Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κοροϊδία με την επιστροφή φόρου


Tην αποσύνδεσαν από τον ΕΝΦΙΑ, την «μπλοκάρουν» για τυχόν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.  
Δεν έχουν τελειωμό η κοροϊδία και η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό με το πιστωτικό εκκαθαριστικό στο… χέρι, για να πάρουν πίσω τον φόρο εισοδήματος που τους κρατάει η Εφορία. Η πολυσυζητημένη εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, που εκδόθηκε στα μέσα Αυγούστου και με την
οποία υποτίθεται ότι άνοιγε ο δρόμος για τις επιστροφές φόρων, ήταν δώρον άδωρον. 
Των Μάριου Χριστοδούλου Κώστα Τσάβαλου

Ναι μεν η κ. Σαββαΐδου, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, αποσύνδεσε τις επιστροφές φόρων με τον συμψηφισμό τυχόν οφειλών των δικαιούχων από τον συγκεκριμένο φόρο, ωστόσο διατήρησε σε ισχύ παλαιότερη απόφαση (ισχύει από την 1η Ιουλίου), σύμφωνα με την οποία πριν από την επιστροφή οποιουδήποτε φόρου (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.ά.) θα πρέπει να προηγούνται διασταυρώσεις για τυχόν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Λογικό… Μόνο που οι εφορίες και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να κάνουν αυτές τις διασταυρώσεις για να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, αν κάποιος οφείλει στα Ταμεία. Η δυνατότητα αυτή υποτίθεται ότι θα δοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, και μέχρι να καταστούν εφικτές οι διασταυρώσεις αυτές, επιστροφές δεν θα γίνονται.

«Θα σας ενημερώσουμε» 
Αυτή είναι η απάντηση που παίρνουν και όσοι φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφής φόρου, απευθύνονται στις εφορίες για να μάθουν γιατί δεν έχουν δει ακόμα να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται. 
Μάλιστα καλούνται από τα αρμόδια τμήματα των εφοριών να υποβάλουν και αίτηση για την επιστροφή του φόρου, η οποία ακολουθεί τη γνωστή οδό της… αρχειοθέτησης, συνοδευόμενη από την απάντηση «θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε κάτι». Η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών είχε αποτέλεσμα την αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρων από τα 666 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου στα 742 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης. Κατά τ’ άλλα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αυξάνονται και πληθύνονται. 
Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, το «μπλοκάρισμα» των επι­στροφών ξεκίνησε από παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «ακόμα και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων υπόχρεων καταβολής ΕΝΦΙΑ συμψηφίζονται αυτομάτως με οφειλές του κράτους προς τους φορολογουμένους από επιστροφές φόρου εισοδήματος». 
Με την απόφαση του Αυγούστου «πάγωσε» έως τις 30 Σεπτεμβρίου (ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ) η ισχύς της προηγούμενης, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επιστροφές φόρου εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Δεν επικοινωνούν! 
Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Φορολογικής Διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν «επικοινωνούν» για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τυχόν οφειλές των δικαιούχων. Θεωρητικά η ΓΓΔΕ έχει στη διάθεσή της στοιχεία για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τον πραγματικό χρόνο αλλά προηγούμενο, γεγονός που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα ο φορολογούμενος μπορεί να έχει τακτοποιήσει τις οφειλές του (να πλήρωσε ή να τις ρύθμισε). 
Ακριβώς αυτή η αδυναμία ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής εφαρμογής ήταν που οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να απαλλάξει από την προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας τους φορολογουμένους που θα αιτηθούν απαλλαγή ή έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ. Οι δικαιούχοι των απαλλαγών θα έπρεπε να μπουν στην ταλαιπωρία της προσκόμισης της ασφαλιστικής ενημερότητας, εκτός των άλλων δικαιολογητικών που προβλεπόταν και στην περίπτωση του «χαρατσιού», ενώ τώρα θα περιοριστούν μόνο στην υποβολή της αίτησης.

 Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών, bloko.gr


Τα 49 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που κινδυνεύουν με «λουκέτο»


Με αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν 49 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό για την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, πρόκειται για σχολές που παρουσιάζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
Οι σχολές αυτές χαρακτηρίζονται από τους αξιολογητές ως «μη αυτοδύναμες» και λειτουργούν αυτή την στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ, κάτι που δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με την έκθεση ΑΔΙΠ, παρά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά, ένας σημαντικός αριθμός τμημάτων ΑΕΙ εξακολουθεί να μην πληροί το κριτήριο της αυτοδυναμίας, δηλαδή τα μέλη των ΔΕΠ/ΕΠ να είναι περισσότερα από εννέα.
Πρόκειται για τα Ισπανικής Γλώσσας, Τουρκικών Σπουδών και Σλαβικών σχολών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και το τμήμα Οικονομικών Επιστημώντου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όσον αφορά τα ΤΕΙ, με λουκέτο κινδυνεύουν αρκετά τμήματα.
Στο ΤΕΙ Αθήνας, κινδυνεύουν τα τμήματα Αισθητικής, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικής, Προσχολικής Αγωγής και Βιβλιοθηκονομίας.
Στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας κινδυνεύουν τα τμήματα Οικολογίας και Νοσηλευτικής.
Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα, στο στόχαστρο βρίσκονται τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μαιευτικής, Μηχανικών Πληροφορικής και Ψηδιακών Μέσων.
Στο ΤΕΙ Ηπείρου κινδυνεύουν τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Λογοθεραπείας και Νοσηλευτικής.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας τα τμήματα Διατροφής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Νοσηλευτικής, Τεχνολογίας Τροφίμων και Πολιτικών Μηχανικών.
Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αντιστοίχως, τα τμήματα Λογιστικής, Αισθητικής, Προσχολικής Αγωγής, Μηχανολόγων Οχημάτων.
Στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων, Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων και Τεχνολόγων Περιβάλλοντος.
Στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, τα τμήματα Διοίκησης Συστημάτων Ανεφοδιασμού και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης.
Στο ΤΕΙ Κρήτης κινδυνεύουν τα τμήματα Διατροφής, Κοινωνικής Εργασίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Στο ΤΕΙ Πελοποννήσου τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Λογιστικής, και Τεχνολογίας Τροφίμων.

Τέλος, στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας κινδυνεύουν τα τμήματα Λογιστικής, Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και Διοίκησης Τουριστικών Μονάδων
Πηγή : http://newpost.gr/


Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε στην Ελλάδα η μεσαία τάξη που τους λέγαμε είλωτες


του Κώστα Βουκελάτου
Χάσαμε τα αυτοκίνητα μας, τα ακίνητά μας, τον μισθό μας, την αξιοπρέπεια μας, τον ύπνο μας, την επιχείρηση μας. 
Κυρίες και κύριοι θα λέμε κάποτε στα παιδιά μας ότι προερχόμαστε από την μεσαία τάξη την οποία δεν γνώρισαν.
Η αστική τάξη κρατούσε όρθια και συντηρούσε αυτή την χώρα, ήταν η ραχοκοκαλιά της κι απορώ με την κυβέρνηση τι πίστευε ότι θα καταφέρει φορολογώντας ασύστολα και μειώνοντας τα εισοδήματα μας εκτός από το σχέδιο της πλήρης χρεωκοπία μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης. 
Η ύφεση αυτή χρεοκόπησε το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας την οποία όπως φαίνεται και με τις νέες κινήσεις μειώσεων και παράλογων φορολογικών απαιτήσεων μόνο για ένα καλό σχέδιο προς τον πλήρη αφανισμό της φαίνεται και ποιο το όφελος;; 
Ποιόν ωφελεί ο αφανισμός της μεσαίας τάξης; Σίγουρα όχι την κυβέρνηση, την Ελλάδα και τους έλληνες. Η πολιτική της λιτότητας που επιβάλει η Τρόικα λανθασμένα αδιαφορώντας για έναν ολόκληρο λαό και μια χώρα, η οποία ακολουθείτε και κατά γράμμα από την κυβέρνηση χωρίς αντιρρήσεις οδηγεί την χώρα στον γκρεμό με εγκληματικούς χειρισμούς. 
Ύφεση και υποτίμηση των εισοδημάτων και των περιουσιακών μας στοιχείων, η υπεξαίρεση προνοιακών επιδομάτων από τους δικαιούχους, μαζί με την ανεργία στο 27,3% έχει δημιουργήσει ξανά στην Ελλάδα την κοινωνική τάξη που ονομάζεται είλωτες, είμαστε όλοι δούλοι του κράτους και χωρίς προοπτική. 
Ποτέ οι πλούσιοι δεν συντηρούσαν το κράτος, ποτέ το κεφάλαιο δεν έδινε στο κράτος. Πάντα έβρισκε τρόπους να διαφεύγει και μόνο η μεσαία τάξη συντηρούσε και τροφοδοτούσε την όποια ευημερία και στήριζε την δημοκρατία και τώρα κινδυνεύει με αφανισμό γιατί την οδηγεί η ίδια η κυβέρνηση στον αφανισμό. 
Αυτή η βίαιη κοινωνική αποδιάρθρωση δε θα κουραστώ να το λέω και να το γράφω δεν θα μας βγει σε καλό δεν πάμε καλά δεν οδηγούμαστε καλά αυτή η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της καταπίεσης μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρει. 
Εάν η μεσαία τάξη δεν ενεργοποιηθεί και δεν αντισταθεί στην μοίρα της και δε διεκδικήσει σοβαρά και όχι συνδικαλιστικά η κομματικά στο να μπει φρένο στην ασύστολη και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης τότε η μοίρα όλων μας είναι προδιαγραμμένη. 
Σκεφτείτε μόνο την Ελλάδα χωρίς την μεσαία τάξη, μόνο με πλούσιους και φτωχούς σε τι επίπεδο θα βρεθούμε και τι έχει να γίνει όταν σε ένα κράτος θα υπάρχει μια ανίκανη να προστατεύσει τους έλληνες κυβέρνηση και το 3% της πλούσιας ελίτ απέναντι από τους φτωχούς, πλούσιοι εναντίον φτωχών και επακόλουθο ο νόμος της ζούγκλας. 
Σήμερα διαπραγματεύεται και πάλι η κυβέρνηση με την Τρόικα και τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο, η τρόικα απαιτεί και η κυβέρνηση δεν λέει να δείξει τα δόντια της να δείξει ότι είναι φιλοξενούμενοι οι τροικανοί και δεν πρέπει να απαιτούν απλά να συμβουλεύουν. 

Όλα λοιπόν δείχνουν σκοτεινά και μαύρα και κανένας δεν ακούει τον επιθανάτιο ρόγχο της μεσαίας τάξης αλλά θέλω να ελπίζω ότι όπως γίνεται και στην φύση το σκοτάδι γίνεται πυκνότερο λίγο πριν την αυγή.
Πηγή : Freepen.gr


Σύγχρονο Κωσταλέξι στην Καλλιθέα: Τη φυλάκισαν και τη βασάνιζαν για 8 χρόνια στο ίδιο της το σπίτι


Ένα νέο Κωσταλέξι στην καρδιά της Αθήνας φέρνει στο φως το Έθνος της Κυριακής.  Ο λόγος για τον απάνθρωπο εγκλεισμό της ορφανής και ανάπηρης Μαρίας Παπαδοπούλου. Η 36χρονη κοπέλα, που σώθηκε από θαύμα, νοσηλεύεται σε κρατικό νοσοκομείο από τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας ωστόσο χάσει το αριστερό της πόδι από τα βασανιστήρια, αφού είχε πέσει θύμα 77χρονης Ρωσοπόντιας που την πρόσεχε τα τελευταία χρόνια, και 50χρονου συγγενούς της.
Μαζί της απέσπασαν την ακίνητη περιουσία και εισέπρατταν τη σύνταξη των 1.200 ευρώ που έπαιρνε, την κρατούσαν σε μπαλκόνι φωταγωγού, χωρίς φαγητό και νερό, με το σπασμένο πόδι της δεμένο σε ξύλο αφήνοντάς την να σαπίζει από τις κατακλίσεις.
Η άτυχη Μαρία θα είχε χάσει τη ζωή της αν δεν την έσωζαν οι γείτονες στην πολυκατοικία της Καλλιθέας οι οποίοι μόλις αντιλήφθηκαν την κατάστασή της ειδοποίησαν την υγειονομική υπηρεσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από παρέμβαση της εφημερίδας, κινητοποιήθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που διαπίστωσε πως η 36χρονη ήταν ένα βήμα πριν τον θάνατο. Έτσι με διαδικασία αστραπή ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού σε βάρος της 77χρονης και του 50χρονου ενώ δόθηκε κατεπείγουσα παραγγελία για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.
Παράλληλα, η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα για το πως πέρασε στα χέρια της 77χρονης το διαμέρισμα της Μαρίας καθώς προκύπτει από το συμβόλαιο ότι η 36χρονη δώρισε το 2008 το σπίτι της στη κατηγορουμένη κρατώντας ευτυχώς την επικαρπία.  Επιπλέον, διερευνάται εάν διαμένουν τώρα στο σπίτι άλλοι από τον κύκλο των κατηγορουμένων ώστε να απομακρυνθούν για να επιστρέψει εκεί η Μαρία μετά τη νοσηλεία της. Αυτεπάγγελτα η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες για να διοριστεί δικαστική παραστάτης της Μαρίας η γειτόνισσά της Ιωάννα Πλεύρη που είναι συνεχώς στο πλάι της.
«Θα ήθελα να γυρίσει σπίτι μου αλλά φοβάμαι. Με χτύπαγαν. Δεν μου έδιναν νερό για να μην κατουριέμαι και λερώνω συνέχεια. Δεν με αγαπάει. Θέλω άλλη γυναίκα να με προσέχει». Ο θάνατος της γιαγιάς της Μαρίας την έφερε στο σημείο να επιχειρήσει να βάλει τέρμα στη ζωή της, πέφτοντας από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και να μείνει ανάπηρη. Η μητέρα της η οποία πέθανε το 2006 είχε αναθέσει στην 77χρονη να τη προσέχει όταν δούλευε.
Στο πλευρό της Μαρίας στο νοσοκομείο βρίσκεται η Ιωάννα, η γειτόνισσά της, η οποία δήλωσε: «Την ξέρω από μικρή. Ήταν ένα λιγομίλητο, ντροπαλό κορίτσι. Ήμασταν ήσυχοι, η κυρία, που συνέχισε να τη φροντίζει μετά από τον θάνατο της μητέρας της, έμοιαζε πολύ καλή. Της μιλούσε όμορφα και την πρόσεχε, ερχόταν συχνά και κοινωνική λειτουργός. Ώσπου ξαφνικά έβγαλαν τη Μαρία με το κρεβάτι της στον φωταγωγό, χωρίς να μπορούμε να τη δούμε. Μπροστά είχαν κρεμάσει σεντόνια. Όταν τη ρωτήσαμε, μας είπε “με βγάλανε γιατί βρωμούσα”. Ό,τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Η Μαρία φώναζε συνεχώς, για νερό, πορτοκαλάδα, σουβλάκι. “Ήπιες νερό. Φτάνει”» της έλεγαν.
Πηγή : http://www.usay.gr/


Το σχέδιο του Ομπάμα για τους τζιχαντιστές


Το σχέδιο του Ομπάμα για τους τζιχαντιστές 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παρουσιάσει την Τετάρτη ενώπιον του Κογκρέσου και του αμερικανικού λαού τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ, που όπως είπε ο ίδιος, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε απειλή για τις ΗΠΑ.
Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία με στόχο να "περιγράψει ποιό θα είναι το σχέδιο" και την Τρίτη θα συναντήσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για να τους ζητήσει τη στήριξή τους προς το σχέδιο αντιμετώπισης των τζιχαντιστών οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.
Ο πρόεδρος, ο οποίος ηγήθηκε εκστρατείας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, δεν έχει παρουσιάσει μία σαφή στρατηγική αντιμετώπισης του ΙΚ και τον περασμένο μήνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "δεν έχουμε ακόμη κάποια στρατηγική".
"Θέλω απλά ο αμερικανικός λαός να καταλάβει τη φύση της απειλής και με ποιόν τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε και να έχει εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε", είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC "Meet the Press", η οποία προβλήθηκε σήμερα και μαγνητοσκοπήθηκε χθες Σάββατο.
"Η επόμενη φάση είναι να ξεκινήσουμε επιθέσεις", είπε.
Η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
"Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι δεν έχουμε πληροφορίες για απειλές στην πατρίδα μας" από το ΙΚ, αλλά η οργάνωση έχει προσελκύσει ξένους τζιχαντιστές από δυτικές χώρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ 'ανενόχλητοι'. "Συν τω χρόνω, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την πατρίδα", είπε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ ή στη Συρία λέγοντας "δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον πόλεμο στο Ιράκ" και περιέγραψε τις προσπάθειες που κατέβαλε την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία για τον σχηματισμό συμμαχίας.
Αυτή θα είναι "παρόμοια με το είδος της εκστρατείας αντιτρομοκρατίας την οποία πραγματοποιούμε συστηματικά τα τελευταία πέντε, έξι, επτά χρόνια", είπε.
"Θα αποτελέσουμε τμήμα μίας διεθνούς συμμαχίας, η οποία θα πραγματοποιεί αεροπορικά πλήγματα για την υποστήριξη των ενεργειών των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων και των κουρδικών".
Άλλες εννέα χώρες έχουν συμφωνήσει να ενταχθούν στον "πυρήνα" αυτής της συμμαχίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ βρίσκονται σε αποστολή στην περιοχή προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. "Θα τους αποδυναμώσουμε συστηματικά. Θα συρρικνώσουμε τα εδάφη που ελέγχουν και στο τέλος θα τους νικήσουμε", είπε ο Ομπάμα.
Στην ίδια συνέντευξη, ο αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο αν θα δώσει εντολή για αεροπορικά πλήγματα στη Συρία. "Η στρατηγική μας τόσο για το Ιράκ όσο και για τη Συρία είναι ότι θα καταδιώξουμε τους τζιχαντιστές του ΙΚ και τους πόρους τους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται".
Τόνισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον θα χρειαστεί τη βοήθεια των σουνιτικών αραβικών χωρών στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας.
"Θεωρώ ότι...ίσως για πρώτη φορά, είναι απολύτως σαφές ότι το πρόβλημα για τα σουνιτικά κράτη στην περιοχή -πολλά εκ των οποίων είναι σύμμαχοί μας- δεν είναι μόνο το Ιράν. Δεν είναι απλώς ζήτημα σουνιτών-σιιτών", σχολίασε. Το Ιράν είναι στο μεγαλύτερο μέρος του σιιτικό.
Ο Ομπάμα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική επειδή εμφανίζεται να μην ασχολείται στενά με την ιρακινή κρίση, κυρίως μάλιστα όταν έπαιξε γκολφ λίγα μόνο λεπτά αφότου πληροφορήθηκε τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τους τζιχαντιστές.
Όπως είπε στο NBC, θα ήθελε "να κάνει διακοπές από τον Τύπο", αλλά παραδέχτηκε ότι η επιλογή του γκολφ ήταν κακή.
Όπως εξήγησε, θα έπρεπε να είχε φανταστεί πως θα έδειχνε αυτό αλλά, σχολίασε ότι το "θέατρο" που προϋποθέτει το αξίωμα του προέδρου είναι "κάτι που δεν μου έρχεται πάντα αβίαστα".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.enikos.gr/


Η Εθνική τού χθες και του σήμερα


Το Sport24.gr τσεκάρει το ρόστερ της Εθνικής στο εναρκτήριο παιχνίδι για τα προκριματικά του Εuro 2012 και το συγκρίνει με το φετινό και με αυτό του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Άλλαξε ή όχι; Διαβάστε αναλυτικά
 για κάτι είχε επικριθεί ο Ότο Ρεχάγκελ στο εν Ελλάδι πέρασμά του, το οποίο κρίνεται πέρα για πέρα επιτυχημένο, ήταν οι επιλογές του σχετικά με το ρόστερ της Εθνικής και πως την είχε μετατρέψει σε ένα "κλειστό κλαμπ", όπου οι επιλογές του ήταν συγκεκριμένες και έκανε πολύ λίγες αλλαγές, ειδικά από το 2004 και έπειτα.
Με τον Φερνάντο Σάντος αυτό δεν συνέβη, υπήρξε μεγάλη ανανέωση, μιας και ο χρόνος αποδείχτηκε... αμείλικτος και ορισμένοι παίκτες δεν μπορούσαν πλέον να προσφέρουν, έστω και αν υπήρξαν οι παλιές καραβάνες που παράμεναν στο ρόστερ, αποτελώντας τον "συνδετικό κρίκο" του παλιού με το νέο, το φρέσκο.
Η ανανέωση έγινε σταδιακά, πολλά νέα πρόσωπα βγήκαν μπροστά και πρωταγωνίστησαν με την "γαλανόλευκη" και υπήρξαν εκείνες οι "σημαίες" που συνέχιζαν να προσφέρουν και να θυμίζουν παράλληλα τις ένδοξες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος.
Η Εθνική μας μπήκε σε μια νέα εποχή πλέον με τον Κλάουντιο Ρανιέρι στον πάγκο της, με τον Ιταλό κόουτς να κάνει τις πρώτες του κλήσεις για τον αγώνα με τη Ρουμανία στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας.
Αν συγκρίνει κανείς τις επιλογές του Σάντος τέσσερα χρόνια πριν στα προκριματικά του Euro 2012, θα δει κανείς ότι όντως έχει υπάρξει αρκετά σημαντική διαφοροποίηση. Όχι ότι δεν υπάρχουν ορισμένες "σταθερές", όμως πολλοί αποτέλεσαν παρελθόν και κάποιοι άλλοι ήρθαν στην θέση τους.
Οι κλήσεις του Πορτογάλου κόουτς για τον αγώνα με την Γεωργία στο Φάληρο, αλλά και για εκείνον με την Κροατία λίγες ημέρες μετά, ήταν οι εξής: Τζόρβας, Σηφάκης, Μιχαηλίδης, Βύντρα, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαλεζάς, Καφές, Τζιόλης, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Νίνης, Κονέ, Μήτρογλου, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Σαμαράς, Πετρόπουλος.
Στον αντίποδα, ο Ιταλός προπονητής επέλεξε τους εξής: Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Τοροσίδης, Βύντρα, Μανωλάς, Μόρας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Χολέμπας, Καράμπελας, Σαμαράς, Χριστοδουλόπουλος, Μανιάτης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Κονέ, Φορτούνης, Σαλπιγγίδης, Διαμαντάκος, Μήτρογλου, Αθανασιάδης. Βέβαια, ο Μάνταλος πήρε την θέση του τραυματία Μανιάτη, ο Τζαβέλλας την θέση του Καράμπελα, ενώ εκτός έμεινε ο Σιόβας λόγω του ότι δεν ήταν τελικά έτοιμος.
Δέκα κοινοί παίκτες στα δύο ρόστερ
Συνυπολογίζοντας και εκείνους που κλήθηκαν αρχικά, βγήκαν μετά λόγω τραυματισμού και αυτούς που τους αντικατέστησαν, συνολικά δέκα παίκτες είναι... κοινοί στα δυο ρόστερ. Εν ολίγοις, πάνω από 50% είναι διαφοροποιημένο το ρόστερ αυτή την τετραετία.
Οι Βύντρα, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Αβρ. Παπαδόπουλος, Κονέ, Σαλπιγγίδης, Μήτρογλου και Σαμαράς ήταν το 2010 στις κλήσεις του Σάντος και βρίσκονται τώρα στις επιλογές του Ρανιέρι. Οι περισσότεροι είναι σε πολύ καλή ηλικία και έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους, μιας και ήταν πολύ μικροί όταν κλήθηκαν το 2010 και δεν θεωρούνται τελειωμένοι.
Αν, δε, συγκρίνουν την ομάδα του Ρανιέρι και την τελική 23άδα για το πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Ιταλός κόουτς έβαλε τις... πινελιές του, αλλά σε μεγάλο βαθμό κινήθηκε στα ίδια μονοπάτια με τον προκάτοχό του. Άλλωστε, ο ίδιος είπε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τη Ρουμανία πως "δεν φέρνεις επανάσταση σε λίγες ημέρες".
Η σύγκριση με το πρόσφατο Μουντιάλ
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Σάντος επέλεξε τους εξής: Καρνέζης, Γλύκος, Καπίνο, Μανωλάς, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Τζαβέλλας, Βύντρα, Τοροσίδης, Τζιόλης, Σάμαρης, Μανιάτης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ταχτσίδης, Φετφατζίδης, Χριστοδουλόπουλος, Κονέ, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου, Γκέκας.

Οι τερματοφύλακες είναι ίδιοι, στην άμυνα πρόσθεσε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος θα ήταν στο Μουντιάλ, αν δεν ήταν τραυματίας, ενώ επανήλθε ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω του ότι δεν ήταν απολύτως έτοιμος και προτιμήθηκαν άλλοι.
Ο Διαμαντάκος μπήκε αντί του Γκέκα, ο Φορτούνης κλήθηκε, μιας και ο Καραγκούνης σταμάτησε από την Εθνική, ενώ έμεινε εκτός και ο Κατσουράνης, ο οποίος ήταν στα γήπεδα της Βραζιλίας. Ο Φετφατζίδης επίσης δεν ήταν μέσα στις προτιμήσεις του Ιταλού προπονητή, αν και παίζει στο Καμπιονάτο και την Τζένοα, ενώ δεν υπάρχει πλέον και ο Τζιόλης, με τον Μάνταλο να παίρνει για πρώτη φορά το... χρίσμα και να καλείται στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Όσο για τον Σιόβα, θα ήταν στο Μουντιάλ, αλλά το απέτρεψε ο τραυματισμός του, ενώ κλήθηκε τώρα και τελικά έμεινε εκτός λόγω ανετοιμότητας.
Προφανώς, ο Ρανιέρι προτίθεται να βάλει νέα πρόσωπα στην Εθνική, θα τσεκάρει συνεχώς τους Έλληνες της χώρας μας και τους λεγεωνάριους και αναλόγως με την παρουσία τους, θα παίρνει και τις αποφάσεις τους. Προς το παρόν, πηγαίνει στα σίγουρα, κάνοντας όμως και κάποιες αλλαγές, δίνοντας έναν διαφορετικό "αέρα" στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Πηγή : http://www.sport24.gr/


Ο Χάμιλτον θριάμβευσε στο γκραν πρι στη Μόντσα


Ο Λιούις Χάμιλτον θριάμβευσε στο ιταλικό γκραν-πρι στη Μόντσα. Η Mercedes έκανε το 1-2, καθώς στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Νίκο Ρόσμπεργκ. Τρίτος ήταν ο Φελίπε Μάσα με Williams.    

Είναι η έκτη νίκη του Χάμιλτον στο εφετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της φόρμουλα 1. Ο βρετανός οδηγός έκανε άσχημη εκκίνηση με αποτέλεσμα να περάσει μπροστά ο Ρόσμπεργκ.  Ομως, ένα λάθος του γερμανού οδηγού έφερε τον Χάμιλτον πάλι στην πρώτη θέση την οποία διατήρησε έως το τέλος. 

Η κατάταξη: 

1. Χάμιλτον, Mercedes
2. Ρόσμπεργκ, Mercedes
3. Μάσα, Williams
4. Μπότας, Williams
5. Ρικιάρντο, Red Bull
6. Φέτελ, Red Bull
7. Πέρες, Force India 
8. Μπάτον, Mclaren
9. Ράικονεν, Ferrari
10. Μάγκνουσεν, McLaren  

Στη βαθμολογία των οδηγών προηγείται ο Ρόσμπεργκ με 238 βαθμούς και ακολουθούν οι Χάμιλτον (216) και Ρικιάρντο (161). 

Στους κατασκευαστές, η Mercedes έχει 454 βαθμούς και ακολουθεί η Red Bull με 272. 

Πηγή : http://www.tanea.gr/


Δωμάτια απόδρασης: Λύσε το γρίφο και δραπέτευσε σε 60' Νέα μόδα στο χώρο της διασκέδασης



Δεν προϋποθέτει ιδιαίτερες γνώσεις, ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη και με 10, περίπου, ευρώ μπορεί να ζήσει κανείς σε έναν άλλο κόσμο. Μπορεί, δηλαδή, να εκτοξευτεί από το 2014 στο 1930, από την πραγματικότητα στο ψυχιατρείο, από την ηρεμία στο έγκλημα. Και όλα αυτά χάρη στα «δωμάτια απόδρασης», μια νέα μόδα στο χώρο της διασκέδασης που έχει προσελκύσει πλήθος κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η ιδέα «φιλοξενείται» στην Ελλάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ στο εξωτερικό οι πολίτες δίνουν εδώ και χρόνια ψήφο εμπιστοσύνης .

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα «δωμάτια απόδρασης» μοιάζουν με διαδραστικό σινεμά ή και με βιντεοπαιχνίδια.

Το κοινό καλείται να λύσει το γρίφο μέσα σε μια ώρα. Υπάρχουν διάφορα θεματικά δωμάτια, τα οποία εντάσσουν τον κόσμο σε μια άλλη εποχή. Μέσα από συγκεκριμένη διακόσμηση και αντικείμενα τα δωμάτια αυτά ενεργοποιούν τη φαντασία και τον ενθουσιασμό. 
Ο νέος αυτός, για την Ελλάδα, τρόπος διασκέδασης δεν κοιτά ηλικίες. Οικογένειες, παρέες αλλά και εταιρικές ομάδες συμμετέχουν στη «μάχη» επίλυσης του γρίφου. Οι τιμές ακολουθούν, συνήθως, μια κλιμακούμενη πορεία που έχει ως συντελεστή τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο δωμάτιο. Όσοι περισσότεροι συμμετέχουν, δηλαδή, τόσο χαμηλότερο θα είναι το ατομικό εισιτήριο. Τα παιχνίδια σχεδιάζονται από 2 έως 5 άτομα.

Ο γρίφος είναι σχεδόν αδύνατον να λυθεί σε λιγότερο από 50 λεπτά, καθώς τα παιχνίδια είναι «ραμμένα» για τη μια ώρα. Παράλληλα, κάτω από το 50% των ατόμων, που συμμετέχουν στα παιχνίδια, αποδρούν και συγκεκριμένα ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 30 – 40 % τα «καταφέρνει».

Εάν κάποιος φοβηθεί μέσα στο δωμάτιο μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σταματήσει και να φύγει από το παιχνίδι.

Να σημειωθεί ότι ανήλικοι κάτω των 15 ετών χρειάζεται να συνοδεύονται από κηδεμόνα για να βοηθηθούν στην επίλυση του γρίφου.

Τα δωμάτια απόδρασης στην Ελλάδα βρίσκονται στα «The MindTrap» (Κομνηνών 18 & Τσιμισκή, 54624, Θεσσαλονίκη), «Locked» (Αγίας Σοφίας 21, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη) και «Athens Clue» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, Αθήνα).

Ξεκινώντας από το «The MindTrap» , το δωμάτιο που ανεβάζει τα ντεσιμπέλ του ενθουσιασμού και κατακτά τις προτιμήσεις, είναι το «Ψυχιατρείο». Ο γρίφος λύνεται στο συγκεκριμένο δωμάτιο εάν ο ασθενής καταφέρει να γλιτώσει από τις ανορθόδοξες μεθόδους του ιατρού και να αποδράσει από το ψυχιατρείο.

Όπως δήλωσε υπεύθυνος του «The MindTrap» στο in.gr, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ετοιμάζουν νέα δωμάτια, όπως ένα παιχνίδι γύρω από τον θάνατο ενός λόρδου, δωμάτιο φυλακής, δωμάτιο που να σχετίζεται με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων και άλλα.

Το «escape room» μπορεί να έχει πάνω από ένα χώρους, ενώ διαθέτει άτομο που επιβλέπει και παρέχει ανά δέκα λεπτά βοήθεια.

Συνεχίζοντας με το «Locked», που άνοιξε τις πύλες της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, τα δωμάτια απόδρασης είναι τα «John Monroe» και «CSI». 

Στο «John Monroe» οι παίκτες καλούνται να εξιχνιάσουν το μυστήριο γύρω από τη δολοφονία του γνωστού ντετέκτιβ, ενώ «CSI» θα ακολουθήσει τη λογική γνωστών τηλεοπτικών σειρών.

Όπως είπαν από το «Locked» στο in.gr, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τουλάχιστον δύο νέα δωμάτια, των οποίων η θεματολογία δεν έχει βγει ακόμα στο φως της δημοσιότητας.

Από την άλλη, όπως αναφέρθηκε, το «John Monroe είναι το παιχνίδι με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Λονδίνο», ενώ για να συμμετέχει κανείς σε αυτό «δεν απαιτούνται γνώσεις μαθηματικών, αλλά απλή λογική, φαντασία και ομαδικότητα».

Πρώτο στο «χορό» των διαδραστικών παιχνιδιών το «Athens Clue», στην Αθήνα, που εγκαινίασε αυτή τη μόδα στις 20 Δεκεμβρίου του 2013.

Πέντε διαφορετικά θεματικά δωμάτια ανεβάζουν την αδρεναλίνη με τη δράση να φτάνει στο πικ της. Από αρχαιολογία μέχρι έγκλημα μπορεί να «συναντήσει» κανείς και συγκεκριμένα να εξασκήσει τη φαντασία του στα δωμάτια: «Prison Break», «John Monroe», «Taken», «Lost statues of Knossos» και «Lev Pasted Laboratory».

Όπως ανέφερε υπεύθυνος του «Athens Clue» στο in.gr, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξουν πέντε ακόμη δωμάτια, ενώ θα είναι οι «μοναδικοί στον κόσμο με δέκα διαφορετικά θεματικά δωμάτια».
Τα δύο πρώτα που θα βγουν στον «αέρα» θα είναι τα «CSI Athens» και «Mission Impossible».

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, «τα δωμάτια απόδρασης τείνουν να εξελιχθούν σε μανία», ενώ «λόγω της μεγάλης ζήτησης ανοίγουν καινούρια».

Να σημειωθεί ότι το κοινό δεν συμμετέχει εύκολα και δεύτερη φορά στο ίδιο παιχνίδι, καθώς το «μικρόβιο» της εξερεύνησης ακολουθεί μια επεκτατική «λογική». Παράλληλα, τα «δωμάτια απόδρασης» σχεδιάζονται με γνώμονα την ομαδικότητα, τη δράση, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό, στοιχεία που παραμερίζουν για λίγο την Ελλάδα του 2014.

Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή : http://entertainment.in.gr/


Δύο πανέμορφες καρυάτιδες έκρυβε στα σπλάχνα της η Αμφίπολη


Αθήνα
Νέα σημαντικά και εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται στο φως από τις συνεχιζόμενες εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.


Στην νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται αναλυτικά:

Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στον εργοταξιακό χώρο του λόφου Καστά, υπό τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με την διεπιστημονική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Κ.Περιστέρη και τη συμμετοχή στελεχών της Διεύθυνσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Έγινε συνολική εκτίμηση των μέτρων, που έχουν ληφθεί για την προστασία του μνημείου, μετά και την καταρρακτώδη βροχή του προηγούμενου 24ωρου, τα οποία και κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά. Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα έργα υποστήλωσης και αντιστήριξης των δομικών στοιχείων στο εσωτερικό του μνημείου, προκειμένου να εξελιχθούν, με ασφαλή τρόπο οι ανασκαφικές εργασίες.



Την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, απομακρύνθηκαν τα χώματα, πίσω από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι γεωστατικές ωθήσεις των γαιών μεταξύ των δύο χώρων.

Με την αφαίρεση των χωμάτων αποκαλύφθηκε, σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση.

Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο.

Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου.

Στον ίδιο χώρο, που δημιουργείται μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, διαπιστώθηκε σημαντική απομείωση διατομής των θολιτών, σε τμήματα τόσο του δυτικού, όσο του ανατολικού τμήματος της θόλου. Αντιστηρίχθηκε η στέψη της θόλου, με την τοποθέτηση ξύλινων δοκών σε επαφή με αφρώδες υπόστρωμα και κατακόρυφη υποστύλωση.

Έγιναν εργασίες αντιστήριξης και του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου, το οποίο φέρει επιστύλιο και γείσο, με ξύλινο πλαίσιο και εγκάρσια στηρίγματα από μεταλλικές σωληνωτές δοκούς. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν οι συνθήκες έδρασης του επιστυλίου. Διαπιστώθηκε ότι η κατακόρυφη ρωγμή του επιστυλίου εκτείνεται σε όλο το ύψος του και είναι διαμπερής.

Στον χώρο μπροστά από το επιστύλιο τοποθετήθηκε τριγωνικό μεταλλικό πλαίσιο, παράλληλα με την νότια πλευρά του. Το επιστύλιο αντιστηρίχθηκε με τέσσερα πλάγια στηρίγματα, τα οποία εδράζονται στο μεταλλικό πλαίσιο.



Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, η αφαίρεση του χώματος μπροστά από το επιστύλιο, επέτρεψε την σοβαρή ενίσχυση της υποστύλωσης του θραυσμένου τμήματος του, με κατακόρυφες σωληνωτές δοκούς, σε ξύλινη επαφή.

Με την αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων, στο χώρο μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύφθηκαν κάτω από το μαρμάρινο επιστύλιο, ανάμεσα στις, επίσης, μαρμάρινες παραστάδες, δύο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες, από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό, διατομής 0,20Χ0,60 μ.

Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει.

Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα.

Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους. Η διάταξη της δεύτερης εισόδου με τις καρυάτιδες αποτελεί σημαντικό εύρημα, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι πρόκειται για εξέχον μνημείο, ιδιαίτερης σπουδαιότητας.

Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πoρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.

Πρόκειται για δεύτερο τοίχο σφράγισης που ακολουθεί την ίδια τεχνική, όπως και στην πρόσοψη του ταφικού μνημείου. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό της προσπάθειας των κατασκευαστών για την αποτροπή εισόδου στο μνημείο.

Τις εξελίξεις στην Αμφίπολη σχολίασε από τη ΔΕΘ ο Ευάγγελος Βενιζέλος:«Ο πλούτος ο αρχαιολογικός της ελληνικής γης είναι απολύτως αντίστοιχος με τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας, με τον πλούτο της ελληνικής ιστορίας, με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού» είπε.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με εθνική υπερηφάνεια, ως θέματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή είναι η δύναμη μας. Αυτή είναι η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού και του ελληνισμού».

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί στην Αμφίπολη αναδεικνύεται ένα εύρημα που θα αποτελεί πόλο έλξης αντίστοιχο της Πέλλας και της Βεργίνας και ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα για το νομό Σερρών.


Πηγή : http://news.in.gr/


Μουντομπάσκετ: ΗΠΑ, Ισπανία, Σλοβενία, Γαλλία προκρίθηκαν στην προημιτελική φάση


Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν  η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι νίκησε 86-63 το Μεξικό, στο πρώτο ματς για τη φάση των 16. .

Πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ (κανείς παίκτης δεν ξεπέρασε τα 24 λεπτά συμμετοχής) ήταν ο Στέφεν Κάρι με 20 πόντους, και ακολούθησαν οι Κλέι Τόμπσον 15) και Τζέιμς Χάρντεν 12). .

Ο σταρ του Μεξικού και σέντερ των Ατλάντα Χοκς, Γκουστάβο Αγιόν, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 25 πόντους και 8 ριμπάουντ.

ΗΠΑ: Κάρι 20 (6), Τόμπσον 15 (3), Ρόουζ, Φαρίντ 8, Γκέι 10 (2), ΝτεΡόζαν, Ίρβινγκ 4, Πλάμλι, Κάζινς 11, Χάρντεν 12 (2), Ντέιβις 4, Ντράμοντ 2

ΜΕΞΙΚΟ: Στολ 5 (1), Ράμος 4, Μαρτίνες 7 (1), Γκουτιέρες Χ. 7 (1), Αγιόν 25, Κρους 6, Γκουτιέρες Ι., Μέσα 2, Ερνάντες, Μέντες 5 (1), Παράδα.   

Στα προημιτελικά της διοργάνωσης οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία (τη Τρίτη), η οποία απέκλεισε την Δομινικανή Δημοκρατία με 71-61. 

Η ομάδα του Γιούρι Ζντόβτς ήταν καλύτερη και είχε κορυφαίο παίκτη τον Ζόραν Ντράγκιτς (18π). 

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σόσα 6, Κορονάντο 3, Λιζ, Γκαρσία 7(1), Φελντάιν 18(8 ριμπ.), Βάργκας 3(8 ριμπ.), Σάντσεζ, Μπάεζ 9, Ραμόν 3(1), Μαρτίνεζ 12(11 ριμπ.).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μπάλαζιτς 7(1), Σλόκαρ 9(1), Πρέπελιτς 5(1), Μούριτς, Μπλάζιτς 2, Ζούπαν 3(1), Γκόραν Ντράγκιτς 12(6 ασίστ), Ζόραν Ντράγκιτς 18(2), Λόρμπεκ 8. Κλόμπουτσαρ 5, Όμιτς 2.  


***Η Γαλλία προκρίθηκε στην οκτάδα καθώς νίκησε 69-64 την Κροατία. Η γαλλική ομάδα απέκτησε προβάδισμα στο σκορ από τη δεύτερη περίοδο και με όπλο την πολύ καλή άμυνα έφτασε τη διαφορά στο +16 (46-30) λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. 

Στη συνέχεια η Κροατία με κορυφαίο τον Μπογκντάνοβιτς μείωσε τη διαφορά ακόμα και στον πόντο (66-64), αλλά η Γαλλία κατάφερε να κρατήσει τη νίκη. 

ΓΑΛΛΙΑ: Ερτέλ 10 (1), Μπατούμ 14, Ντιό 2, Λοβέρν 8 (1), Τζάκσον, Φουρνιέ 13 (1), Πιετρούς 6, Γκομπέρ 2, Ντιαό 3 (1/2 τρίποντα, 5 ασίστ), Ζελαμπάλ 11 (1).

ΚΡΟΑΤΙΑ: Τόμιτς 17 (6 ριμπάουντ), Λαφαγιέτ 2 (4 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Μπογκντάνοβιτς 27 (3/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Σάριτς 4 (7 ριμπάουντ), Ρούντεζ 3 (1), Ούκιτς, Σίμον 6 (1), Μάρκοτα 3 (1), Ζόριτς 2.  

Στην προημιτελική φάση η Γαλλία θα αντιμετωπίσει την Ισπανία η οποία ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Σενεγάλης επικρατώντας με 89-56. 

Να σημειώσουμε, ότι πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι Γάλλοι είχαν αφήσει τους Ισπανούς εκτός τελικού. Πάντως, στο μεταξύ τους παιχνίδι στη φάση των ομίλων, η Ισπανία νίκησε 88-64

ΙΣΠΑΝΙΑ:  Π. Γκασόλ 17, Φερνάντεθ 5 (1), Ροντρίγκεθ 5 (1), Ναβάρο 4, Καλντερόν 11 (3), Ρέγιες 11, Κλαβέρ, Ρούμπιο 7, Γιουλ 7 (1), Μ. Γκασόλ 9 (1) Ιμπάκα 11 (6ρ.), Αμπρίνες 2.

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: Νιανγκ 4, Νταλμέιντα 5 (1), Τόμας 2, Εντόι 1, Ντιόπ 2, Εντογιέ 2, Φαγιέ 12 (1), Μ. Εντούρ 4, Εντιαγιέ 6, Ντιένγκ 6 (7ρ.), Μπάντζι 12 (7ρ.)

Πηγή : http://www.tanea.gr/news/sports


Έρευνα της Κάπα Research: Πόσο άλλαξε η κρίση τη ζωή και τις αντιλήψεις μας




Αθήνα
Καταλυτική επίδραση της πενταετούς οικονομικής κρίσης στις αντιλήψεις στην ελληνική κοινωνία δείχνει μεγάλη έρευνα της Kapa Research: Μετά το πρώτο σοκ, φαίνεται να ακολούθησε μία διαδικασία προσαρμογής, διαμορφώνοντας νέες αντιλήψεις για την οικονομία, το κράτος, την εργασία και την παραγωγή.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στην έρευνα του φετινού Σεπτεμβρίου τα νοικοκυριά εμφανίζονται, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του περυσινού Φεβρουαρίου, λιγότερο απαισιόδοξα για την εξέλιξη των οικονομικών τους.

Όσον αφορά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, το 40,5% εκτιμά ότι χειροτερεύει, το 34,1% ότι παραμένει η ίδια και το 25,1% ότι βελτιώνεται.

Η έρευνα καταγράφει μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, εμπιστοσύνη στους «παραδοσιακούς θεσμούς» και τις εκτιμήσεις για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν περισσότερο στην ανάκαμψη.

Στο ερώτημα ποια κοινωνικο-επαγγελματική ομάδα μπορεί να συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, το 73,8% απαντά οι αγρότες, το 72% οι επιχειρηματίες και το 64,1% οι εφοπλιστές.

Στο ερώτημα ποιον θεσμό εμπιστεύεστε περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας, το 43% απαντά τον Στρατό, το 40% τις επιχειρήσεις και το 33,7% την Αστυνομία. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ΜΜΕ (1,9%), τα συνδικάτα (5,7%) και τα κόμματα (7,6%).

Επίσης, το 79,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ως βασική προτεραιότητα της χώρας τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

* Η πανελλαδική έρευνα έγινε το διάστημα 27 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2014 σε δείγμα 1.609 ατόμων. Μέγιστο σφάλμα 2,44% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Newsroom ΔΟΛ

Πηγή : http://www.tanea.gr/, http://news.in.gr/