Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Την παράταση της κράτησης Μιχαλολιάκου - Παππά εισηγούνται οι εισαγγελείς


Συνεδριάζουν την Πέμπτη τα μέλη του συμβουλίου Εφετών, προκειμένου να αποφανθούν για την «τύχη» του Νίκου Μιχαλολιάκου και του Χρήστου Παππά.
Πιο συγκεκριμένα, ανήμερα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το συμβούλιο Εφετών καλείται να αποφασίσει  αν οι δυο κορυφαίοι στην πυραμίδα της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής θα παραμείνουν στη φυλακή – θα συνεχιστεί δηλαδή η 12μηνη κράτησή τους - ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός, Περικλής Δράκος, όσον αφορά στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, εισηγείται την παράταση της προσωρινής του κράτησης.
Ανάλογη εισήγηση έχει κάνει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας και για τον έτερο προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά
Από την πλευρά τους πάντως οι κατηγορούμενοι βουλευτές, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων δια του δικηγόρου τους κ. Νίκου Αντωνιάδη πως οι εισαγγελείς τάσσονται υπέρ της απόρριψης των αιτήσεων τους χωρίς όμως να απαντούν σε ουσιώδη – όπως λένε - νομικά ζητήματα που θέτουν, όπως για παράδειγμα το γεγονός της προφυλάκισης τους χωρίς άρση της ασυλίας τους.

Η δίκη και η δικογραφία - «μαμούθ»

Παράλληλα, πλησιάζει η ώρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, η έναρξη της οποίας τοποθετείται κοντά στα Χριστούγεννα.
Όσον αφορά στην ογκώδη δικογραφία, αυτή βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στο δικαστικό συμβούλιο την πρότασή του επί της παραπομπής ή μη των 77 κατηγορουμένων της υπόθεσης, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στη φυλακή.
Στη συνέχεια, το συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμα ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο και για ποιες ακριβώς κατηγορίες.
Πηγή : newspost.gr




Ψυχοπαθής δολοφόνος σκότωσε την σύντροφο του και έφαγε το μυαλό της.


Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση ότι ένας άνδρας από τις ΗΠΑ εισέβαλε στο σπίτι της πρώην αρραβωνιαστικιάς του, την μαχαίρωσε μέχρι θανάτου και στη συνέχεια έφαγε τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και την καρδιά της.
Ο Τζόσεφ Όμπερχάνσλεϊ διέρρηξε την κατοικία της Τάμι Τζο Μπλάντον στο Τζέφερσονβιλ της Ιντιάνα τα ξημερώματα της Τρίτης. Τουλάχιστον αυτό νόμιζαν οι γείτονες που κάλεσαν την αστυνομία. Ο δράστης κατάφερε να τους πείσει ότι δεν μπήκε μέσα και όλα είναι καλά. Όμως συνέβη κάτι διαφορετικό... Η άτυχη γυναίκα του είχε ανοίξει την πόρτα και εκείνος την σκότωσε και έφαγε τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο της.
Κανένας δεν είχα καταλάβει τι συνέβη μέχρι την στιγμή που μία συνάδελφος της Τάμι την αναζήτησε επειδή δεν πήγε στην δουλειά της. Τότε κάλεσε την αστυνομία και οι Αρχές πήγαν στο σπίτι της για να αντικρίσουν το αποτρόπαιο θέαμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στο σπίτι βρισκόταν ένα πιάτο με το κρανίο του θύματος και κομμάτια από την γλώσσα της.
Ο Τζόσεφ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δολοφονία, κακοποίηση, κανιβαλισμό και διάρρηξη. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο εισαγγελέας δήλωσε πως «δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο στη ζωή μου». Ο δολοφόνος συνελήφθη μετά από σύντομη έρευνα των αρχών που πήγαν στο σπίτι του και τον βρήκαν μέσα στα αίματα ενώ είχε στην τσέπη του ένα κουζινομάχαιρο.
Από την νεκροψία προέκυψε ότι το θύμα πέθανε από πολλαπλές μαχαιριές στο κεφάλι και τον λαιμό ενώ διαπιστώθηκε πως έλειπαν κομμάτια από τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο του. Ο δολοφόνος ομολόγησε στην αστυνομία πως πήρε κάποια κομμάτια από το άψυχο σώμα της πρώην αρραβωνιαστικιάς του και τα μαγείρεψε ενώ στη συνέχεια τα έφαγε.
Ο Τζόσεφ είναι ψυχοπαθής και κατά την διάρκεια της απολογίας του στον εισαγγελέα είπε πως δεν έκανε τίποτα-παρόλο που ομολόγησε στους αστυνομικούς-ενώ ισχυρίζεται πως το όνομα του δεν είναι Τζόσεφ Όμπερχάνσλεϊ αλλά είναι ένας άλλος άνδρας! Πάντως ο δολοφόνος δεν θα γλυτώσει την φυλακή καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που σκοτώνει σύντροφο του.
Ήταν την δεκαετία του 2000 όταν σκότωσε την 17χρονη σύντροφο του, Σαμπρίνα Έλντερ, λίγες εβδομάδες μετά την γέννηση του παιδιού τους. Μάλιστα, είχε συλληφθεί επειδή τραυμάτισε την μητέρα του. Και παρόλο που είχε δείξει πολλές παραβατική συμπεριφορά, οι Αρχές δεν τον έβαλαν στη φυλακή αλλά αφέθηκε ελεύθερος με αποτέλεσμα να σκοτώσει και να κανιβαλίσει την Τάμι.
Πηγή : koolnews.gr


Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι για τον τραυματισμό του 47χρονου φιλάθλου


Προφυλακίστηκαν την Τετάρτη δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους, 24 και 27 χρονών αντίστοιχα, μετά την απολογία τους για τα επεισόδια στον αγώνα Ηροδότου - Εθνικού, που είχαν ως αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό 47χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ηλικίας 22 ετών, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα όταν αγωνίζεται η ομάδα του Ηροδότου.
Στο μεταξύ, ο τέταρτος κατηγορούμενος που αναζητούνταν από τις Αρχές -ένας 32χρονος- εμφανίστηκε την Τετάρτη ενώπιον του εισαγγελέα αντιμετωπίζοντας τις ίδιες κατηγορίες που βαρύνουν και τους υπόλοιπους και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.
Και στους τέσσερις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία και επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή και κατά συναυτουργία σε αθλητική εγκατάσταση.
Στις απολογίες τους αρνήθηκαν όλοι τις σε βάρος τους κατηγορίες ενώ κατά την προσαγωγή τους στο δικαστικό μέγαρο είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Πηγή : koolnews.gr


Τα επτά έργα «κόμβοι» για τη δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας -Από το ΣΕΦ έως το Σούνιο [χάρτης]



Ολα έτοιμα, μοιάζουν, για τη δημιουργία της «ελληνικής Ριβιέρας», από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλιάς έως το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, που θα αλλάξει την όψη του παραλιακού μετώπου.
Χθες μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ 20 ακίνητα του Δημοσίου -συνολικής έκτασης 3,6 εκατ. τετραγωνικών μέτρων-  και την Ανοιξη θα γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την «ενιαία μελέτη».
Τα ακίνητα
Με τις Υπ. Αριθμ.: 143/43399 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2424 τεύχος Β' 11/9/2014) και 148/43856 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2429 Τεύχος Β' 12/9/2014) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ τα ακόλουθα ακίνητα:
  1. Δημόσιο κτήμα στη Γλυφάδα από τα Αστέρια Γλυφάδας μέχρι το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά, έκτασης 176.161 τμ.
  2. Φαληρικός Όρμος έκταση 757.500 τμ (beach volley, Κεραίες Cosmote, Vodafone Wind, ΤΑΕ KWON DO).
  3. Εδαφική έκταση 64.100 τμ στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής. (Εστιατόρια, Αλιευτικό καταφύγιο- Π. Φώκαια).
  4. Στη Βούλα Αττικής 90.095 τμ από Α' Αλιπέδου Βούλας μέχρι Β' Αλιπέδου Βούλας. (Ναυτικός Όμιλος, ΝΟΤΟΣ, Vivemar).
  5. Στη Βούλα- Μεγάλο Καβούρι 62.275 τμ (Ακτή Β' Βούλας).
  6. Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας έκτασης 146.665 τμ (Ακτή Α' Βούλας South Coast και Εστιατόριο Ακτής Ειρηνικός).
  7. Στη Βάρκιζα 7.500 τμ.
  8. Tην εδαφική έκταση των καταργημένων Αλυκών Αναβύσσου 669.095 τμ.
  9. Έκταση 9.220 τμ στην Ανάβυσσο Αττικής.
  10. Έκταση 8.860 τμ στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου Αττικής.
  11. Εδαφική έκταση 258.250 τμ στη Λομβάρδα- Κρωπία, Αττικής (ΜΟΗΙΤΟ ΒΑΥ).
  12. Εδαφική έκταση 326.315 τμ στο Λαγονήσι Αττικής (GRAND RESORT).
  13. Δέλτα Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου) 262.423 τμ (N.O. Π. Φαλήρου).
  14. Ακτή Αλίμου 69.725 τμ (Ακτή του Ήλιου- Bolivar).
  15. Έκταση από Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι κέντρο Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο έκτασης 90.825 τμ (Πάρκο Φλοίσβου).
  16. Έκταση 20.420 τμ στον Άλιμο Αττικής από ακτή Αλίμου έως όρια Αγ. Κοσμά (Παιδικές χαρές, Άλσος).
  17. Εδαφική έκταση 278.000 τμ στη Γλυφάδα Αττικής (Αστέρια Γλυφάδας).
  18. Ακτή Βάρκιζας έκτασης 252.000 τμ (VARKIZA RESORT, YABANAKI, THALASSEA).
  19. Μικρό Καβούρι- Βουλιαγμένη (Ακτή Βουλιαγμένης) 96.000 τμ.
  20. Μαύρο Λιθάρι, 1.000 τμ (EDEN Beach).
Τα έργα - κόμβοι που θα συνδεθούν με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου
Σύμφωνα με το Εθνος, από όπου και ο σχετικός χάρτης, τα επτά έργα κόμβοι που θα συνδεθουν με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου είναι τα εξής:
  • Λιπάσματα Δραπετσώνας
Μεγάλο το στοίχημα της ανάπλασης των 660 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΛΠ, της ΑΓΕΤ, και των ΕΛΠΕ. Ως πιο πιθανές επιλογές είναι δύο: Η δημιουργία του «ελληνικού city», ενός επιχειρηματικού και ναυτιλιακού κέντρου που θα προσελκύσει ελληνικέ και ξένες εταιρείες, εφοπλιστές και κατασκευή πίστας Formula 1.
  • Πολιτιστικό πάρκο Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου
Το εν λόγω έργο μπορεί να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς ήδη εκτελούνται σχετικές εργασίες. Η επένδυση ύψους 566 εκατ. Ευρώ θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015.
  • Τάε Κβον Ντο
Το γήπεδο Τάε Κβον Ντο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναμένεται να μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο και να ενταχθεί στην ανάπλαση της περιοχής.
  • Φαληρικό Μέτωπο
Ηδη έχει γίνει η ανάπλαση της «Χρυσής Πλατείας» με ήπιες χρήσεις, κινηματογράφο, αναψυκτήριο, πάρκο και τη μεγαλύτερη παιδική χαρά της περιοχής
  • Ελληνικό
Η μισή έκταση, 3,000 στρέμματα δηλαδή, αναμένεται να μετατραπούν σε βάθος δεκαετίας σε πάρκο. Για την υπόλοιπη έκταση έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την κατασκευή κυβερνητικών κτιρίων, γραφείων, καταστημάτων και πολυτελών κατοικιών.
 Βουλιαγμένη
  • Βουλιαγμένη
Ο Αστέρας και η μαρίνα υψηλών προδιαγραφών που πέρασε στη διαχείριση της Εθνικής αναμένεται να αποτελέσουν κομβικό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
  • Αλυκές Αναβύσσου
Το οικόπεδο των 1.460 στρεμμάτων στην παραλία της Αναβύσσου αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στη δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, καθώς έχουν δημιουργηθεί προβλήματα με απαλλοτριώσεις, δικαστικό μπλόκο στην αξιοποίηση, ενώ αντιδρούν και οι τοπικοί φορει για την εκμετάλλευση του ακινήτου.

Πηγή : iefimerida.gr


Έγκυες οι ανήλικες της τζιχάντ που το 'σκασαν από την Αυστρία! (ΦΩΤΟ)


Σαν "βόμβα" έσκασε η πληροφορία στις αρχές ότι τα δυο ανήλικα κορίτσια από την Αυστρία, που εγκατέλειψαν στις 10 Απριλίου του 2014 τις οικογένειές τους στη Βιέννη για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, είναι έγκυες.

Τα δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 15 και 16 ετών (!) το έσκασαν από το σπίτι τους προκειμένου να ενταχθούν στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.

Δύο φίλες, η 15χρονη Σαμπίνα Σελιμόβι και η 16χρονη Σάμρα Κεσινόβιτς, εξαφανίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Μετά τη δήλωση της εξαφάνισής τους από τους συγγενείς τους, η αυστριακή αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, ενώ μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα στη μάχη για τον εντοπισμό τους μπήκε και η Interpol.


Την πληροφορία για το θάνατο της 16χρονης σε συμπλοκές μετέδωσε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, τη Δευτέρα. Ωστόσο, την Τρίτη εντοπίστηκε ανώνυμος λογαριασμός whatsApp -που θεωρούν ότι ανήκει στην ανήλικη και συνομιλούσε με φίλες της στην Αυστρία, διέψευσε τις φήμες περί θανάτου της.

Σύμφωνα με το CEN, τα δυο κορίτσια φέρονται να έχουν παντρευτεί Τσετσένους μαχητές στη Συρία. Όπως αναφέρουν τα Μέσα ενημέρωσης της Αυστρίας, τα δύο μετά την εξαφάνισή τους, άρχισαν να ανεβάζουν σε μέσα δικτύωσης φωτογραφίες, όπου απεικονίζονται οι ίδιες να φορούν μπούργκα (!) και να στέκονται δίπλα σε αντάρτες κρατώντας μάλιστα καλάσνικοφ. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες ανήρτησε στη σελίδα της και η Interpol.


Οι αρχές ερευνούν τους λογαριασμούς στο WhatsApp και το Facebook, όπου εντόπισαν μηνύματα με νέα ονόματα που περιλαμβάνουν τη λέξη "umm" - που στα αραβικά σημαίνει μητέρα. 


Σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών, η δημοσίευση των φωτογραφιών στα προφίλ τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σκοπό τη στρατολόγηση κι άλλων μελών υπέρ του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις αναρτήσεις τους οι δύο ανήλικες υποστήριζαν ότι είχαν πάει στη Συρία για έναν «ιερό πόλεμο».


Οι δύο ανήλικες που έχουν καταγωγή από τη Βοσνία, στις φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους μυστικές υπηρεσίες, ποζάρουν με καλάσνικοφ στα χέρια, ενώ σε κάποιες άλλες βρίσκονται περιτριγυρισμένες από ένοπλους άντρες.


ΠΗΓΗ: New York Post, newsit.gr


"Κωσταλέξι της Καλλιθέας": Προφυλακιστέα η 77χρονη - "Δεν ήθελα να τη βλάψω"!


Στη φυλακή θα οδηγηθεί η 77χρονη ομογενής από τη Ρωσία, έπειτα από την ολοκλήρωση της απολογίας της για την υπόθεση των άθλιων συνθηκών ζωής της 36χρονης που κρατούσε σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα υπό εφιαλτικές συνθήκες, έχοντας συνεργό έναν 55χρονο συγγενή της.









Η ηλικιωμένη, που λογοδότησε στη Δικαιοσύνη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 36χρονης, κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Καλλιθέας, ο 55χρονος ανιψιός της ηλικιωμένης, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από την απολογία του με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Βάσει των στοιχείων της υπόθεσης που ερευνώνται από την 25η τακτική ανακρίτρια, η 36χρονη γυναίκα βρέθηκε σε μπαλκόνι φωταγωγού, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να την κρατούσαν χωρίς φαγητό και νερό, με δεμένο με ένα ξύλο το σπασμένο της πόδι.

Ενώπιον της ανακρίτριας, η 77χρονη φέρεται να αρνήθηκε την πράξη που της αποδίδεται και να ισχυρίστηκε πως είχε υπό την προστασία της τη νεαρή γυναίκα επί 14 χρόνια. Η κατηγορουμένη φέρεται να υποστηρίζει πως δεν είχε καμία πρόθεση να βλάψει το θύμα και πως είχε βγάλει στο μπαλκόνι τη νεαρή, για τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί έκανε ζέστη. Απέδωσε δε, την κατάσταση της 36χρονης, που βρέθηκε με πληγές στο σώμα, στην επί 16 χρόνια κατάκλισή της. Για τη μεταβίβαση στην κατοχή της του σπιτιού του θύματος, η 77χρονη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειαζόταν η ίδια το ακίνητο γιατί είχε δικό της σπίτι και ότι η 36χρονη θέλησε να της το μεταβιβάσει, κρατώντας την επικαρπία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες της.

Ο 55χρονος απολογούμενος στην ανακρίτρια φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, που αποκαλείται «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είχε τη φροντίδα της 36χρονης αλλά ότι απλώς επισκεπτόταν τις δύο γυναίκες.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων πάντως τονίζει πως στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται κατάθεση της ίδιας της 36χρονης η οποία -όπως λένε πάντα οι συνήγοροι- αποζητά, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, την 77χρονη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


"Κωσταλέξι της Καλλιθέας": Προφυλακιστέα η 77χρονη - "Δεν ήθελα να τη βλάψω"!


Στη φυλακή θα οδηγηθεί η 77χρονη ομογενής από τη Ρωσία, έπειτα από την ολοκλήρωση της απολογίας της για την υπόθεση των άθλιων συνθηκών ζωής της 36χρονης που κρατούσε σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα υπό εφιαλτικές συνθήκες, έχοντας συνεργό έναν 55χρονο συγγενή της.









Η ηλικιωμένη, που λογοδότησε στη Δικαιοσύνη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της 36χρονης, κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα. Ο δεύτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση της Καλλιθέας, ο 55χρονος ανιψιός της ηλικιωμένης, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από την απολογία του με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Βάσει των στοιχείων της υπόθεσης που ερευνώνται από την 25η τακτική ανακρίτρια, η 36χρονη γυναίκα βρέθηκε σε μπαλκόνι φωταγωγού, ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να την κρατούσαν χωρίς φαγητό και νερό, με δεμένο με ένα ξύλο το σπασμένο της πόδι.

Ενώπιον της ανακρίτριας, η 77χρονη φέρεται να αρνήθηκε την πράξη που της αποδίδεται και να ισχυρίστηκε πως είχε υπό την προστασία της τη νεαρή γυναίκα επί 14 χρόνια. Η κατηγορουμένη φέρεται να υποστηρίζει πως δεν είχε καμία πρόθεση να βλάψει το θύμα και πως είχε βγάλει στο μπαλκόνι τη νεαρή, για τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί έκανε ζέστη. Απέδωσε δε, την κατάσταση της 36χρονης, που βρέθηκε με πληγές στο σώμα, στην επί 16 χρόνια κατάκλισή της. Για τη μεταβίβαση στην κατοχή της του σπιτιού του θύματος, η 77χρονη φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν χρειαζόταν η ίδια το ακίνητο γιατί είχε δικό της σπίτι και ότι η 36χρονη θέλησε να της το μεταβιβάσει, κρατώντας την επικαρπία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες της.

Ο 55χρονος απολογούμενος στην ανακρίτρια φέρεται να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, που αποκαλείται «Κωσταλέξι της Καλλιθέας», ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είχε τη φροντίδα της 36χρονης αλλά ότι απλώς επισκεπτόταν τις δύο γυναίκες.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων πάντως τονίζει πως στη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται κατάθεση της ίδιας της 36χρονης η οποία -όπως λένε πάντα οι συνήγοροι- αποζητά, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, την 77χρονη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Μαϊμού» 3.423 συντάξεις Δημοσίου


του Κώστα Τσαχάκη

Καραμπινάτες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του Δημοσίου έφερε η απογραφή των συνταξιούχων που ολοκλήρωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Διαπιστώθηκε ότι συγγενείς ή κληρονόμοι 3.423 θανόντων σκαρφίστηκαν χίλιους δυο τρόπους για να συνεχίσουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις και καρπώθηκαν
συνολικά 64,4 εκατ. ευρώ.
Αλλαζαν το όνομα του δικαιούχου για να συνεχίζονται οι καταβολές, άνοιγαν νέους λογαριασμούς σε πεθαμένους, χήρες και άγαμες θυγατέρες δεν δήλωναν ποτέ τους γάμους τους στο ληξιαρχείο για να μη χάσουν συντάξεις, υπέβαλλαν φορολογική δήλωση ακόμη και 22 χρόνια μετά τον θάνατο συνταξιούχων. Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που ήλθαν στο φως.
Μεταξύ όσων έχουν εντοπιστεί και σύντομα θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απάτη κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα είναι παιδιά στρατιωτικών, η κόρη ενός ανώτατου δικαστικού, ο γιος ενός ιερέα, ενώ το υπουργείο αναζητεί εδώ και δύο χρόνια τη χήρα παλαιού βουλευτή για να εξακριβώσει αν μέχρι το 2012 λάμβανε νόμιμα τη σύνταξή του.
Είναι ενδεικτικό πως προχθές συνελήφθη 64χρονη φιλόλογος στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης γιατί εισέπραττε επί έξι χρόνια τη σύνταξη της θείας της που είχε φύγει από τη ζωή. Συνολικά σήκωσε από τον λογαριασμό της 33.142 ευρώ.
Οπως γνωστοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τα 64,4 εκατ. ευρώ έχουν ανακτηθεί τα 42,2 εκατ. ευρώ και πλέον με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών αναζητούνται τα υπόλοιπα 22,2 εκατ. ευρώ. Από την αναστολή πληρωμής των συντάξεων «μαϊμού», το όφελος για τα δημόσια ταμεία σε μηνιαία βάση φθάνει το 1,3 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί πως τρεις υπάλληλοι του υπουργείου εισέπρατταν σε προσωπικούς λογαριασμούς συντάξεις θανόντων, καθώς δεν είχαν περάσει στο σύστημα τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου. Και για τους τρεις έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, ενώ ένας έχει ήδη προφυλακισθεί.
Πιο αναλυτικά, με την ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου προέκυψαν τα ακόλουθα ευρήματα:
• Ο τελικός αριθμός των μη απογραφέντων συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανέρχεται σήμερα στα 385 άτομα, από 2.798 που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2012. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ανασταλεί ούτως ή άλλως η χορήγηση σύνταξης από τον Σεπτέμβριο του 2012.
• Συνολικά μέσω της απογραφής, και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η Υπηρεσία Συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους. Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ.
• Από τον έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ, που έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές λόγω:
• Μη αναγγελίας θανάτου, η οποία οφείλεται σε ενδεχόμενο δόλο, δεδομένου ότι οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις είχαν αναληφθεί και δεν βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θανόντων.
• Μη εύρεσης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, γιατί οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών και δεν κατέστη δυνατόν να αναληφθούν.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από έρευνα, η οποία διήρκεσε πάνω από 12 μήνες, ήδη διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012.
Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.
Σε άλλες περιπτώσεις, έχει οριστεί δικάσιμος.
Το 2018 θα γίνει η νέα καθολική απογραφή των συνταξιούχων.
Προκλητικές εισπράξεις συντάξεων
Επαιρνε 3.990 ευρώ τον μήνα
Κόρη δικαστικού άλλαξε ένα σύμφωνο στο επίθετο του θανόντος πατέρα της, ώστε να μην καταγραφεί ο θάνατός του και συνέχισε να παίρνει τη σύνταξή του, ύψους 3.990 ευρώ τον μήνα. Εισέπραξε 300.153 ευρώ. Μάλιστα είχε συνδέσει τον λογαριασμό του πατέρα της με τον δικό της και είχε δώσει στην τράπεζα πάγια εντολή αποπληρωμής του στεγαστικού της δανείου.
Δεν δήλωσε ποτέ τον θάνατο
Ιερέας απεβίωσε το 1999. Ο γιος του δεν το δήλωσε ποτέ στην υπηρεσία συντάξεων και συνέχισε να παίρνει τη σύνταξή του μέχρι το 2012 αποκομίζοντας συνολικά 147.000 ευρώ. Οταν έγινε έλεγχος στον λογαριασμό του προκειμένου το Δημόσιο να πάρει πίσω τα χρήματά του βρέθηκαν μόλις 11 ευρώ.
Μέσω ΕΛΤΑ και λογαριασμού
Δημόσιος υπάλληλος απεβίωσε το 1991 και έως το 1998 συγγενικό του πρόσωπο λάμβανε μέσω ΕΛΤΑ κανονικά τη σύνταξη. Τη χρονιά εκείνη έγινε υποχρεωτική η πληρωμή σύνταξης μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Το συγγενικό πρόσωπο άγνωστο πώς άνοιξε λογαριασμό στο όνομα του θανόντος και μπήκε συνδικαιούχος. Συνολικά εισέπραξε 236.000 ευρώ.
Χήρα με σύνταξη σε δεύτερο γάμο
Χήρα για 40 χρόνια λάμβανε παράνομα τη σύνταξη του θανόντος συζύγου της. Το 1969 πέθανε ο σύζυγός της και άρχισε να παίρνει μέρος της σύνταξής του. Ομως τρία χρόνια μετά ξαναπαντρεύτηκε αλλά προκειμένου να μη χάσει τη σύνταξη δεν δήλωσε ποτέ τον δεύτερό της γάμο. Ετσι από το 1972 και μέχρι το 2012 που έγινε η απογραφή εισέπραττε τη σύνταξη.
Αναζητείται χήρα πολιτικού
Σύζυγος πολιτικού δεν έχει εντοπιστεί από το 2012. Ο παλαιός βουλευτής έχει πεθάνει εδώ και χρόνια και η γυναίκα του λάμβανε νομίμως τη σύνταξή του. Στην απογραφή που έγινε το 2012 δεν προσήλθε, ανεστάλη η πληρωμή της σύνταξης και έκτοτε οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών την αναζητούν. Διαπίστωσαν ότι έχει να κάνει φορολογική δήλωση από το 2006, αλλά ακόμη δεν έχουν κατορθώσει να πιστοποιήσουν αν είναι εν ζωή.
 Έθνος


Ρακιντζής: Οι επώνυμοι στην Ελλάδα έχουν ασυλία - Μου βάζουν εμπόδια όταν προσπαθώ να τους ερευνήσω


- Σοβαρές καταγγελίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην Βουλή
- Είπε ότι όταν ξεκινά έρευνα επώνυμων προβάλλονται στον δρόμο του εμπόδια
- Τι είπε ο Λέανδρος Ρακιντζής όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν για άλλη μία φορά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατά την ακρόαση του στη Βουλή.

Κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Ρακιντζής μίλησε ξεκάθαρα για εμπόδια που προβάλλονται στο δρόμο του όταν ξεκινά την έρευνα επώνυμων προσώπων, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των εμποδίων και το πώς εκφράζονται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επέμεινε και μίλησε για «μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους», ωστόσο και πάλι ο κ. Ρακιντζής δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Πρόσφατα βγήκε νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι αρμόδιος εγώ να το κρίνω. Υπάρχει τάση για εμπόδια, γραφειοκρατικά, κλπ. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα....».

Και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συνέχισε… «Δε μπορώ να κάνω έφεση στο βούλευμα. Δεν ελέγχω το ποινικό. Στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων βρίσκω εμπόδια. Δεν μπορώ όμως να κατονόμασω υποθέσεις»

Στη Βουλή όχι, όμως στη Δικαιοσύνη δεν οφείλει ο Γενικός Επιθεωρητής να μιλήσει ανοιχτά;

newsit.gr


Κάλεσμα τζιχαντιστών στους Μουσουλμάνους για νέα 11η Σεπτεμβρίου! Ζητούν επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες στη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και το Τέξας


- Μήνυμα του ISIS στο διαδίκτυο καλεί «μοναχικούς λύκους» να επιτεθούν σε πολυσύχναστα τουριστικά μέρη στις ΗΠΑ 
- Το post "ανέβηκε" πριν από τρεις εβδομάδες αλλά ανανεώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες με νέες οδηγίες
- Καλούνται Μουσουλμάνοι που μένουν στις ΗΠΑ να κάνουν επιθέσεις στην Times Square της Νέας Υόρκης, στο Λας Βέγκας και στο Τέξας!
- Δημοσίευσαν και εγχειρίδιο για την κατασκευή βομβών
- Το video απάντηση των τζιχαντιστών στον Μπαράκ Ομπάμα 

Ο τρόμος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου φώλιασε για τα καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επίθεση των αδερφών Τσαρνάεφ στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ενίσχυσε τον τρόμο. Το ίδιο και οι πόλεμοι του Μπους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Λίγες μέρες μετά την 13η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου μια νέα απειλεί έρχεται να τρομοκρατήσει: μπορούν οι τζιχαντιστές που αποκεφαλίζουν ομήρους, τρομοκρατούν τη Συρία και το Ιράκ, σκορπούν θάνατο και αποτροπιασμό να φτάσουν ως την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών;
Ένα μήνυμα σε πλατφόρμα στο διαδίκτυο υπέρ των τζιχαντιστών, το οποίο εμφανίστηκε πριν από τρεις εβδομάδες αλλά ανανεώθηκε τις τελευταίες με νέες πληροφορίες και εκτοξεύει το επίπεδο συναγερμού: το ISIS καλεί Μουσουλμάνους που στέκονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους να κάνουν επιθέσεις με αυτοσχέδιες βόμβες σε πολυσύχναστα μέρη στις ΗΠΑ όπως η Times Square της Νέας Υόρκης, στο Λας Βέγκας και μέρη όπου συγκεντρώνονται τουρίστες στο Τέξας.

Το μήνυμα των τζιχαντιστών απευθύνεται στους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους» (σ.σ. όπως ήταν οι αδελφοί Τσαρνάεφ που έκαναν την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης) περιλαμβάνει και οδηγό για το πως μπορεί κανείς να φτιάξει αυτοσχέδιες βόμβες με υλικά που μπορεί να βρει στο σπίτι του όπως χλωρίνη, ζάχαρη, σπίρτα και... χριστουγεννιάτικα φωτάκια! 


Το τίτλος του post είναι «Προς τους μοναχικούς λύκους Αμερικής: Πως να φτιάξετε βόμβα στην κουζίνα σας, να δημιουργήσετε σκηνές τρόμου σε τουριστικά σημεία και άλλους στόχους». Ο συντάκτης του μηνύματος προτείνει επιθέσεις στην η Times Square της Νέας Υόρκης και στο Λας Βέγκας κυρίως, αλλά σημειώνει πως τουριστικά αξιοθέατα στο Τέξας και σταθμοί του Μετρό σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ θα ήταν «καλοί στόχοι».

Όπως γράφει το Vocativ, στο post όπου δίνονται... εντολές για επιθέσεις και πληροφορίες για την κατασκευή βομβών, έχουν περιληφθεί και εικόνες αλλά και λεπτομερείς οδηγίες που βρίσκονταν και σε αγγλόφωνο περιοδικό της Αλ Κάιντα, το Inspire και είχαν δημοσιευτεί το 2010. 
«Μοναχικοί λύκοι» αποκαλούνται οι ελεύθεροι κομμάντος, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται και από τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Είναι οι τρομοκράτες που υιοθετούν μεν κι εφαρμόζουν πρακτικές τρομοκρατίας στο όνομα κάποιου σκοπού, αλλά μετά από δική τους απόφαση και χωρίς να παίρνουν, ευθέως, εντολές από τρομοκρατικά δίκτυα.

«Μοναχικοί λύκοι» χαρακτηριστεί ο Ταμερλάν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τα δυο αδέρφια με καταγωγή από την Τσετσενία που πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους. Είχαν τοποθετήσει τις αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες είχαν κρύψει σε σακίδια, στη γραμμή τερματισμού του αγώνα. 
Ένα video με χολιγουντιανά εφέ δημιούργησαν οι τζιχαντιστές του ISIS για να «απαντήσουν» στις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα πως θα καταστρέψει στο Ισλαμικό Κράτος.

Το video, με τίτλο «Φλόγες του πολέμου», έχει διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού, δείχνει σκηνές από εκρήξεις, σημεία της ομιλίας του Ομπάμα και κλείνει με τη φράση: «η μάχη ξεκίνησε, ερχόμαστε σύντομα». 


Πηγή : newsit.gr


Μπαράζ μετεγγραφών φοιτητών σε κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ


Ασήκωτο βάρος θα κληθούν να σηκώσουν τα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 20.000 φοιτητές, δηλαδή ένας στους τρεις πρωτοετείς, θα μετεγγραφούν σε τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, σε λίγες ημέρες θα έχουν καταθέσει αίτηση μετεγγραφής σχεδόν 40.000 φοιτητές, εκ των οποίων περίπου οι μισοί -δηλαδή 20.000- θα δικαιούνται μετεγγραφής.

Πρόκειται για το 30% των πρωτοετών, που πρόκειται να αλλάξουν ΑΕΙ ή ΤΕΙ, προτιμώντας ένα κεντρικό Ίδρυμα στο οποίο υπάρχει ομοειδές τμήμα με εκείνο στο οποίο έχουν εισαχθεί.

Τα Ιδρύματα που πρόκειται να σηκώσουν το βάρος αυτό είναι 15 και οι πρυτανικές αρχές τονίζουν ότι δεν αντέχουν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Επιπλέον, η δυνατότητα μαζικών μετεγγραφών θέτει επί της ουσίας ζήτημα για το σύστημα εισαγωγής, καθώς στο ίδιο τμήμα ενός κεντρικού ΑΕΙ θα φοιτούν νέοι με μεγάλη διαφορά βαθμολογίας.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε οριακές περιπτώσεις στο ίδιο τμήμα θα βρεθούν φοιτητές με διαφορά έως και 6.000 μόρια.

Newsroom ΔΟΛ


Τα ισπανικά πρωτοσέλιδα μιλούν για ελληνική τραγωδία της Ατλέτικο


Μπορεί βασικό θέμα σε όλες τις σιπανικές εφημερίδες να ήταν το 5-1 της Ρεάλ επί της Βασιλείας, ωστόσο μεγάλης έκτασης ήταν και η αναφορά της ήττας της Ατλέτικο Μαδρίτης από τον Ολυμπιακό με 3-2 στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League.

Mε το όχι και τόσο πρωτότυπο «ελληνική τραγωδία» η Marca προσπάθησε να περιγράψει την ήττα της ομάδας του Σιμεόνε από τους «ερυθρόλευκους», ενώ έντονη ήταν η κριτική για την επιλογή του Αργεντινού προπονητή να βάλει βασικό τερματοφύλακα τον Όμπλακ.

«Η Ατλέτικο έχασε στην Αθήνα και το μέλλον στο Champions League, γίνεται περίπλοκο. Ο Ολυμπιακός βρήκε ένα γρήγορο γκολ, η ομάδα του Σιμεόνε αντέδρασε, αλλά οι γηπεδούχοι επανήλθαν με νέους στόχους. Ο αγώνας με την Γιουβέντους είναι καθοριστικός»...

    Η As λοιπόν τονίζει σαρκαστικά : «Ο Μίτσελ μπορούσε με τον Σιμεόνε» αναφερόμενη στη σαββατιάτικη ήττα της Ρεάλ στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». 

Η καταλανική εφημερίδα Sport,έχει βασικλό θέμα το σημερινό ματς της Μπαρτσελόνα με τον ΑΠΟΕΛ, ενώ για την ήττα της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Φάληρο. «Ο Μίτσελ και ο Αφελάι πίκραναν τον Σιμεόνε».

Τέλος η «El Mundo Deportivo» γράφει πως ήταν άδικο για την Ατλέτικο Μαδρίτης που ηττήθηκε.

Newsroom ΔΟΛ


Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον εκλογικό νόμο




Παρά την προσπάθεια της ΝΔ να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο Ευ.Βενιζέλος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ επιμένει να το κρατά στο τραπέζι της συζήτησης. Το ενδεχόμενο, δε, για αναλογικότερο σύστημα, δηλαδή άρση του κατώτατου ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρότερων κομμάτων, αυξάνοντας την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το «καυτό» θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως προκύπτει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφώνησαν στο διά ταύτα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, «θύμισε» ότι ως κυβερνητική εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει την άποψη μόνο του ενός κυβερνητικού εταίρου.

Από την πλευρά της ΝΔ, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα η εκπρόσωπος του κόμματος Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς το ΠΑΣΟΚ. Η κ. Ασημακοπούλου χαρακτήρισε την τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «δείγμα ηττοπάθειας, αλλά και απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα που επιδιώκει την ακυβερνησία μέσω αλλεπάλληλων εκλογών».

Παρά ταύτα, το ΠΑΣΟΚ επιμένει: «Είναι στο τραπέζι της συζήτησης», υποστήριξε στον Alpha FM ο Δημήτρης Καρύδης και πρόσθεσε ότι «όταν δεν έχουμε αυτοδυναμίες, πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασιών».

«Με 27% δεν μπορείς να κυβερνήσεις αξιόπιστα. Είναι προτιμότερο να ρίξουμε το μπόνους και να υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις, οι οποίες αν μη τι άλλο θα έχουν ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία» δήλωσε στο Action 24 ο Χρήστος Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι το μπόνους είχε θεσμοθετηθεί με τη λογική των κομμάτων του 40%, ενώ τώρα το ταβάνι είναι στο 25% - 30%.

Η προοπτική της εισόδου στη Βουλή εάν αλλάξει το όριο του 3% για τα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) αντιμετωπίστηκε θετικά από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «έριξε το γάντι» στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα ψήφιζε απλή αναλογική, εάν προκηρύσσονταν τώρα εκλογές.

«Αν η κυβέρνηση θέλει να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και να παραιτηθούμε να πάμε σε εκλογές, εμείς θα ψηφίσουμε. Αμ' έπος άμ' έργον». σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει απλή και άδολη αναλογική προβλέποντας ότι η κυβέρνηση τελικά δεν θα τολμήσει να καταθέσει νόμο γιατί θα είναι σαν να ομολογεί την ήττα της. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης μίλησε ανοιχτά για πανικό στοχεύοντας προς τον κ. Βενιζέλο.

Οι συνέπεις στο πολιτικό σκηνικό

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς από το πρώτο κόμμα στερείται η δυνατότητα αυτοδυναμίας, ενώ μια κυβέρνηση συνεργασίας θα απαιτεί συμφωνία πολλών κομμάτων, δεδομένου ότι εκτός από τα δύο πρώτα κόμματα, τα υπόλοιπα συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10%.

Δεδομένης της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, δε, μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό αυτούς τους όρους θα ήταν δύσκολο να σχηματιστεί, καθώς θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων.

Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ, in.gr


Σε ένα κείμενο-φωτιά ο Κώστας Λαπαβίτσας αποδομεί τις υποσχέσεις του Τσίπρα -Εκπληξη από έναν «δικό του άνθρωπο»


Ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος παρ' ολίγον να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα κείμενο-φωτιά το οποίο ανήρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο, αποδομεί λέξη προς λέξη τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ.

Γράφει ο Κώστας Λαπαβίτσας την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 με τίτλο «Μια πρώτη αποτίμηση των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ» 

«Πρόκειται για μια απόρριψη της λιτότητας που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια, να πετύχει «ευρωπαϊκή» λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες και από την άλλη να ελαφρύνει την τρομακτική φορολογική επιβάρυνση και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του Σχεδίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας, είναι αδύνατη.»

Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Μας δείχνουν περισσότερο, πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση.

Οι προτάσεις έχουν δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και έχει έξι στόχους:

ι) Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους
ιι) Ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος του
ιιι) Περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του
ιν) Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων απο το Σύμφωνο Σταθερότητας
ν) Ευρωπαϊκό Νιού Ντιλ επενδυσεων χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
νι) Ποσοτική Χαλάρωση από τη ΕΚΤ

Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στόχους, που είναι τελείως δυσανάλογοι προς την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι καίριοι, θεμιτοί και, θα προσέθετα, μετριοπαθείς. Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, να ζητηθεί η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τη μεταπολεμική Ευρώπη, άρα δικαιολογεί πρωτοφανή μέτρα.

Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της. Η διαπραγμάτευση αναγγέλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.

Έτσι περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει αμέσως τα Μνημόνια, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και πάλι πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή του στην άμεση παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία που έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους.

Το Σχέδιο έχει τους εξής τέσσερις πυλώνες:

Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη στέγαση, τη διατροφή, την υγεία, την παροχή ρεύματος και τις μετακινήσεις. Προβλεπόμενο κόστος: 1.892 εκ ευρώ.
ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω:
1) Φορολογικής ελάφρυνσης, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου
στα 12.000 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 3,5 δις ευρώ.
2) «Σεισάχθειας», με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την οποία θα αναλάβει ειδικός
δημόσιος φορέας. Προβλεπόμενο κόστος: 2 δις ευρώ.
3) Παροχής ρευστότητας, κυρίως με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προβλεπόμενο
κόστος: 1δις ευρώ.
4) Επαναφοράς του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 0.
Το προβλεπόμενο κόστος του δεύτερου πυλώνα συνολικά, συνεπώς, φτάνει τα 6,5 δις ευρώ.
ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης, που θα δημιουργήσει 300000 θέσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ για δύο χρόνια. Προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο: 3 δις ευρώ.
IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.

Άρα το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα φτάσει τα 11,5 δις ευρώ.

Το πρώτο και σημαντικό που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δυστυχώς λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος. Πόσο έγκυρη, για παράδειγμα, είναι η εκτίμηση για τα 3,5 δις της φορολογικής ελάφρυνσης; Εξαίρεση αποτελεί το κόστος του Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης το οποίο εμφανώς στηρίζεται σε πρόσφατη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Λέβι των ΗΠΑ. Χωρίς αναλογιστικές μελέτες, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον ορυμαγδό ανοησίας που ακούστηκε ως απάντηση από το Μνημονιακό στρατόπεδο της καταστροφής, το ποσό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει το Σχέδιο – μεγάλο μέρος του οποίου θα πάει απευθείας στη συνολική ζήτηση – δεν είναι καθόλου υπερβολικό για μια οικονομία σε τόσο βαθειά καταστολή όσο η ελληνική.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα όμως, στα δύο κομβικά θέματα της «σεισάχθειας» και της ρευστότητας το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον συντηρητικό και οι σχετικοί υπολογισμοί δε φαίνονται να στηρίζονται σε μελέτες. Δύο βασικά ερωτήματα:

- Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν 77 δις, εκ των οποίων τα 35 δις ήταν χρέη των νοικοκυριών. Τι «σεισάχθεια» είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δις και πώς υπολογίστηκε;

- Ως προς τη ρευστότητα, ποια μπορεί να είναι η ισχύς της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εγχώρια αγορά όταν το κεφάλαιό της θα είναι 1 δις ευρώ τη στιγμή που το κεφάλαιο, για παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας είναι 8 δις, ή της Τράπεζας Πειραιώς 8,5 δις ευρώ; Πώς ακριβώς θα αλλάξει τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές με αυτούς τους όρους η νέα τράπεζα;

Έστω και σχετικά μετριοπαθές, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί φυσικά χρηματοδότηση. Εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και οι υπολογισμοί δεν είναι καθόλου πειστικοί. Η χρηματοδότηση υποτίθεται ότι θα προκύψει ως εξής:

ι) Από την εκκαθάριση των χρεών προς την εφορία, 3 δις
ιι) Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, 3 δις
ιιι) Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3 δις
ιν) Από το ΕΣΠΑ, 2,5 δις, και από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλα 0,5 δις

Τα 6 δις από το ι) και το ιι) θα καλύψουν το κόστος της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της φορολογικής ελάφρυνσης. Τα 3 δις από το ΤΧΣ θα καλύψουν το κόστος της «σεισάχθειας» και της Τράπεζας Ανάπτυξης. Τα 3 δις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καλύψουν το κόστος του προγράμματος απασχόλησης.

Άρα τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 12 δις ευρώ.

Δυστυχώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα έδιναν αξιοπιστία στους αριθμούς δεν υπάρχουν ούτε για αυτό το σκέλος. Οι συντάκτες του Σχεδίου φρόντισαν βέβαια να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο κατά 500 εκ, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γεγονός παραμένει ότι αναμένουν να συλλέξουν 6 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αν κρίνουμε από την τεράστια δυσκολία να συλλεχθούν τα χρέη προς το Δημόσιο το 2012 και το 2013, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό χωρίς καν να μπούμε στο ζήτημα του κατά πόσο τα χρήματα του ΤΧΣ θα αποδειχθούν όντως προσβάσιμα και φυσικά στο κατά πόσο θα βρεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί πλήθος προγραμμάτων που επιδιώκουν χρηματοδότηση από την ίδια πηγή.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντανακλά όμως το βαθύτερο ζήτημα της συνάρθρωσης του πρώτου και του δευτέρου σκέλους του Σχεδίου. Το ελληνικό χρέος δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα δυσβάστακτο βάρος ύψους περίπου 8 δις σε τόκους κατ’ έτος. Ακόμη περισσότερο, η εξυπηρέτησή του και η μείωσή του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σειράς διακρατικών συμφωνιών που θέτουν ένα αυστηρότατο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της λιτότητας και ο λόγος για τον οποίο συντρίφτηκαν οι δημόσιες δαπάνες κι εκτοξεύτηκε η φορολογία τα τελευταία χρόνια.

Ποια ακριβώς θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς θα διαπραγματεύεται «σκληρά» για το χρέος;

Οι προγραμματικές δηλώσεις δυστυχώς δεν μας διαφωτίζουν στο σημείο αυτό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να τις απορρίψει, τότε γιατί δεν το δηλώνει ανοιχτά; Ακόμη περισσότερο, αν τις απορρίψει, ως οφείλει μία κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει, τότε γιατί καταβλήθηκε αυτή η καθόλου πειστική προσπάθεια να εμφανιστεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως πλήρως κοστολογημένο, ώστε να φαίνεται ότι θα έχει μηδενική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό; Τι είδους απόρριψη της λιτότητας είναι αυτή που ελπίζει να βρει τους πόρους για την απολύτως απαραίτητη απάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή χρεών προς το Δημόσιο (μέσα σε ένα χρόνο!); Γιατί δεν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει ανοιχτά για μεταφορά πόρων και γιατί συνεχίζει να υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για μια απόρριψη της λιτότητας που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια, να πετύχει «ευρωπαϊκή» λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες και από την άλλη να ελαφρύνει την τρομακτική φορολογική επιβάρυνση και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του Σχεδίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας, είναι αδύνατη.

Αυτά για την ώρα για τις προγραμματικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθω σύντομα.

Πηγή: iefimerida.gr


Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής μελετά η Κυβέρνηση


Σχέδιο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η οποία ήδη μελετά την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενη Αξίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ώστε να ελαφρύνει το κόστος για το «καλάθι της νοικοκυράς».
Ψηλά στην λίστα είναι, σύμφωνα
με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μερικά από τα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, το ελαιόλαδο και το ψωμί, για τα οποία στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης  επισημαίνουν ότι μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης τους, που έχει περιοριστεί λόγω της μείωσης εισοδημάτων από την κρίση
bloko.gr


Και... ξαφνικά θυμήθηκαν τον 13ο και τον 14ο μισθό


Δυστυχώς δεν τον θυμήθηκε η κυβέρνηση, αλλά η τρόικα. Φυσικά και δεν συζητάμε επαναφορά των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, αλλά και του επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπάλληλους, αλλά την περικοπή τους από τους ιδιωτικούς.
Ναι, για ακόμη μια φορά, ήδη από το Παρίσι, οι τροϊκανοί έθεσαν το θέμα, βγάζοντας από
τα ρούχα τους τους Έλληνες υπουργούς.
Όμως το αυτί τους δεν ιδρώνει.
Το θέμα έρχεται και επανέρχεται διαρκώς. Αν και έχουν καταφέρει να περάσουν την part time εργασία, αν και έχουν πέσει στο ναδίρ οι μισθοί, αν και περίπου 100.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς κάτω από 800.000 και η ύφεση καλά κρατεί οι τροϊκανοί με τις εμμονές τους ζητούν ακόμη ένα μέτρο που μόνο να οδηγήσει σε νέα υφεσιακή πορεία μπορεί.
Βέβαια το σχέδιο δεν είναι ακριβώς να κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθό, αλλά να περάσουν τα υπόλοιπα μέτρα που ζητά η τρόικα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, αλλά και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό με αυξήσεις ορίων και κατάργηση επί της ουσίας των πρόωρων συντάξεων.
bloko.gr