμα οι τροικανοί να εξοργιστούν και να απειλήσουν ότι τα μαζεύουν για να φύγουν.

Όπως μαθαίνω την αποκλειστική ευθύνη εχει ο Χαρδούβελης αλλά ο Σαμαράς είναι έξαλλος με όλους. Έμεινε μέχρι τη μια στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά, επιχειρώντας να κατευνάσει την τρόικα η οποία, τελικά δέχτηκε να μείνει αλλά οι απώλειες είναι σημαντικές. Οι φωνές και οι καπνοί που έβγαιναν από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν είχαν προηγούμενο.

Πρώτον δεν δέχονται με τίποτα τις παραπάνω δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις οποίες επένδυε η κυβέρνηση. Επιμένουν ότι το Οικονομικών δεν εχει παρουσιάσει ούτε μια τεκμηριωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις της ρύθμισης στα δημοσιονομικά. Δεύτερον , καίει την υπόθεση των κόκκινων δανείων για τα οποία είχε κατ αρχήν συμφωνήσει ο Δένδιας. Τώρα όπως λέει η τρόικα, η ρύθμιση για τις 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς είναι εκ του πονηρού.

Ο Δένδιας έχει σήμερα μια τελευταία  συνάντηση με την τρόικα και θα επιχειρηθεί να περάσει το σκέλος των μικρομεσαίων το οποίο είναι απόλυτα κοστολογημένο μέτρο.

Η τρόικα θα φύγει όπως ήρθε, αλλά ξεκαθάρισε ότι επιστρέφει τέλος Οκτωβρίου και απαιτεί σοβαρότητα. Όπως είπαν, άκουγαν με προσοχή τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις και πίστευαν ότι είχε γίνει προεργασία. Η απαίτησή τους είναι μια: σοβαρευτείτε.

Έχουν ενοχληθεί αρκετά μαθαίνω και με την εξέλιξη για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Τώρα οι πληροφορίες από Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είναι στα όρια με υπουργούς. Ότι ο ανασχηματισμός ίσως και να είναι ευρύς. Ότι ο Χαρδούβελης παίζει με τις καθυστερήσεις, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο, κάποιοι θέλουν κομμένο και το κεφάλι του Νίκου Δένδια

Πηγή : usay.gr


Δυο λοχίες 33 και 34 ετών και ένας δεκανέας πεζοναύτης 19 ετών οι νεκροί στον Βόλο!


Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έκρηξη σε πεδίο βολής στο Βόλο
Σε αστοχία υλικού οφείλεται η φονική έκρηξη όπως αναφέρουν έμπειροι αξιωματικοί του Στρατού.
Όλα συνέβησαν κατά την διάρκεια άσκησης του 505 τάγματος πεζοναυτών στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών Μαγνησίας.
Σύμφωνα με το ΓΕΣ, από τη διάρρηξη τραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γεώργιος Ορφανίδης 33 ετών και Αναστάσιος Μεζαλάς 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ) Φώτιος Ανδρικόπουλος 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών.
Ο 30χρονος τραυματίας Αξιωματικός διακομίσθηκε στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
Στο σημείο βρίσκονται ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.
Ο τραυματίας έχει βγει από το χειρουργείο και οι γιατροί είναι αισιόδοξοι καθότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο.
Για το δυστύχημα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.




ΣΟΚ: Σημεία και τέρατα στις ιδιωτικές κλινικές! Γεννούν μέχρι και οι άντρες


Απίστευτο: Οι άνδρες...γεννούν στην Ελλάδα! Όλα τα σκάνδαλα που έδειξε ο έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές
Σημεία και τέρατα έβγαλε ο έλεγχος των ιδιωτικών εταιρειών στις ιδιωτικές κλινικές που φρόντιζαν να υπερχρεώνουν με απίστευτες υπηρεσίες τον ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Στην Ελλάδα του 2014 ακόμη και οι άνδρες γεννούν, τα παιδιά κάτω των 10 ετών περνούν ...εγκυμοσύνες ενώ ασθενείς μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα και να νοσηλεύονται σε δύο διαφορετικά σημεία!

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα συμπεράσματα του πορίσματος ελέγχου σε ιδιωτικές κλινικές που παρουσιάσθηκαν για πρώτη φορά από τέσσερις υπουργούς Υγείας νυν και πρώην.

Ο έλεγχος έδειξε ότι υπάρχουν 42 εκατ. ευρώ που αποτελούν χρεώσεις ιδιωτικών κλινικών οι οποίες αμφισβητούνται ενώ από αυτά τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν ξεκάθαρα σε παραβατικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη οι σχετικοί φάκελοι θα σταλούν στον εισαγγελέα ενώ θα υπάρξουν και ποινές, όπως διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ κ.α.

Αξιοσημείωτο είναι όπως είπε ο κ.Βορίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσία των πρώην υπουργών Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Ανδρέα Λοβέρδο, οι έλεγχοι θα επεκταθούν τόσο στα προηγούμενα χρόνια (2012) όσο και για τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα ..τέρατα των νοσηλειών


Αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις ακραίων χρεώσεων όπως αποκαλύφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για όσους φρόντιζαν να θησαυρίζουν σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων του.

Ενδεικτικά:

-Υπήρξαν κλινικές οι οποίες με βάση τις χρεώσεις, νοσήλευαν άνδρες που εγκυμονούσαν και έκαναν και ...τοκετό!


-Υπήρξαν επίσης χρεώσεις για εγκυμοσύνες σε γυναίκες άνω των 60 ετών αλλά και σε παιδιά κάτω των 10 ετών!


-Και κάποιοι προχώρησαν ένα βήμα ...παραπάνω: υποτίθεται ότι “νοσήλευαν”  ενήλικες σε μονάδες εντατικής νεογνών.


-Ακόμη υπήρχαν αξιώσεις για πληρωμές ασθενών που τύχαινε να βρίσκονται το ίδιο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές κλινικές!

-Και επειδή η Ελλάδα είναι πάντα πιο...μπροστά υπήρχαν περιπτώσεις  γυναικών που υποβλήθηκαν σε ανδρολογικές πράξεις. Βέβαια και άνδρες κάναν γυναικολογικές πράξεις....


-Ταυτόχρονα υπήρχαν περιστατικά στα οποία χρεώνονταν ξεχωριστά υπηρεσίες οι οποίες προβλέπονταν όμως από τη γενική χρέωση και συμπεριλαμβάνονταν μέσα στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), γεγονός που κατά τους υπουργούς σημαίνει διπλές χρεώσεις.

Πάντως προσκεκλημένοι υπουργοί ευχαρίστησαν τον Μάκη Βορίδη για την παρουσία τους, μια κίνηση που αποδόθηκε στο γεγονός ότι ο τομέας της υγείας και η πολιτική του έχει συνέχεια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι κατά τις δικές του προσπάθειες για μεταρρύθμιση υπήρξαν πολλοί πολέμιοι δεδομένου πως πίσω από κάθε ενέργεια κρύβονταν και πολλά συμφέροντα.

Πηγή : iatropedia.gr


Το περιμέναμε και ας άργησε : Εκτός ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή


Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή αποφάσισε ομόφωνα να θέσει τη βουλευτή Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή, η ΚΟ του κόμματος.

Ομόφωνα η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. αποφάσισε την διαγραφή της με το σκεπτικό «η κ. Μακρή αρνήθηκε αδικαιολογήτως να παραστεί για εξηγήσεις στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΟ, αποστέλλοντας υπόμνημα με μη αποδεκτό και άκρως προσβλητικό περιεχόμενο».

Στο υπόμνημα της η κυρίας Ραχήλ Μακρή απαιτούσε να της ζητηθεί συγγνώμη αλλιώς απειλούσε με παραίτηση.

ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, φίλες και φίλοι συνάδελφοι βουλευτές,

Με έκπληξη ενημερώθηκα από δημοσιογράφους (και πιο συγκεκριμένα από το Α.Π.Ε.) ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 υπήρξε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κινήματος σύμφωνα με την οποία: "Με απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνου Καμμένου, η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για αντικομματική συμπεριφορά"

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 ο κ. Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε: «Την ημέρα που παρουσιάζαμε τα "κόκκινα" δάνεια παρασύρθηκε σε έναν υβριστικό διάλογο προς στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ μέσω του facebook»

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ενημερώθηκα μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κ. Κουντουρά ότι θα διεξαχθεί στις 7 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 15.00, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μου ανακοινώθηκε μάλιστα ότι: "Η παρουσία σου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις για τις δημόσιες αναρτήσεις σου των τελευταίων ημερών που προσβάλλουν συναδέλφους βουλευτές."

Με δεδομένο ότι το άρθρο 30 του Καταστατικού του Κινήματός μας, που αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, αναφέρει: "Η (πενταμελής) Επιτροπή Δεοντολογίας συγκαλείται σε περίπτωση παραβάσεων ή συμπεριφορών που θίγουν τις αρχές, τις αξίες και την πολιτική του Κινήματος και κοινοποιεί «αιτιολογημένη αναφορά της» στον Πρόεδρο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα."

Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε "αιτιολογημένη αναφορά" της Επιτροπή Δεοντολογίας.

Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε ανεπίσημα ή επίσημα ο χρόνος σύγκλησης της ανωτέρω επιτροπής και με πρωτοβουλία τίνος εκ των (ανεξάρτητων) μελών της συνεκλήθη.

Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου καταστήσατε γνωστό ποιο είναι το σκεπτικό της παραπομπής μου, που κρίθηκε ως απαραίτητη για τον «πειθαρχικό μου έλεγχο».

Με δεδομένο ότι στην ανάρτηση μου στο facebook, ουδέποτε αναφερόμουν ονομαστικά σε κανένα βουλευτή ή στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά χρησιμοποιούσα γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς για να στιγματίσω προσβλητικές και αήθεις συμπεριφορές εναντίον μου.

Έχοντας τα ανωτέρω δεδομένα απέστειλα εξώδικη πρόσκληση στις 2 Οκτωβρίου 2014 στην οποία ζητούσα να με ενημερώσετε για τα ανωτέρω και σας κάλεσα όπως μου
γνωστοποιήσετε εάν θα κριθώ από την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπως δηλώνετε εσείς, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως προκύπτει από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κ. Κουντουρά ή καλούμαι να απολογηθώ και στα δύο όργανα και πότε, καθώς οι συνεδριάσεις τους ταυτίζονται ημερολογιακά.
κοινοποιήσετε την υποτιθέμενη «αιτιολογημένη αναφορά» αυτής της Επιτροπής, όπως ορίζει το καταστατικό του Κινήματος.

Με λύπη μου διαπίστωσα ότι τίποτα εκ των ανωτέρω δεν συνέβη.

Καλούμαι, λοιπόν, να παραβρεθώ την ίδια ημέρα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για την οποία υπήρξε πρόσκληση και στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, για την οποία δεν υπήρξε καν πρόσκληση.

Καλούμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια καθαρά αντικαταστατική διαδικασία, παράτυπης και εξωθεσμικής σύγκλησης μιας επιτροπής που δρα έξω και πέρα του καταστατικού του κινήματος.

Ταυτόχρονα καλούμαι να δώσω εξηγήσεις γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι θίγονται από γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς. Γιατί κάποιοι έχουν την στρεβλή εντύπωση πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο τους και τις πράξεις τους και οποιοδήποτε σχόλιο απευθύνεται σε αυτές τις πράξεις.

Αναγνωρίζω την πιθανότητα να αισθάνονται τύψεις για την ενδεχόμενη αδικία και αντισυναδελφικότητα που τελούν με τα έργα τους και ερμηνεύουν κάθε σχόλιο ως κριτική προς αυτές.

Όμως δυστυχώς για αυτούς η πολιτική μου θέση και στάση απέναντι στον Ελληνικό Λαό μου υπαγορεύει να κάνω επώνυμα την κριτική μου και να δέχομαι τις έννομες συνέπειες, αλλά και τις έκνομες απειλές στις οποίες έχω ανταποκριθεί μόνο με Θεσμικό, Συνταγματικό και Νόμιμο τρόπο καθ' όλη την κοινοβουλευτική μου θητεία.

Είναι αλήθεια ότι έχω θίξει τετελεσμένες ή σχεδιαζόμενες κινήσεις επιχειρηματιών και πάντα αναφέρομαι με ονοματεπώνυμο χωρίς να φοβηθώ τις απειλές που εμμέσως ή αμέσως με στοχοποιούν.

Είναι αλήθεια ότι όταν αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιώ ονοματεπώνυμο και ο έλεγχος μου ασκείται μέσω του κοινοβουλίου. Είναι ακόμα αλήθεια ότι επειδή ασκώ κοινοβουλευτικό έλεγχο υπέρ του Ελληνικού Λαού δέχομαι αγωγές 400.000 ευρώ για να μην συνεχίσω το θεσμικό μου έργο.

Είναι αλήθεια ότι η κριτική που ασκώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επώνυμη και προκαλεί εκατοντάδες θετικά σχόλια και την ευπρεπή ή μη απάντηση των υποκειμένων της κριτικής.

Είναι ακόμα αλήθεια ότι έχω στοχοποιηθεί από ομάδες προβληματισμού, οι οποίες αναρτούν το σήμα του κινήματος και στις οποίες πρωταγωνιστούν στελέχη που κατέχουν και θεσμικές θέσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες ή και συγγενικά πρόσωπα βουλευτών.

Είναι αλήθεια ότι μερίδα των στελεχών αυτών εξαπολύουν λεκτικές απειλές και υπονομεύουν το κοινοβουλευτικό και θεσμικό μου έργο και στις αναρτήσεις τους εκφράζουν την ευαρέσκεια τους ή παραλείπουν να τις καταδικάσουν συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του Κινήματος.

Είναι αλήθεια ότι το κίνημα κωφεύει στις αναρτήσεις αυτών των στελεχών αλλά σπεύδει να με εγκαλέσει μέσω του τύπου σε επιτροπή δεοντολογίας χωρίς να τηρεί καν το καταστατικό και τις θεσμικές υποχρεώσεις, σεβόμενο το πρόσωπο και τον θεσμικό μου ρόλο.

Είναι αλήθεια ότι καλούμαι να απολογηθώ για αντικομματική συμπεριφορά, χωρίς να έχετε την στοιχειώδη ευθιξία να μου κοινοποιήσετε εγγράφως γιατί κατηγορούμαι. Αρνείστε να μου γνωστοποιήσετε έστω και ένα τυπικό κείμενο και με εγκαλείτε να απολογηθώ για αντικομματική συμπεριφορά την ίδια στιγμή που δεν γίνεται ούτε νύξη για βουλευτές και στελέχη που βγαίνουν εκτός γραμμής του κινήματος διαφοροποιώντας καθαρά την θέση τους από τις επίσημες ανακοινώσεις και υπονομεύουν την εικόνα όλων μας στα μάτια του Ελληνικού Λαού.

Αποτελεί κοινή ομολογία των ψηφοφόρων του κινήματος καθώς και του ευρύτερου εκλογικού σώματος ότι μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου, ανέδειξα τις θέσεις του κινήματος και υπερασπίστηκα τα δίκαια και αιτιολογημένα αιτήματα της Ελληνικής Κοινωνίας μαχόμενη για το καλό των πολιτών και την αναβάθμιση των εκλογικών ποσοστών του κινήματος.
Για του λόγους αυτούς δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που εκτρέπεται των καταστατικών επιταγών και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες, τις επιταγές του Συνεδρίου και την ιδεολογία στην οποία συντάχθηκα για να υπηρετήσω τον Έλληνα πολίτη μέσω του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο σεβασμός μου στους θεσμούς και η δέσμευση μου προς τον Ελληνικό Λαό μου απαγορεύουν να αποδεχτώ εξωθεσμικές συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη.
Αρνούμαι να δεχτώ ότι υφίστανται δυο μέτρα και δύο σταθμά και βουλευτές του κινήματος καλούνται δημόσια να ζητήσουν συγνώμη από στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων έχουν απειλήσει την ζωή τους και έχουν υπονομεύσει την φυσική και πολιτική τους υπόσταση.
ΠΑΡΑΤΑΥΤΑ σεβόμενη τις ειλικρινείς παραινέσεις αγνών πατριωτών που αγωνιούν για την ενότητα του κινήματος.

Λαμβάνοντας το από 6 Οκτωβρίου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η φράση: "Η παρουσία σου είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις για τις δημόσιες αναρτήσεις σου των τελευταίων ημερών που προσβάλλουν συναδέλφους βουλευτές." μετατράπηκε σε "Συζήτηση επί θεμάτων εσωστρέφειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας"

Αναγνωρίζοντας την σημασία της απόφασης καταψήφισης της ζητούμενης από την Κυβέρνηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ως αυτονόητου πρώτου βήματος αποκλεισμού συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, που καταδίκασαν την Ελληνική Κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση και τους πολίτες σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό ανεξαρτήτως αρχηγού αυτών.

Δρώντας ως παράγων σταθερότητας, δύναμαι να θεωρήσω λήξαν το γεγονός της δημόσιας και δια του τύπου αναίτιας και αντικαταστατικής παραπομπής μου σε όργανα και διαδικασίες ενώ δεν είχα, ούτε έχω διαπράξει ουδεμία αντικινηματική πράξη.

Η συγκατάθεση μου θα παρασχεθεί με την εκπλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων διασφάλισης της προσήλωσης στην ανοδική πορεία του κινήματος:

• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να αποφασίσει για την άμεση αποκατάσταση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της πολιτικής μου υπόστασης μέσω δημόσιας δήλωσης και συγνώμης του προέδρου και των μελών αυτής.
• η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να δεσμευτεί για τον άμεσο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό πειθαρχικό έλεγχο των στελεχών που έδρασαν αντικαταστατικά, αντικινηματικά και με πράξεις ή παραλείψεις τους συμμετείχαν σε ομάδες, κλίκες ή άλλες μορφές οργάνωσης και απείλησαν τη φυσική και πολιτική υπόσταση εκλεγμένων εκπροσώπων του Ελληνικού Λαού, ανεξάρτητα από την θεσμική τους θέση στο κίνημα και τυχόν συγγένειας με βουλευτές.
η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει την εκπλήρωση των θεσμικών υποχρεώσεων και την τήρηση των διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δέσμευση στον Ελληνικό Λαό για την δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος
η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να καταδικάσει την συνεργασία με κόμματα, που από το 2010 καταστρέφουν ενσυνείδητα τους πολίτες αυτής της Χώρας, ανεξαρτήτως της αρχηγίας αυτών, ανεξαρτήτως των προσωπικών πεποιθήσεων για εθνικό κεφάλαιο, ανθρώπων που δεν έπραξαν το παραμικρό για να εμποδίσουν την καταστροφή όλων μας από τις μνημονιακές δανειακές συμβάσεις και τους εφαρμοστικούς, αυτών, νόμους.
η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να επιβεβαιώσει τις θέσεις του Κινήματος, που αποφασίστηκαν ομόφωνα σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, ότι δεν θα παράσχει στήριξη στην Συγκυβέρνηση, ψηφίζοντας τον οποιοδήποτε υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως όρων και προϋποθέσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Λαό να εκφράσει την ετυμηγορία του. Τα μέλη αυτής θα απέχουν από οποιαδήποτε αντίθετη θέση και δήλωση που υπονομεύει την κοινή προσπάθεια.
η κοινοβουλευτική ομάδα της 7ης Οκτωβρίου να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η συνεργασία ορισμένων βουλευτών αυτής με την Συγκυβέρνηση μέσω της υπογραφής τροπολογιών που θίγουν το δημόσιο συμφέρον και υπονομεύουν το έργο της δικαιοσύνης, έστω και εάν μετά την δημόσια κατακραυγή οι υπαίτιοι ανακαλούν την υπογραφή τους εκθέτοντας το κίνημα και υπονομεύοντας την πολιτική εικόνα όλων μας.

Εάν δεν τηρηθούν άμεσα οι ανωτέρω υποχρεώσεις προς τους αγνούς ψηφοφόρους, στελέχη, αγωνιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τον Ελληνικό Λαό δεν θα αποτελούσε έκπληξη η απομάκρυνση μου από ένα κίνημα που έχει χάσει τον προσανατολισμό της ιδρυτικής του διακήρυξης και δεν σέβεται την νομιμότητα και τους θεσμούς, όπως οφείλει.

Για την διασφάλιση της αντικειμενικής κρίσης σας, γνωστοποιώ τις θέσεις μου μέσω ανοιχτής στον Ελληνικό Λαό επιστολής καθώς οι δημοκρατικοί πολιτικοί εντολείς όλων μας οφείλουν να γνωρίζουν τις θέσεις των εκπροσώπων τους με τρόπο διάφανή και δημοκρατικό.

Με τιμή
Ραχήλ Μακρή



ΕΚΤΑΚΤΟ : Τραγωδία σε πεδίο βολής στο Βόλο – Νεκροί τρεις στρατιώτες μετά από έκρηξη


 Εξερράγη σωλήνας όλμου σε πεδίο βολής στο Βόλο
- Πληροφορίες μιλούν για δυο ΕΠΟΠ και έναν στρατιώτη νεκρούς
- Με ελικόπτερο στον τόπο της τραγωδίας ο υφυπουργός Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΣ
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη καραμπόλα στην Εγνατία Οδό με τους πέντε νεκρούς, μια ακόμη τραγωδία έρχεται να βυθίσει στο πένθος τη χώρα.

Σε πεδίο βολής του Βόλου, σωλήνας όλμου εξερράγη και συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του OnAlert, θύματα της νέας ανείπωτης τραγωδίας είναι δυο ΕΠΟΠ κι ένας στρατιώτης.

Ακόμη δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την έκρηξη που προκάλεσε το δυστύχημα.

Πηγή : newsit.gr


Φρίκη! Οι ληστές με το σίδερο βασάνισαν επιχειρηματία μέσα στη βίλα του στη Βούλα - Έδεσαν τη γυναίκα και τα παιδιά του



- Η σπείρα των ληστών με το σίδερο χτύπησε αργά χθες βράδυ
- Τρύπωσαν στη βίλα του επιχειρηματία στη Βούλα και τον βασάνισαν ενώ έδεσαν τη γυναίκα τις 2 κόρες του
- Γείτονες λένε στο Newsit ότι έκαψαν τον άνδρα στο μάγουλο, το αυτί και την κοιλιά
- Τι δήλωσε ο επιχειρηματίας στο Newsit
- Αρπαξαν το χρηματοκιβώτιο με τα χρήματα και τα κοσμήματα και διέφυγαν με τη Mercedes του επιχειρηματία
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Nύχτα φρίκης έζησε ένας επιχειρηματίας, χονδρέμπορος υγρών καυσίμων, μέσα στη βίλα του στη Βούλα.


Πως οι ληστές βασάνισαν με σίδερο τον επιχειρηματία

Ολα έγιναν γύρω στις 11.30 με 12.00 χθες βράδυ. Ο επιχειρηματίας ήταν μέσα στο σπίτι του με την οικογένεια του και ήταν ξύπνιοι, γι΄αυτό και δεν είχαν ενεργοποιήσει ακόμη τον συναγερμό.

Αν και η βίλα του επιχειρηματία δείχνει απροσπέλαστη καθώς έχει ψηλούς θάμνους σε όλη την περίφραξη, ωστόσο οι 4 ληστές εντόπισαν ένα σημείο από το γκαράζ από το οποίο κατάφεραν να σκαρφαλώσουν και να πιαστούν από τα κάγκελα του ισογείου. Απο εκεί μπήκαν από τη μπαλκονόπορτα στο εσωτερικό της βίλας.
Εκεί ο ένας ληστής ακινητοποίησε τον χονδρέμπορο υγρών καυσίμων και άρχισε να τον χτυπά ενώ οι υπόλοιποι ληστές έδεσαν τη γυναίκα του και τις δυο κόρες του.

Απο το σημείο εκείνο άρχισε το μαρτύριο του επιχειρηματία. Οι ληστές ζητούσαν επίμονα από τον άνδρα να τους αποκαλύψει που έχει το χρηματοκιβώτιο και να τους πει τον κωδικό για να το ανοίξουν.

Αυτό το παζάρι γινόταν εν μέσω απειλών και χρήση βίας από την πλευρά των ληστών. Του έλεγαν πως αν δε συνεργαστεί θα τον κάψουν με το σίδερο.  Κάποια στιγμή συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο επιχειρηματίας τους έδωσε τον κωδικό όμως το χρηματοκιβώτιο δεν άνοιξε και τότε οι ληστές έκαψαν τον άνδρα στο αυτί, στο μάγουλο και την κοιλιά, όπως υποστηρίζουν οι γείτονες του επιχειρηματία.

Τελικά πήραν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε 100.000 ευρώ και κοσμήματα, πήραν και 20.000 ευρώ που ειχε ο επιχειρηματίας εκτός χρηματοκιβωτίου, άρπαξαν τα κλειδια της Mercedes, πηγαν στο υπόγειο γκαράζ και απο εκεί διέφυγαν με το αυτοκίνητο του θύματος.
Οι γείτονες άκουσαν τις φωνές της γυναίκας του η οποία στρίγγλιζε καλώντας σε βοήθεια και ειδοποίησαν την αστυνομία. 
Ο επιχειρηματίας σε κατάσταση σοκ και με τα τραύματα από τα εγκαύματα που του προκάλεσαν οι ληστές - βασανιστές, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείo για τις πρώτες βοήθειες. 



Τι δήλωσε ο επιχειρηματίας στο Newsit


To Νewsit επικοινώνησε το μεσημέρι της Τρίτης με τον επιχειρηματία ο οποίος δεν επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Οπως μας είπε "είμαι καλύτερα, σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, έχω βγει από το νοσοκομείο και αναρρώνω σπίτι. Για τα υπόλοπα δε θα ήθελα να πω κάτι". 



Το προφίλ των ληστών με το σίδερο


Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit οι ληστές ειναι Γεωργιανοί και είναι η τέταρτη φορά που χτυπάνε μέσα σε διάστημα 3 μηνών. Είνα πολύ σκληροί και επικίνδυνοι αλλά και πολύ καλα πληροφορημένοι για τα θύματά τους. Επιλέγουν πάντα εύπορα θύματα που έχουν στα σπίτια τους χρηματοκιβώτια. 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ - ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ 

Πηγή : newsit.gr


Συμβουλές παιδικής διατροφής : Γράφει η Ελένη Κουή




Γράφει η Ελένη Κουή 
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc 

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την σημασία ενός καλού πρωινού πριν τα παιδιά φύγουν για το σχολείο. Εφόσον λοιπόν η μέρα ξεκινάει σωστά θα πρέπει να συνεχίζει και με τα σωστά γεύματα στο σχολείο. Αρχικά να πούμε ότι το παιδί που έχει καταναλώσει πρωινό και θα επιστρέψει στο σπίτι για μεσημεριανό μεταξύ 1-2μμ χρειάζεται μόνο ένα μικρογέυμα στο σχολείο και νερό, εκεί περίπου στο πρώτο με δεύτερο διάλειμμα. Εξηγούμε στο παιδί ότι δεν είναι απαραίτητο να τρώει κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι! Για τα παιδιά που παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο ή που επιστρέφουν σπίτι μετά τις 3μμ τότε επιβάλλεται να έχουν μαζί τους και ένα ελαφρύ γεύμα για μεσημεριανό με ποικιλία από πρωτείνη, άμυλο, λαχανικά και φρούτο. Καλό είναι να μην προτιμάμε έτοιμους χυμούς για να καλύψουμε τα υγρά τις ώρες του σχολείου. Ένα υγειεινό σνακ στη σχολική τσάντα είναι το επιθυμητό και συνήθως κρατάει  το παιδί μακριά από τις ανθυγιεινές επιλογές του κυλικείου. Προσοχή όμως το υγειινό δεν χρειάζεται να σημαίνει και βαρετό! Σε συμφωνία με το παιδί βρείτε εναλλακτικές για το σνακ του σχολείου όπως τόστ, αραβική πίτα, κουλούρι σησαμένιο σκέτο ή γεμιστό, κριτσίνια με τυρί, μπάρες δημητριακών ακόμα και σπιτικές, μικρά σταφιδόψωμα, φρούτα, ρυζογκοφρέτες, ξηρούς καρπούς. Αν υπάρχει ποικιλία στην τσάντα του τότε θα έιναι λιγότερο επιθυμητές οι επιλογές του κυλικείου. Μερικοί γονείς αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς χρήματα για να μη τρώνε ανθυγιεινά. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή λύση και να υπάρχει μια συμφωνία με το παιδί ότι μόνο μια φορά την εβδομάδα μπορεί να διαλέξει κάτι από το κυλικείο. Επίσης να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ελέγξουμε τι προσφέρει το κυλικείο ή τι θα φέρουν τα άλλα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο. Η διατροφική εκπαίδευση του παιδιού ξεκινάει μέσα στο σπίτι και αφορά όλη την οικογένεια. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στο παιδί γιατί πρέπει να τρώμε πιο συχνά υγιεινά. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σίγουρα το παιδί μεγαλώνοντας θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για φαγητό εκτός σπιτιού. Τις οποίες μπορεί να απολαύσει αλλά όχι να ιυοθετήσει σαν συνήθειες! Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την μίμηση! Αν το περιβάλλον του σπιτιού ακολουθεί μια σωστή διατροφή τότε δεν θα ανυσηχήσουμε για το τι συμβαίνει εκτός.




Ζητούνται περισσότεροι γιατροί στα ΚΕΠΑ



Μόνιμη λύση για την βελτίωση του συστήματος απονομής συντάξεων αναπηρίας και περισσότερους γιατρούς για να λειτουργούν οι ειδικές επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας αναζητεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μετά την πρώτη κίνηση της δημιουργίας καταλόγου νοσημάτων και παθήσεων που οδήγησαν σε μόνιμη αναπηρία χιλιάδες συμπολίτες μας και πλέον γι΄αυτούς δεν χρειάζεται επανέλεγχος και επανάκριση των γιατρών για την καταβολή της σύνταξης, με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κοκκόρη εξετάζονται βελτιώσεις στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία, περισσότερους γιατρούς ώστε να λειτουργούν και περισσότερες επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας.

Σε υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια συζητείται ακόμη και η δημιουργία ειδικής γραμματείας στο Υπουργείο Εργασίας με αρμοδιότητα τα ΚΕΠΑ.

tovima.gr


Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης : Εκατό νέους ερευνητές προσλαμβάνει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ"


Την προκήρυξη πρόσληψης εκατό νέων ερευνητών που θα πλαισιώσουν τις δομές του ανακοίνωσε Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) - ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Η ενέργεια αυτή αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς του αγροτικού τομέα στη Μεσόγειο.
Προσδοκία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ είναι οι νέοι αυτοί επιστήμονες να στελεχώσουν τα ερευνητικά ινστιτούτα, που παραμένουν εδώ και χρόνια υποστελεχωμένα ή σε αδράνεια, δίνοντας μια νέα δυναμική στην ελληνική γεωργία και συμβάλλοντας στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων».
Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάληψη θέσης ερευνητή είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η ερευνητική εμπειρία - δημοσιεύσεις στα γνωστικά αντικείμενα, που καλύπτουν όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις που προκηρύσσονται ανά θεματική ενότητα είναι: τριανταοκτώ για τη φυτική παραγωγή, δέκα για τη ζωική παραγωγή & την κτηνιατρική έρευνα, δεκατρείς για τη δασική έρευνα, έντεκα για τους εδαφοϋδατικούς πόρους, οκτώ για την τεχνολογία τροφίμων, έξι για την αλιευτική έρευνα και πέντε για την αγροτική οικονομία.
Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και τα απαραίτητα για την πρόσληψη δικαιολογητικά έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.elgo.gr και www.nagref.gr.


ΣΟΚ-Αστεγο βρέφος 8 μηνών



Ένα βρέφος 8 μηνών είχε για σπίτι του... ένα παγκάκι στο προαύλιο της εκκλησίας Άγιος Μηνάς.

Εκεί κοιμόταν το αγοράκι με την 21 ετών μητέρα του και τον 46χρονο παππού του.

Εκεί τους βρήκαν κάτοικοι της περιοχής, κάτω από την καταρρακτώδη βροχή και ειδοποιήσαν τα μέλη της ομάδας Αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης.

«Συγκλονιστήκαμε όλοι με την εικόνα του παιδιού να κοιμάται στο βρεγμένο παγκάκι. Αυτό ήταν το σπίτι του. Ήταν τραγικό», λέει στο newpost ο πρόεδρος της ομάδας, Μηνάς Χατζηδάκης.

Πρόκειται για οικογένεια Κρητικών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων έχασαν το σπίτι τους και τώρα, φιλοξενούνται στα γραφεία της ομάδας αλληλεγγύης:

«Έχουμε στα γραφεία ένα κρεβάτι, όπου κοιμάται η μητέρα με το μωρό. Φέραμε και ένα στρώμα στο οποίο κοιμάται ο παππούς του παιδιού. Γείτονες έχουν φέρει τρόφιμα και ρούχα για το μωρό αλλά και για τους δύο ενήλικες. Αναζητούμε, όμως, μια πιο μόνιμη λύση. Μια δουλειά για τον παππού, ο οποίος είναι μακροχρόνια άνεργος και οικονομική βοήθεια για τα δύο πρώτα ενοίκια διαμερίσματος, ώστε να στεγαστούν. Μετά τους δυο μήνες, θα δούμε πώς θα τα βολέψουμε», λέει ο κ. Χατζηδάκης.

Για την οικογένεια, έχουν δοθεί και δύο κινητά τηλέφωνα μελών της ομάδας Αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης, προκειμένου όσοι μπορούν, να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: newpost.gr






Τρόικα: διαφώνησε σε όλα, ανέχτηκε αρκετά κι αποχωρεί


Διαπραγμάτευση ανοχής, χωρίς καμία συμφωνία, αφού ακόμη και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού κατατέθηκε με τους πιστωτές να κάνουν τα «στραβά μάτια», αναχωρεί η τρόικα από την Αθήνα, αφήνοντας εκκρεμή όλα τα μεγάλα αγκάθια, που «καίνε» πολίτες κι επιχειρήσεις, αλλά και εγκλωβίζουν πιθανές επενδυτικές σκέψεις.

Το «ναυάγιο» επισημοποιείται στην

πρωινή συνάντηση των τριών επικεφαλής με τον Γκίκα Χαρδούβελη, όπου θα γίνει μια επισκόπηση της μέχρι τώρα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, αν και επισήμως δεν έχει γίνει κάποιο σημαντικό βήμα.

Το τελευταίο σημάδι «σκληρότητας» επεδείχθη από την τρόικα το βράδυ, με την άγονη κατάληξη της συζήτησης των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών με πληθώρα Υπουργών, που εμπλέκονται με τις ρυθμίσεις χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο, αλλά και με την διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, καθώς οι τροϊκανοί, μάλλον επιδιώκοντας να μην κλείσει έστω αυτό το κεφάλαιο, ζητούσαν διαρκώς νέα στοιχεία (παρότι η ελληνική πλευρά τους διαβεβαίωνε ότι ήδη τα είχαν όλα στην διάθεση τους), αλλά ήθελαν και διασφαλίσεις ότι μεγαλοοφειλέτες-«λαμόγια», αν και έχουν οικονομική επιφάνεια, δεν θα ξεφύγουν από τα χρέη τους, κάνοντας χρήση ευνοϊκών διατάξεων των προωθούμενων χαλαρότερων ρυθμίσεων.

Δεν είναι όμως μόνο ο «πάγος» στις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την λύση-πακέτο για χρέη προς τράπεζες-εφορίες-ασφαλιστικά ταμεία, αφού η τρόικα δεν συναίνεσε στο παραμικρό από όσα της προτάθηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση σε κανένα θέμα της διαπραγμάτευσης, προτιμώντας άλλες αποφάσεις να τις μεταθέσει για τον Νοέμβριο (όπως για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο κτλ) και σε άλλες απλώς να μην εκφράσει – ως τώρα – ηχηρά την διαφωνία της, όπως για τα δημοσιονομικά, δίνοντας έτσι την ευχέρεια στην Κυβέρνηση να καταθέσει το  προσχέδιο του Προϋπολογισμού με αρκετά «αισιόδοξες» προβλέψεις και με σειρά ελαφρύνσεων.

Ωστόσο, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο τις απόψεις δύο ανώνυμων αξιωματούχων «με γνώση του θέματος», υποστηρίζει ότι «ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές για έξοδό της από το μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να υπάρχει ένα αξιόπιστο ανάχωμα στην περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν, απόψεις ωστόσο που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την γραμμή της Κυβέρνησης

Οι επικεφαλής αναχωρούν από την Αθήνα, για να επιστρέψουν πιθανότατα μετά από τις 26 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests της EKT για τις τράπεζες, ωστόσο αφήνουν πίσω τους τεχνικά κλιμάκια για να ασχοληθούν τουλάχιστον με το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και των ρυθμίσεων οφειλών, τα οποία ίσως κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και με την εξ αποστάσεως συμφωνία των δανειστών.



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πηγή : bloko.gr


Πως Η.Π.Α. και σύμμαχοι βοηθούν στη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους!



Γράφει ο Χρήστος Σ. Αργυρίου

Διεθνολόγος - Στρατηγιστής


Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, η συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Η.Π.Α. διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτος (ISIS) στο Ιράκ και τη Συρία, έχοντας όμως επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας πλέον νέα μέλη. Αυτό έχει ενισχύσει τη συνολική δύναμη πυρός αλλά επίσης έχει κατανείμει δικαιότερα το επιθετικό βάρος. Το Βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 26/9 την ένταξη στη συμμαχία και εμπλοκή στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ. Η Δανία και το Βέλγιο αποφάσισαν επίσης να συμμετέχουν άμεσα στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτά τα δύο κράτη προστέθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους, τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά και την Αυστραλία.

Αξίζει να σημειωθεί και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα, ότι αυτές οι έξι χώρες επέλεξαν να περιορίσουν τον επιθετικό τους ρόλο τους στο Ιράκ, παρουσιάζοντας μια διαφορετική ατζέντα, αντίθετη, από αυτή των άμεσων συμμάχων των Η.Π.Α. δηλαδή των πέντε Αραβικών χωρών, της Ιορδανίας, της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Η.Α.Ε. με τις οποίες διεξήγαγαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία από τις 23/9.

Αυτή η δυσανάλογη κατανομή επιθέσεων, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της αποτελεσματικότητας, αλλά, αντιθέτως, γεννά ένα περίπλοκο κατασκεύασμα μιας αντιπαρατιθέμενης πραγματικότητας των εμπλεκομένων στον γεωπολιτικό στίβο. Το πεδίο μάχης κατά του ισλαμικού κράτους διαιρείται μεταξύ των κυρίαρχων κρατών του Ιράκ και της Συρίας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ένας ενιαίος χώρος εξάπλωσης του ισλαμικού κράτους με διαφαινόμενα, για την ώρα, σύνορα. Ο διαιρεμένος συνασπισμός αντανακλά αποκλίνουσες πολιτικές απόψεις των συμμάχων, σχετικά με το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τις περιπτώσεις του Ιράκ και τη Συρίας. Τελικά, μόνο τεχνητή ή μόνο στα χαρτιά του απόστρατου Στρατηγού των Πεζοναυτών John R. Allen που κλήθηκε να ηγηθεί, σε γνώριμα γι' αυτόν εδάφη, είναι η βεβαιότητα, πως υπάρχει ένα ενιαίο πεδίο μάχης κι ένας μόνο εχθρός! Αυτό αποδυναμώνει τη συμμαχία, συγχέει τα επιθυμητά αποτελέσματα και περιορίζει τις λειτουργίες για τον καταμερισμό των επιχειρήσεων, προσθέτοντας και ανησυχία για το μερίδιο ευθύνης των συμμάχων στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα έτσι όπως λειτουργούν οι σύμμαχοι, δεν θα είναι το επιθυμητό και αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσέξουν τα κράτη της Ε.Ε. τόσο στο διπλωματικό πεδίο τις κινήσεις τους, καθώς και στο πεδίο της ασφάλειας, που έπεται τις διπλωματίας. Η χώρας μας είναι πλέον ολοφάνερο, πως πρέπει πάση θυσία να απέχει και από οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια, αλλά και οποιαδήποτε διπλωματική τοποθέτηση, μιας και δεν έχουμε την ίδια αντιμετώπιση από το ισλαμικό κράτος, όπως τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Έχουμε μια πιο ουδέτερη εικόνα και αυτή πρέπει να διατηρήσουμε.

Η διαίρεση του συνασπισμού των συμμάχων στο πεδίο της μάχης, σε δύο μέρη, έχει οδηγήσει ήδη σε διαφωνίες ως προς στην επιλογή των στόχων. Οι αρχικά περιορισμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ επεκτάθηκαν και στη Συρία. Οι Η.Π.Α. και τα μέλη του Αραβικού συνασπισμού έχουν επικεντρωθεί στις υποδομές της Συρίας που υποστηρίζει λειτουργίες του ισλαμικού κράτους. Στόχους αποτελούν κέντρα διοίκησης, αποθήκες εφοδιασμού και πιο πρόσφατα, τα διυλιστήρια πετρελαίου.

Η στρατηγική στο Ιράκ, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική. Εκεί, το επίκεντρο των εναέριων επιχειρήσεων ήταν η στήριξη των λειτουργιών εδάφους. Χρειάζεται “χειρουργική ακρίβεια”. Αυτό μεταφράζεται από τη μια, σε στενή εναέρια υποστήριξη προς την κουρδική πεσμεργκά, τις κυβερνητικές δυνάμεις και απ’ την άλλη την καταστροφή στρατιωτικών προμηθειών, οχημάτων και βαρέων όπλων που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις από τους Τζιχαντιστές.

Οι επιχειρησιακές διαφορές σε Ιράκ και Συρία, δεν βοηθούν στην αποτελεσματικότητα, αλλά βγάζουν προς τα έξω μια περιπεπλεγμένη και αντιπαραβαλλόμενη, γεωπολιτικών συμφερόντων, απόκλιση που οφείλεται στις διαφορετικές προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας της κάθε συμβαλλόμενης, στον πόλεμο, χώρας. Στο Ιράκ ο συμμαχικός συνασπισμός λειτουργεί σε άμεσο συντονισμό με τις τοπικές δυνάμεις, ενώ στη Συρία οι προσπάθειες για διευκόλυνση των εδαφικών επιθέσεων είναι στα πρώτα στάδια και πώς να μην είναι, όταν οι σύνδεσμοι των συμμάχων που εκπαίδευαν Συριακό αντικαθεστωτικό στρατό στην Σ. Αραβία για την ανατροπή του “φιλοχριστιανού” Πρόεδρου της Συρίας Άσσαντ, αποδείχθηκε πως ήταν ο πραγματικός στόχος!

Τελικά, υπάρχει μόνο τεχνητός διαχωρισμός στο πως πρέπει να αντιμετωπίζεται ένα ενιαίο πεδίο μάχης και ένας μόνο εχθρός, μιας και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε δύο κράτη και τα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι ίδια για τους συμμάχους! Αυτό αποδυναμώνει τη συμμαχία, συγχέει τα επιθυμητά αποτελέσματα και συχνά περιορίζει τις επιχειρησιακές λειτουργίες των συμμάχων, μιας και κανένας δεν θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στη μάχη, διότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στο εσωτερικό των χωρών αυτών, με μια σειρά μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η Δανία για παράδειγμα, βρίσκεται εκεί με επτά F-16, διότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο κ. Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν είναι Δανός, αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και πρώην Πρωθυπουργός. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να σκέφτεται πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών της χώρα του; Αντιθέτως όμως, ενισχύει το προφίλ του και τη θέση του, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών του, από μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες.

Αλλά αυτές οι τακτικές διαφορές είναι μόνο το ένα μέρος της εικόνας. Το άλλο μέρος είναι τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων Αραβικών χωρών. Οι Σουνίτες Άραβες σύμμαχοι των Η.Π.Α. έχουν συμφέρον να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους στη Συρία. Η βοήθεια όμως που αναμένουν οι Η.Π.Α. από τις σουνιτικές αραβικές χώρες, ωστόσο, ενέχει τον κίνδυνο ότι θ' αλλοιώσει τη βασική αποστολή στη Συρία, αφού θα πρέπει να "τεντωθεί" σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι Η.Π.Α. έχουν ως στόχο τον ακρωτηριασμό του ισλαμικού κράτους, χωρίς να στοχοποιούν άμεσα τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος πρόσφερε άδεια για να επιχειρήσουν οισύμμαχοι, που μέχρι "εχθές" των πολεμούσαν! Οι σουνιτικές αραβικές χώρες, όμως, θέλουν να αποκόψουν το φιλο-Ιρανικό καθεστώς του Άσσαντ και να αποδυναμώσουν έτσι τη θέση του Λιβάνου που έχει ως βάση η Σιιτική Χεζμπολάχ, η οποία βοηθά την κυβέρνηση της Συρίας.



Από ακόμα μια πρισματική πλευρά, η Αυστραλία και τα μέλη της Ε.Ε. έχουν κι εκείνοι διαφορετική ατζέντα συμφερόντων από τους Άραβες συμμάχους. Επειδή ένας μεγάλος αριθμός των ξένων μαχητών του ισλαμικού κράτος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε κράτη της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι με την επιστροφή στην πατρίδα τους, θα μπορούσαν, δυνητικά, ν’ αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη αυτά έχουν επιτακτικό λόγο για τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον του ισλαμικού κράτους, ανεξάρτητα από το κράτος λειτουργίας τους. Όμως οι έξι συμμαχικές δυνάμεις, επέλεξαν να μην επιχειρούν πάνω από τη Συρία, χωρίς σαφή εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως λόγο της “ευαισθητοποίησης” μετά την Κριμαία. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για να μην ακολουθήσουν οι Η.Π.Α. την Αραβική ατζέντα στην Συρία. Οι Η.Π.Α. επιθυμούν να παρουσιάζονται ως μέρος συμμαχίας και όχι ως μεμονωμένος παίκτης (πως αλλάζουν οι καιροί και οι ισορροπίες)!

Όπως έχουν τα πράγματα έως σήμερα, ο συνασπισμός συμμάχων υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. είναι εύθραυστος. Όλοι έχουν πάει με διαφορετική ατζέντα και οι λεπτές, γεωπολιτικά, ισορροπίες οδηγούν σε κωλυσιεργία μιας και οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από διπλωμάτες πρώτα και μετά από Στρατηγούς! Αυτή η έλλειψη αποφασιστικότητας δεν θα μπορέσει να ανακόψει τη δυναμική του ισλαμικού κράτους, που εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, όχι μόνο από λαθρομετανάστες τούτη τη φορά, αλλά από κοινού με γηγενής Ευρωπαίους πολίτες. Είναι πλέον πιο ορατό από ποτέ και σχεδόν απίστευτο συνάμα πως η δημιουργία ενός χαλιφάτου είναι προ των πυλών!


















Χρήστος Σ. Αργυρίου

Διεθνολόγος - Στρατηγιστής

newsotherwise.gr (NOW)