Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλές και παρακάλια της Αγγλίας σε μία προσπάθεια να μην φύγει η Σκωτία


Ένας διαφορετικός άνεμος έχει αρχίσει να πνέει στην Ευρώπη ξεκινώντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών που άλλαξαν τις ισορροπίες στο ευρωκοινοβούλιο και όπως διαφαίνονται, οι εξελίξεις ενδέχεται να αλλάξουν και οι επιρροές των ισχυρών κρατών μελών.
Μια προέκταση αυτού και οι επικείμενες αλλαγές που θα προκύψουν μέσω των επίσημων εν δυνάμει… διαζυγίων όπως αυτό μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέλλον της «σχέσης» θα κριθεί στις 18 Σεπτεμβρίου και οι ανησυχίες Κάμερον και Βασίλισσας Ελισάβετ «χτυπάνε» κόκκινο. Το ερώτημα είναι έτοιμο: «Should Scotland be an independent country?» (Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;)
Ελισαβετ και Κάμερον ανησυχούν!
Τι αλήθεια θα σημάνει το «διαζύγιο» Ηνωμένου Βασιλείου και Σκωτίας μετά από 300 χρόνια κοινής πορείας υπό την σκέπη της Βασίλισσας; Ποιες οι επιπτώσεις στον πρωθυπουργό Κάμερον;
Με αυτή την ανησυχία οδηγό η Βασιλομήτωρ αποφάσισε να μεταβεί την ημέρα του Δημοψηφίσματος στη Μπάλμοραλ της Σκωτίας ως μια συμβολική κίνηση που θα δείχνει πως η «μαμά» Μεγάλη Βρετανία δεν επιθυμεί το διαζύγιο. Για αυτόν τον λόγο έχει ζητήσει να έχει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των συνεχόμενων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν τη δυναμική των «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ».
Εδώ έρχεται η διαβεβαίωση του Εθνικιστικού Κόμματος της Σκωτίας, το οποίο συνδέεται με τους οπαδούς του «ΝΑΙ» , ότι εάν το επικείμενο δημοψήφισμα οδηγήσει στην απόσχιση τελικά η Ελισάβετ παραμένει για τους Σκωτσέζους η Βασίλισσά τους.
Ο Κάμερον από την πλευρά του πιέζεται ιδιαίτερα έντονα από τις πρόσφατες έρευνες δηλώνοντας, απευθυνόμενος στους Σκωτσέζους «θέλουμε απελπισμένα να μείνετε». Μάλιστα χαρακτήρισε το ΝΑΙ ως «Αλμα στο άγνωστο» καλώντας το Σκωτσέζικο λαό να σκεφτεί λίγο καλύτερα πριν φτάσει στην κάλπη… Παρακαλά και απειλεί δηλαδή σε μία απέλπιδα προσπάθεια να δείξει στους Σκωτσέζους πως ό,τι κι αν αποφασίσουν θα είναι τελεσίδικο. Σε παλαιότερη ομιλία του δε, είχε τονίσει πως εάν αποφασίσουν να μείνουν δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για δημοψήφισμα, ενώ εάν αποφασίσουν να φύγουν δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επανεισδοκή τους στην μεγάλη βρετανική οικογένεια.
Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι ο Κάμερον βλέποντας το ΝΑΙ και την απόσχιση της Σκωτίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται θέτει διλήμματα προς τον Σκωτσέζικο λαό για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν τόσο για τη Σκωτία όσο και για το ισχυρό τώρα Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπρόσθετη πίεση αυτή των Αγορών
Ενδεικτικό της αντιμετώπισης του δημοψηφίσματος ήταν το αποτέλεσμα της «δημοσκόπησης» των επενδυτών, αντανακλαστική αντίδραση του αποτελέσματος των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που θέλουν να επικρατεί μια έκβαση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της G Plus Economics στο Λονδίνο, Λένα Κομίλεβα, δήλωσε στην τηλεόραση του Βloomberg πως «Οι αγορές υπέστησαν σοκ». Τι ακριβώς έγινε;
Τη Δευτέρα το βρετανικό νόμισμα βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος έναντι του δολαρίου και οι μετοχές μεγάλων σκοτσέζικων τραπεζών υποχώρησαν ραγδαία Δεν είναι μόνο οι αγορές όμως καθώς και άλλες έρευνες που διενεργήθηκαν μεταξύ των επενδυτών και επιχειρηματιών και πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θα έφευγαν από τη Σκωτία σε περίπτωση απόσχισης.
Ενδεικτικά σε μια έρευνα του Μαΐου από το σκοτσέζικο Εμπορικό Επιμελητήριο, το 8% των επιχειρήσεων στη Σκωτία, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα εάν γινόταν ανεξάρτητη, ενώ ένα επιπλέον 10% δήλωσαν ότι εξετάζει μια τέτοια κίνηση.
Ακόμη και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ενεργειακής πολιτικής της Σκωτίας, θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από την ανεξαρτησία. Το ερώτημα που θέτει ο Doug Stewart, διευθύνων σύμβουλος της Green Energy είναι απλό: «Ποιος θα πληρώσει τα έργα που μέχρι τώρα υποστηρίζονται από το Λονδίνο;».
Σκωτία όπως λέμε... Κατάρ
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland, σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων. Είναι πια σαφές ότι αν πρόκειται κάποια άποψη να επικρατήσει εύκολα αυτή θα είναι του χαρισματικού τοπικού πρωθυπουργού της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος βλέπει την καμπάνια (του) των τελευταίων μηνών να οδεύει προς θρίαμβο. Σε αυτήν, κυρίαρχη θέση προσλαμβάνει η προβολή της επικείμενης ευμάρειας που θα βιώσει ο σκωτσέζικος πληθυσμός σε περίπτωση απόσχισης.
Η Σκωτία των 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχει οικονομική δυνατότητα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασισμένη στην ισχυρή βιομηχανία πετρελαίου, τις σημαντικές πηγές φυσικού αερίου και το στιβαρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτελεί παράλληλα τη βάση των βρετανικών πυρηνικών υποβρυχίων και σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «η ζωή μετά το πολίτευμα», Ντομινίκ Φρίσμπι, διαθέτει όλο το «πακέτο» για να εξελιχθεί σύντομα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου!
Πηγή : koolnews.gr


ΟΛΜΕ: Κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια


Αθήνα
Κενά 3.000 καθηγητών σε γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα εκτιμούν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης) ότι θα παρουσιαστούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.

Η συνολική εκτίμηση για τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι περίπου 3.000.

Σ' αυτά, όπως είπαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, «δεν  μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες σε ειδικότητες στα Επαγγελματικων Λυκείων που δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα Γενικά Λύκεια, όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α' Λυκείου αναμένονται».

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΟΛΜΕ, κενά υπάρχουν στις κάτωθι περιοχές, αλλά υπάρχουν κενά και σε άλλες περιοχές, καθώς ο πίνακας αφορά 33 από σύνολο 59 περιφερειών.  

ΑΘΗΝΑΣ Γ


17


ΑΘΗΝΑΣ Δ


52


ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ


87


ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ


22


ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ


14


ΔΥΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗ


100


ΑΧΑΪΑΣ


26
56

ΒΟΙΩΤΙΑΣ


20


ΔΡΑΜΑΣ


25


ΕΥΒΟΙΑ


5


ΗΛΕΙΑΣ


86


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


189
72

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


8


ΙΩΑΝΝΙΝΑ


8


ΚΑΒΑΛΑΣ


11


KΑΣΤΟΡΙΑ


4


ΚΕΡΚΥΡΑ


62


ΚΟΖΑΝΗΣ


44


ΚΙΛΚΙΣ


30


ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Β


9


ΚΥΚΛΑΔΕΣ Α, Β


200


ΛΑΚΩΝΙΑΣ


47
7

ΛΑΡΙΣΑ


3


ΛΑΣΙΘΙΟΥ


45


ΛΕΣΒΟΥ


48


ΛΕΥΚΑΔΑΣ


34
34

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Β


25


ΠΕΛΛΑΣ


42


ΠΡΕΒΕΖΑΣ


20


ΦΛΩΡΙΝΑ


17


ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


16


ΧΑΝΙΩΝ


60


ΧΙΟΣ


16




ΣΥΝΟΛΟ
1392
169



ΓΕΝ. ΣΥΝ.
1561





Πηγή : Newsroom ΔΟΛ, in.gr


Το πρόγραμμα των Αγώνων ποδοσφαίρου της Κυριακής


ΑΡΗΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (16:00, pamesports, Novasports2)
Αρκετά πράγματα φαίνεται πως θα αλλάξει ο Ζόραν Μιλίνκοβιτς στο ντεμπούτο του στον πάγκο του Άρη. Ο Σέρβος τεχνικός αφού παρακολούθησε, μαζί με τον συνεργάτη του Ζόραν Λόντσαρ, παιχνίδια της ομάδας, έδειξε να καταλήγει στο αρχικό σχήμα που θα χρησιμοποιήσει στο ματς με τον Λεβαδειακό. Μοναδικός απών ο Αγκάνθο, που είναι τιμωρημένος από... πέρυσι.
Η αποστολή του Άρη: Έλσνερ, Ίμπε, Ουντότζι, Πουλίδο, Αγγελούδης, Διούδης, Ηρακλής, Καραγκούνης, Κύργιας, Μανιάς, Μπουζάνης, Οικονομόπουλος, Παπαδόπουλος, Σουνάς, Σταυρόπουλος, Τάτος, Τριανταφυλλάκος, Τσουμάνης και Ψυχογιός.
Με τρεις απουσίες ταξίδεψε στην Θεσσαλονίκη ο Λεβαδειακός . Οι Βοιωτοί συγκεκριμένα δεν θα έχουν στην διάθεση τους τον Βασιλείου αλλά και τον Λαμπρόπουλο, καθώς οι δύο ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τους τραυματισμούς που τους ταλαιπωρούν. Εκτός αποστολής έμεινε και ο Κάντζι καθώς κρίθηκε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να αγωνιστεί.
Η αποστολή του Λεβαδειακού: Πρζιρόβσκι, Στρατηλάτης, Μουλόπουλος, Σανγκινέτι, Γεωργίου, Λυκογιάννης, Μαχαίρας, Πετράτσι, Μανόλο, Μπούστο, Σκέμπης, Μάγκας, Κάπο, Ροζέριο, Κονέ, Μάντζιος, Ιωαννίδης, Γιάντσης, Ορτέγκα.
ΑΠΟΛΛΩΝ - ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ (18:15, pamesports, Novasports7)
Με μία απουσία αναμένεται να παραταχθεί στο αυριανό ματς κόντρα στην Καλλονή ο Απόλλων Σμύρνης. Ο λόγος για τον Τζον Καμαρά, που έφτασε αργοπορημένος μετά τις υποχρεώσεις του με την εθνική του ομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο τεχνικός της «ελαφράς ταξιαρχίας», Αλέκος Βοσνιάδης, να τον αφήσει εκτός αποστολής από το... ντέρμπι των «νεοφώτιστων».
Η αποστολή του Απόλλωνα: Αλβαρεζ, Μπλάζεκ, Βέρτζος, Γουμάγιας, Διαμάντης, Δεληζήσης, Αργυρόπουλος, Κόρμπος, Μίνγκα, Έγκον, Παντελιάδης, Πετρόπουλος, Τζόρβας, Τσιλιγκίρης, Τσεμπερίδης, Παπαζαχαρίας, Φαρινόλα, Τσοκάνης, Γκουέλα.
Να συνεχίσει τα καλά αποτελέσματα που έχει στις τρεις πρώτες αγωνιστικές θέλει η Καλλονή. Στην αποστολή των Καλλονιατών βρίσκονται για πρώτη φορά και τα δυο «αστέρια» της ομάδας, Εμμάνουελ Περόνε και Χουάνλου, οι οποίοι αμφότεροι αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους. Ωστόσο ο Γιάννης Μαντζουράκης στερείται των υπηρεσιών των Αγρίτη, Κριπιντίρη και Γκαρσία.
Η αποστολή της Καλλονής: Σιδεράκης, Χογκ, Χωριανόπουλος, Λεάντρο Πίντο, Αναστασιάδης, Μποντάνι, Μαρσέλο, Λεοζίνιο, Φαρία, Χουανλού, Μανούσος, Καζάκης, Γκάσιτς, Γάλλας, Περόνε, Λαμπρόπουλος, Σιλιγαρδάκης, Βλαστέλης, Γιουκαρής .

Ο.Φ.Η. - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ (18:15, pamesports, Novasports4)
Παπάζογλου, Κουτσιανικούλης και Γκαλέτι ετοιμάζονται να παίξουν για πρώτη φορά μαζί με την ευχή ότι θα βρουν επιτέλους τελικά τον δρόμο προς τα δίχτυα. Σύμφωνα με όσα δοκίμασε στην προπόνηση της Παρασκευής, ο Παύλος Δερμιτζάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει μαζί τους τρεις προαναφερθέντες, κάτι που ήταν και το πλάνο από την αρχή της χρονιάς.
Η αποστολή του ΟΦΗ: Βερόν, Γκαλέτι, Δασκαλάκης, Ζβαστίγια, Ζε, Ζόρο, Κάλαϊτζιτς, Κουτσιανικούλης, Λαμπρόπουλος, Μακρής, Μιλιάζες, Μονιάκης, Μπούρμπος, Νιμανί, Όγιος, Παπάζογλου, Περογαμβράκης, Στάθης, Τριποτσέρης και Φερντάντες.
Να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στον αγώνα με τον Απόλλωνα θέλει ο Αστέρας. Ο Σάκης Τσιώλης έχει προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του για το παιχνίδι, με τον Λισγάρα να επιστρέφει από τιμωρία, ενώ νοκ άουτ για ένα ακόμη παιχνίδι βρίσκονται οι Μπαρτολίνι, Κουρμπέλης .
Η αποστολή του Αστέρα: Ερνάντεζ, Μπαντής, Τσαμπούρης, Κοντοές, Πιπίνης, Ζαραδούκας, Λισγάρας, Γκόιαν, Μουνάφο, Ζησόπουλος, Ουσέρο, Κάφα, Ναβάρο, Ντε Μπλάσις, Γκρατσίνι, Μπαράλες, Χουάνμα και Καράσκο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (18:15, pamesports, Novasports2)
Με τον Μίμη Κουλουχέρη να επανέρχεται στο κανονικό πρόγραμμα, ύστερα από την εσωτερική τιμωρία που του είχε επιβληθεί, θα παραταχθεί ο Πανιώνιος . Ο Νίκος Παντελής είδε τον Αυλωνίτη να γυμνάζεται σε κανονικούς ρυθμούς και έτσι τον συμπεριέλαβε στους εκλεκτούς. Μαζί θα είναι και το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, ο Γιάννου, ο οποίος αν αγωνιστεί θα κάνει ντεμπούτο με τα «κυανέρυθρα». Αντίθετα νοκ άουτ για το αυριανό ματς τέθηκαν οι τραυματίες Παντίδος και Τόσκας.
Η αποστολή του Πανιώνιου: Γιαννακόπουλος, Παπαδόπουλος, Κούρντι, Αυλωνίτης, Κουλουχέρης, Λαμπρόπουλος, Κούρος, Γιάννου, Πάνος, Μενδρινός, Μητρόπουλος, Καλτσάς, Παναγιωτούδης, Ντούνης, Κολοβός, Αραβίδης, Καμπάνταης, Μαρουκάκης, Λάσνικ, Ριβέρο.
Δυνατά έχει ξεκινήσει ο Πανθρακικός στο πρωτάθλημα και αυτό θέλει να διατηρήσει ο Άκης Μάντζιος . Ο Δημήτρης Κουτσόπουλος που είχε αποχωρήσει στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από την αποστολή και την θέση του να πάρει ο Γιώργος Αθανασιάδης. Εκτός αποστολής λόγω τραυματισμού έμειναν και οι Αχιλλέας Σαρακατσάνος, Πάπε Εμπόου και Διονύσης Μακρυδημήτρης.
Η αποστολή του Πανθρακικού: Σκλιοπίδης, Πόποβιτς, Λαδάκης, Τζάνης, Χρήστου, Μπαικαρά, Ζεκίνια, Ντιόγκο, Αθανασιάδης, Παπαγεωργίου, Κάσες, Μίκουλιτς, Ρομέου, Σέρεμετ, Ζοσέ, Ίγκορ, Τριανταφύλλου και Κατσικοκέρης.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (20:30, pamesports, Novasports1)
Το περσινό παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό θέλουν να επαναληφθεί στον Πλατανιά και να πάρουν τη νίκη. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δε θα έχει στη διάθεσή του τον Θέρα. Ο ποδοσφαιριστής των Χανιωτών τέθηκε νοκ άουτ για το ματς με το «τριφύλλι», ενώ αντίθετα στην αποστολή βρίσκεται ο Μοράλ, ο οποίος γυμνάστηκε κανονικά τις δύο τελευταίες μέρες.
Η αποστολή του Πλατανιά: Αγκιλέρα, Γιακουμάκης, Γιωργαλλίδης, Γουνδουλάκης, Δημήτρης, Ζουμπουλάκης, Ιντζίδης, Κατάι, Μοράλ, Μπέλιτς, Ναζλίδη, Περιστερίδης, Πόποβιτς, Ραφαέλ, Σιώπης, Στόλερ, Τέτε, Τόρες, Φαΐσκα, Φερνάντες .

Πηγή : pamesports.gr